Linkuri accesibilitate

Un apropiat al lui Putin cere anchetarea unei jurnaliste care a scris despre recrutarea deținuților


Omul de afaceri rus Evgheni Prigojin

Omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, cunoscut ca apropiat al președintelui Vladimir Putin, a cerut Comitetului de Investigații să verifice un raport al ziarului Fontanka despre recrutarea deținuților din penitenciare pentru a lupta în războiul lansat împotriva Ucrainei.

Compania Konkord, deținută de Prigojin, a declarat la 26 august că omul de afaceri, despre care se crede că conduce grupul paramilitar privat Wagner din Rusia, a cerut anchetatorilor să îi verifice pe autoarea reportajului, Ksenia Klocikova, și pe redactorul-șef al publicației Fontanka, Aleksandr Gorșkov, calificând textul despre recrutarea de către Wagner a deținuților din închisorile rusești drept „fals” și menit „să creeze o imagine negativă” a Rusiei și a liderilor săi.

Nici jurnalistul, nici ziarul nu au comentat despre posibilitatea inițierii acestei anchete.

În reportaj se relatează despre o mamă - a cărei identitate nu este dezvăluită din motive de siguranță - care încearcă să își găsească fiul, dispărut din închisoarea în care efectua o pedeapsă de doi ani pentru furt de mașini. În cele din urmă, a dat de urma fiului în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, controlată de Rusia.

Confruntându-se cu pierderi grele într-un război al cărui sfârșit poate fi la câteva luni sau ani distanță, guvernul președintelui rus Vladimir Putin și armata au luat numeroase măsuri pentru a susține recrutarea, fără a ordona, cel puțin pentru moment, o mobilizare generală care ar putea fi riscantă din punct de vedere politic. La 25 august, Putin a semnat un decret pentru a crește dimensiunea forțelor armate de la 1.902.000 la 2.039.758 de persoane.

Grupul Wagner nu a recunoscut până acum că a recrutat luptători printre pușcăriași, dar organizațiile pentru drepturile omului spun că au informații despre sute de cazuri în care deținuții ar fi fost atrași să lupte în Ucraina.

Luna trecută, organizația pentru drepturile omului Gulagu.net, care monitorizează tratamentul deținuților din penitenciarele rusești, a informat că sute de bărbați dintr-o închisoare din regiunea Adighea, în Caucazul de Nord, s-ar fi înrolat în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, după o rundă de recrutare agresivă care a inclus promisiuni de reducere a pedepselor și o remunerație atrăgătoare.

La începutul acestei luni, , Olga Romanova, fondatoarea organizației „Rusia din spatele gratiilor” dedicată apărării drepturilor omului a declarat că programul nu se limitează la condamnați. Ea a spus că și suspecții din centrele de arest preventiv, unde se află cei care urmează să fie judecați, sunt recrutați pentru forțele armate.

La 26 august, ziarul online Meduza a informat că un deținut în vârstă de 44 de ani, Evgheni Ieriomenko, a fost înmormântat în regiunea nord-vestică Karelia. Mama și prietena lui Ieriomenko au declarat pentru Meduza că bărbatul, care ispășea o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru extorcare de fonduri și mai avea opt ani până la terminarea pedepsei, a fost recrutat în armata rusă în iunie și ucis în regiunea ucraineană Donețk, în iulie.

Autoritățile ucrainene au afirmat că Rusia a pierdut peste 46 200 de soldați și ofițeri de când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, la 24 februarie, în timp ce agențiile de informații occidentale au estimat că s-au înregistrat, cel mai probabil, peste 20 de mii de victime. Ministerul rus al Apărării a publicat ultima dată cifrele privind victimele la sfârșitul lunii martie, contabilizând 1351 de militari morți în lupte.

Comandantul-șef al Ucrainei, Valeri Zalujni, a declarat la începutul acestei săptămâni că aproape 9000 de soldați ucraineni au fost uciși de când Rusia a lansat invazia în Ucraina, în urmă cu șase luni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG