Într-o analiză pentru agenția de știri IPN, Vadim Pistrinciuc, fost deputat și director Executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, constată că epidemia de COVID-19 oferă prilejul de reflecții despre viitorul țării. Autorul își oprește atenția asupra fenomenului corupției. În opinia lui, una din probleme este că oamenii privesc corupția ca pe un sistem. Un sistem puternic, bine organizat și de neînvins. De aici și ezitarea. Corupția în Republica Moldova este de fapt o deprindere, un comportament general acceptat, inclusiv de cei care o detestă și de cei care luptă cu ea, consider Vadim Pistrinciuc. Mai multe, pe Ipn.md
Săptămânalul de investigații Ziarul de Gardă scrie că biroul asociat de avocați „Buruiana & Partners” a fost selectat de comisia Ministerului Justiției pentru a reprezenta R. Moldova în fața Institutului de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț din Stockholm, în cauza Aeroportul Chișinău. Șeful adjunct al Direcției contencios, Daniel Pantel, a declarat pentru Ziarul de Gardă că biroul urmează să încaseze onorarii de 154.500 de euro, la care se mai adaugă cheltuieli și costuri suplimentare de 15.440 de euro. Aceasta a fost cea mai mică ofertă dintre cele 14.
„Echipa noastră va acorda tot suportul necesar biroului de avocați pentru a apăra eficient interesele R. Moldova. Vom asigura o reflectare publică permanentă a tuturor proceselor și etapelor pe acest caz”, a promis ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Portalul Moldova.org publică istoria a trei femei cu dizabilități mintale care în decembrie anul trecut au ajuns pentru prima oară în casa lor, o locuința protejată, și au părăsit Centrul de Plasament. Apartamentul a fost cumpărat de instituția rezidențială, dar transferul s-a făcut datorită Asociației Obștești din Soroca „Casa Speranțelor”, care a susținut tot procesul de transfer a persoanelor din instituție și au grijă ca acestea să se adapteze ușor la viața într-o comunitate. În următorii șase ani, cele șase instituții rezidențiale pentru persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale din țară vor fi reorganizate. Scopul final este ca circa 60% dintre rezidenții centrelor de plasament să fie dezinstituționalizați și să beneficieze, în schimb, de servicii sociale, fiind integrați într-o comunitate.
Radio Chișinău publică datele unui sondaj realizat de compania „Intellect Group”, potrivit căruia în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, cinci partide ar accede în viitorul Parlament, dar niciunul nu va deține majoritatea legislativă. PSRM ar obține 37 de mandate de deputat, exact cât are în prezent, PAS - 27 de mandate, față de 14 în prezent și față de 26, câte a acumulat Blocul ACUM la alegerile din 2019, iar Partidul Șor - 16 mandate, față de 7 obținute la ultimul scrutin. De asemenea, în viitorul Legislativ ar mai accede formațiunea Partidul Nostru, cu 12 mandate, și PCRM, cu 9. Sondajul mai atestă că Igor Dodon și Maia Sandu rămân favoriții cursei prezidențiale.
Portalul specializat pe teme economice Mold-street.com scrie că Guvernul amână, din nou, aplicarea de taxe la țigări și alcool importate de firmele din Transnistria. Guvernul a decis să extindă, deja a șasea oară, termenul de aplicare a scutirii de plata taxelor vamale pentru agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova, care efectuează operațiuni de import-export prin trei puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene. În consecință, companiile din regiunea transnistreană, chiar dacă vor trebui să treacă mărfurile peste frontieră, conform procedurii stabilite de Serviciul Vamal, ele nu sunt obligate să achite taxe, dar cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituționale.