Linkuri accesibilitate

Un Cernobîl cu păcură? Kremlinul a recunoscut cu întârziere catastrofa ecologică din Marea Neagră


Un voluntar spală păcura de pe o pasăre afectată de scurgerea de petrol, decembrie 2024.
Un voluntar spală păcura de pe o pasăre afectată de scurgerea de petrol, decembrie 2024.

La o lună după eșuarea a două petroliere rusești, care au deversat mii de barili de păcură în Marea Neagră, scurgerile continuă. Dezastrul de mediu nu a fost oprit complet de autoritățile ruse, iar voluntarii spun că nu li se permite accesul la plajele afectate.

În decembrie, trei petroliere rusești din Marea Neagră au fost avariate în apropierea strâmtorii Kerci. Cele trei nave erau vechi de peste 50 de ani și transportau peste 62.000 de barili de păcură. Mai grav, criticii Rusiei spun că ele făceau parte din așa-numita „flotă fantomă”, folosită pentru încălcarea sancțiunilor internaționale impuse Moscovei.

În urma unei furtuni din 15 decembrie, prima navă, Volgoneft-239, s-a rupt în două, iar a doua, Volgoneft-212, a eșuat la 80 de metri de țărm. Un membru al echipajului primei nave a murit în primul accident și alți 12 au fost salvați, în timp ce toți 14 membri ai echipajului de pe a doua navă au fost salvați.

O a treia a fost staționată lângă portul Kavkaz din strâmtoarea Kerci.

În urma incidentului, petrolierele ruse la fel de vechi au continuat să traverseze strâmtoarea Kerci.

Petrolierul Volgoneft-212 s-a rupt în două în urma furtunii din 15 decembrie.
Petrolierul Volgoneft-212 s-a rupt în două în urma furtunii din 15 decembrie.

Industria transporturilor a atras atenția în ultimele luni asupra pericolelor circulației acestor nave „fantomă” pe culoarele navale, însă Rusia continuă să se folosească de nave vechi și de nave înregistrate în alte țări pentru a ocoli sancțiunile internaționale.

Navele de tipul celor care au eșuat au fost transformate în anii ‘90 din petroliere, în nave de clasa „râu-mare”. Ele au fost tăiate în jumătate, li s-a scos mijlocul, unind pupa și prova printr-o sudură care adesea este avariată de valurile puternice. Această sudură a cedat, contribuind la eșuarea celor două nave, scrie Kyiv Independent.

Niciuna dintre nave nu era autorizată pentru călătorii în zone unde valurile trec de 2,5 metri. În strâmtoarea Kerci, pe 15 decembrie, valurile treceau de 3,5 metri.

„Accidentul este un semn de avertizare asupra unei probleme mult mai mari: flota din umbră, sau fantomă, a Rusiei. Rusia se folosește de aceste petroliere învechite pentru a exporta produse petroliere și a-și finanța războiul din Ucraina”, a transmis Natalia Gozak, directoarea Greenpeace Ucraina.

Voluntarii curăță păcura de pe o plajă din apropierea stațiunii Anapa, 25 decembrie.
Voluntarii curăță păcura de pe o plajă din apropierea stațiunii Anapa, 25 decembrie.

Agenția de presă a statului rus, TASS, a avertizat că incidentul ar putea deveni unul dintre cele mai mari dezastre de mediu care au lovit regiunea în ultimii ani. Autoritățile ruse au declarat stare de urgență în mai multe localități afectate de petrolul deversat, inclusiv în Crimeea, și au ordonat deplasarea de grupuri de intervenție la fața locului, pentru a curăța deversarea.

Un videoclip difuzat de postul de televiziune de stat Vesti a arătat mai multe păsări acoperite cu păcură care băteau din aripi și se chinuiau să zboare. Sute de păsări și de vietăți marine au murit în urma incidentului.

Strâmtoarea Kerci este o zonă importantă pentru migrarea delfinilor și a altor mamifere marine, iar pentru ruși ruta este foarte importantă pentru exporturile de cereale și combustibili.

Noi scurgeri, la o lună după eșuarea navelor

În ianuarie, după ce echipajele strânse de autorități ar fi intervenit deja de aproape o lună, a fost detectată o nouă scurgere a petrolierului care se rupsese în două.

„În timp ce inspectau pupa navei Volgoneft-239 azi-dimineață, specialiștii au descoperit o pată de aproximativ 2.800 de metri pătrați pe țărm”, a transmis pe 10 ianuarie ministerul Transporturilor din Rusia. Petrolierul eșuat se află lângă portul Taman din regiunea Krasnodar.

Imaginile publicate de echipele de curățare arată cum combustibilul negru și gros se scurge din nava eșuată înspre țărm. Combustibilul s-a dovedit a fi foarte dificil de curățat, fiindcă nu plutește la suprafața apei ca petrolul de mai înaltă calitate, iar sub temperatura de 25 de grade Celsius se solidifică.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a ordonat noi forțe de intervenție pentru a adresa „una dintre cele mai serioase probleme de mediu din ultimii ani”.

Un voluntar curăță reziduurile de la suprafața apei, Volna (Krasnodar), 11 ianuarie.
Un voluntar curăță reziduurile de la suprafața apei, Volna (Krasnodar), 11 ianuarie.

Peste 155.000 de tone de nisip și sol contaminat au fost înlăturate de pe plajele din regiune, atât de pe malul rusesc, cât și din Crimeea. Autoritățile locale s-au bazat în mare parte pe voluntari pentru această operațiune, însă curățarea este îngreunată de faptul că armata a blocat accesul la zonele de coastă, construind o barieră în jurul plajelor după o operațiune ucraineană din 2023.

„Prioritățile militare le întrec pe cele de mediu”, spune un activist pentru drepturile omului pentru Krym.Realii.

Ministrul situațiilor de urgență, Alexander Kurenkov, a declarat în urma deversării din ianuarie că restul păcurii va fi golită din pupa navei Volgoneft-239.

Reacția Ucrainei

Autoritățile ucrainene acuză Moscova de „iresponsabilitate internațională”, din moment ce scurgerile de petrol s-au produs în zona dintre regiunea rusească Krasnodar și Crimeea ocupată de ruși din 2014. Petele au ajuns până în Sevastopol, la 250 de kilometri de la locul incidentului.

„Ascunzând consecințele pentru mediu”, Rusia a lăsat toate țările de la Marea Neagră vulnerabile în fața consecințelor, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe ucrainean, Georgi Tîhîi.

Rusia „începe să-și arate îngrijorarea doar după ce scara dezastrului a devenit prea evidentă ca să-i ascundă teribilele consecințe”, mai afirmă Tîhîi. El acuză autoritățile ruse că au ignorat problema până la punctul în care n-au mai putut s-o rezolve.

Ministra adjunctă pentru Mediu, Olena Kramarenko, a anunțat că Ucraina va da în judecată Rusia la Curtea Internațională de Justiție pentru încălcarea Convenției ONU asupra Legii Mării.

Atacurile Ucrainei asupra Crimeii ocupate de ruși au forțat autoritățile să mute flota staționată inițial în regiunea ocupată, către portul Novorosiisk, în regiunea Krasnodar. Atacurile ucrainene au scos din funcțiune 30% din flota rusească din Marea Neagră.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Sabina Șancu

    Absolventă de Studii Europene la Universitatea Maastricht (Olanda) și Culturi și Identități Europene la Trinity College Dublin (Irlanda). S-a alăturat echipei Europa Liberă România la începutul anului 2021 și colaborează cu Europa Liberă Moldova din 2024. Este pasionată de subiecte ce țin de politici europene și internaționale, drepturile omului și mediu.

XS
SM
MD
LG