Știrile presei moldovene
- Compania cipriotă WJ Holding Limited, deținută de milionarul american Iuri Drukker, încearcă să recupereze prin instanțele internaționale și cele moldovene un prejudiciu de circa 10 milioane de dolari din Transnistria. Mold-Street scrie, că până în 2011, holdingul lui Drukker a deținut fabrica de ulei Floarea Soarelui din Bălți și alte active. El controla circa 70% din piața uleiului vegetal pe care i le-a vândut lui Vaja Jhashi. În 2003, Drukker cumpărase cu peste 1 milion de dolari de la autoritățile separatiste transnistrene fabrica de ulei din Bender. O investigație Mongabay, citată de Mold-Street, arată că firmele deținute de Iuri Drukker și partenerii săi au fost implicate în operațiuni de spălare a banilor și evaziune fiscală.
- Cristina Stoianoglo, fiica procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, a depus o plângere în instanţă împotriva Procuraturii Anticorupţie, în care cere ridicarea sechestrului de pe apartamentul său. Portalul Anticorupție scrie că sechestrul pe imobil a fost aplicat în dosarul penal care i-a fost intentat recent lui Alexandr Stoianoglo pentru îmbogățire ilicită. E vorba de un apartament cu suprafaţa de 135 de metri pătrați, cumpărat de Alexandr Stoianoglo în 2015, care era la acea vreme deputat. Stoianoglo nu a declarat vreodată imobilul respectiv, care era înregistrat pe numele fiice sale mai mari.
- Comratul ar putea să insiste pe lângă autoritățile de la Chișinău ca bașcanul Găgăuziei să fie admis din nou în componența Consiliului Suprem de Securitate, din care fusese exclus în vara anului trecut de către președinta Maia Sandu. Portalul Nokta de la Comrat îl citează pe Ivan Kîlcik, un activist local, care a declarat că Adunarea Populară de la Comrat trebuie să facă demersuri în acest sens către autoritățile de la Chișinău. De asemenea, Comratul ar putea insista ca și procurorul Găgăuziei să facă parte din Consiliul Superior al Procurorilor.
- Aproape toți deputații din Parlamentul de la Chișinău cunosc limbile engleză și rusă, iar 17 parlamentari vorbesc și franceza. Portalul Replica Media a analizat CV-urile deputaților constatând că printre limbile străine vorbite se numără estoniana, portugheza, germana și ebraica. Deputatul PAS, Vitali Gavrouc, cunoaște cele mai multe limbi, șase la număr: germana, italiana, franceza, spaniola, engleza și rusa. Deputatul Fiodor Gagauz cunoaște limba găgăuza, iar Maria Pancu – limba turcă.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Una dintre știrile cele mai populare pe Facebook-ul moldovean, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, este aceea despre declarațiile președintei Maia Sandu privind recomandările Consiliului Suprem de Securitate și, în mod special, despre faptul că moldovenii care luptă de partea Rusiei în războiul din Ucraina ar putea rămâne fără cetățenie moldoveană.
- O altă știre populară pe Facebook este a Europei Libere despre declarațiile fruntașilor Partidului Șor privind invazia rusească în Ucraina. În știre este citat Dinu Țurcanu, care a spus că formațiunea este „împotriva războiului”, dar a criticat poziția puterii de la Chișinău de a condamna invazia rusească din Ucraina, spunând că aceasta ar încălca principiul neutralității Republicii Moldova.
- Pe Instagram, de atenția publicului moldovean se bucură știrea despre concertele care au avut loc la protestele susținătorilor Partidului Șor, la care protestatarii au cântat și dansat în fața Parlamentului, organizând și un karaoke.