Linkuri accesibilitate

Un moldovean a fost condamnat în SUA pentru furt și vânzare de date


O femeie analizează datele de pe monitoare în timpul exercițiului de apărare cibernetică Locked Shields, organizat de NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE) în Tallinn, Estonia, 10 aprilie 2019.
O femeie analizează datele de pe monitoare în timpul exercițiului de apărare cibernetică Locked Shields, organizat de NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE) în Tallinn, Estonia, 10 aprilie 2019.

Moldoveanul Sandu Boris Diaconu, în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat la 42 de luni de închisoare de o instanță din Tampa (statul Florida), SUA, pentru vânzare de date furate. În octombrie 2023, el fusese extrădat din Marea Britanie la cererea Statelor Unite.

Autoritățile americane au investigat acțiunile moldoveanului încă din 2020. În acea perioadă, el ar fi făcut parte dintr-o grupare care gestiona platforma „E-Root Marketplace” – o serie de site-uri care au vândut ani de zile accesul la computere sparte din întreaga lume, inclusiv la serverele unor companii și persoane din Statele Unite.

În decembrie 2023, Diaconu a pledat vinovat în fața instanței. Potrivit procurorilor, inițial, el urma să fie judecat pe patru capete de acuzare, inclusiv spălare de bani, și risca o pedeapsă maximă de 20 ani de închisoare.

În baza probelor obținute în timpul anchetei, autoritățile americane au ajuns la concluzia că Diaconu și complicii săi au vândut peste 350.000 de seturi de date.

Oficiul procurorului din Tampa afirmă că activitatea grupului a făcut victime în întreaga lume, în toate industriile, și a prejudiciat, cel puțin, o agenție guvernamentală din Tampa.

În ianuarie 2024, un alt moldovean, care a făcut parte împreună cu alte 18 persoane dintr-o rețea numită „xDedic Marketplace”, a fost condamnat la 40 de luni de închisoare în SUA.

xDedic Marketplace, explică acuzatorii americani, era una dintre cele mai mari platforme din lume pentru tranzacționarea accesului la servere sparte. Grupul a fost destructurat în 2019 printr-o operațiune internațională a FBI, Europol și structuri din Belgia și Ucraina.

În 5 ani de activitate, xDedic Marketplace a comis o fraudă de peste 68 de milioane de dolari. Infractorii au folosit accesul la servere compromise pentru o serie de activități ilegale, inclusiv fraudă fiscală și atacuri ransomware (când victima este amenințată cu distrugerea sau blocarea accesului la datele sale în schimbul unei sume de bani).

Moldoveanul Alexandru Habășescu și ucraineanul Pavlo Kharmanskyi erau principalii dezvoltatori și promotori ai marketplace-ului xDedic.

Habășescu a fost arestat pe Insulele Canare din Spania, în 2022, și extrădat în Statele Unite. Kharmanskyi a fost arestat pe aeroportul internațional din Miami în 2019, în timp ce încerca să intre în Statele Unite.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG