Linkuri accesibilitate

Un oraș ceh înlătură ultimele urme ale „zidului rasist”


Protest al minorității romilor față de manifestațiile rasiste ale grupărilor extremiste de dreapta, Plzen, 24 august 2013
Protest al minorității romilor față de manifestațiile rasiste ale grupărilor extremiste de dreapta, Plzen, 24 august 2013

În orașul Usti nad Labem, din nordul Cehiei, a început demolarea a două clădiri aflate în centrul unuia din cele mai notorii incidente rasiste din istoria tranziției post-comuniste est-europene.

Un oraș ceh înlătură ultimele urme ale „zidului rasist”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

În 1994, în cele două clădiri cu două etaje din orașul industrial cu aproape 100.000 de locuitori au fost mutate familii de etnici romi dintr-un cartier de blocuri din apropiere. Vecinii, proprietarii albi ai unor case „pe pământ”, s-au plâns mereu de noii locatari din strada Matiční, cerând primăriei ridicarea unui zid despărțitor.

Zidul înalt de 1,8 m a fost construit în toamna anului 1999, adică tocmai când se împlineau 10 ani de la căderea zidului Berlinului, un motiv în plus de indignare pentru apărătorii drepturilor omului și organizațiile de romi. Cehia a fost criticată atunci și de Uniunea Europeană, la care se pregătea să adere.

Până la urmă zidul a „funcționat” numai vreo lună și jumătate. Primăria l-a demontat după ce statul ceh a promis fonduri pentru o altfel de „rezolvare a situației”. Cu acești bani, primăria a răscumpărat trei case particulare ale vecinilor „indignați”, a înfrumusețat cartierul și a inițiat proiecte sociale. Zidul a fost demontat; o parte este folosită în prezent de grădina zoologică din Usti nad Labem, alta se aflău într-un muzeu.

În cele două clădiri mizere în curs de demolare nu mai locuiește nimeni, de mulți ani.

Tot în aceste zile, se pregătește în Cehia altă demolare cu același numitor comun: rasismul anti-rom. După peste 30 de ani de eforturi ale apărătorilor drepturilor omului, autoritățile cehe înlătură crescătoria de porci ridicată în anii comunismului pe locul unde s-a aflat cel mai notoriu „lagăr de muncă” pentru romi, în anii când Cehia devenise protectorat nazist.

La Lety va fi ridicat, în loc, un monument pentru sutele de romi morți în lagărul din propria țară sau transportați și uciși la Auschwitz.

În ciuda acestor gesturi de recunoaștere a greșelilor trecutului, considerate de mulți tardive, rasismul continuă să fie prezent în viața publică din Cehia. Săptămâna aceasta, activiștii și politicienii cu vederi liberale au cerut demisia primarului din Poděbrad, Jaroslav Červinka, membru al unui partid din coaliția de guvernare, care s-a lăudat singur, la o recentă ședință de consiliu municipal, că le-a propus polițiștilor în urmă cu vreo 20 de ani să împuște romii din oraș.

În centrul unui scandal de rasism se află însuși Avocatul Poporului din Cehia, Stanislav Křeček, care a publicat pe blogul personal mai multe luări de poziție anti-rome. Una singură dintre ele: „În vreme ce negrii din America au contribuit cu munca lor la ridicarea nivelului de viață al societății, despre romii din Europa nu se poate spune același lucru”.

Comisia Europeană a cerut explicații pentru aceste și alte afirmații ale lui Křeček, cunoscut de o vreme și pentru jigniri la adresa minorităților sexuale. În vârstă de 84 de ani, Křeček a fost ales în post de parlament în februarie 2020 cu un mandat pe șase ani, fiind potrivit legii inamovibil.

În 2021, rasismul din Cehia a intrat în atenția opiniei publice internaționale după moartea la 19 iunie în custodia poliției a unui rom, într-un incident amintind de moartea afro-americanului George Floyd, în mai 2020. Autoritățile au explicat decesul lui Stanislav Tomáš, căruia un polițist i-a pus genunchiul pe gât, în orașul Teplice, din nordul Cehiei, prin consumul excesiv de droguri. Apropiații lui și apărătorii drepturilor omului nu au acceptat această concluzie. Anchetele desfășurate de atunci i-au scos basma curată pe polițiștii implicați, constatând că ei ar fi reacționat în mod adecvat la comportamentul violent al romului. Moartea lui Stanislav Tomáš a fost urmată de proteste de stradă ale romilor și activiștilor pentru drepturile omului atât la Teplice, în Cehia, cât și în alte țări, inclusiv în România sau Kosovo. Cazul a fost discutat și la o ședință plenară a Parlamentului European, unde poliția cehă și-a atras condamnări din partea multor eurodeputați cu vederi umaniste și progresiste.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG