Linkuri accesibilitate

Un refren al propagandei anti-chineze din URSS


Boris Lazarenco, doctor în științe tehnice, membru titular al Academiei de Științe a RSS Moldovenești
Boris Lazarenco, doctor în științe tehnice, membru titular al Academiei de Științe a RSS Moldovenești

Între 1955 și 1958 doctorul în științe tehnice B. Lazarenco, viitor membru titular al Academiei de Științe a RSS Moldovenești, s-a aflat în Republica Populară Chineză, în calitate de consilier al președintelui Academiei de Științe a Chinei.

La rugămintea conducerii de vârf a Chinei, împreună cu alți experți și consilieri sovietici el a ajutat la elaborarea unui plan de stat pe 12 ani de dezvoltare a științei și tehnicii. Prioritare pe atunci în știința chineză erau biologia și medicina.

În 1964, în urma tensionării relațiilor dintre Moscova și Beijing, Lazarenco se arăta revoltat că autoritățile chineze ștergeau „cu cinism uimitor roadele acestui ajutor dezinteresat”, acuzând specialiștii sovietici că „au reținut” dezvoltarea economică a Chinei.

Reluând un refren al propagandei din URSS, el susținea că încercările conducerii Partidului Comunist Chinez de a submina prietenia dintre popoarele sovietic și chinez și de a abate mișcarea comunistă mondială din calea ei erau sortite la eșec. Va sosi timpul, credea Lazarenco, când poporul Chinei va cere socoteală conducătorilor săi pentru „clevetirile și aventurismul lor”.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG