Linkuri accesibilitate

Un regizor bulgar refuză premiul Festivalului de Film de la Moscova


În clipul prezentat organizatorilor, Theodore Ushev acuză administrația președintelui Vladimir Putin că a ordonat uciderea unor ucraineni nevinovați
În clipul prezentat organizatorilor, Theodore Ushev acuză administrația președintelui Vladimir Putin că a ordonat uciderea unor ucraineni nevinovați

Theodore Ushev, regizor de film bulgaro-canadian recunoscut la nivel internațional, a refuzat un premiu din partea Festivalului de Film de la Moscova, protestând astfel împotriva invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, într-un discurs care a fost interzis de cenzura Kremlinului.

Într-un clip de aproape trei minute în limbile rusă, engleză și bulgară care a fost prezentat organizatorilor, Ushev a acuzat administrația președintelui Vladimir Putin că a ordonat uciderea unor ucraineni nevinovați și că a compromis ideea de moralitate. Cei care conduc Rusia comandă bombardarea unor oameni doar pentru că „vor să fie liberi", spune regizorul în vârstă de 55 de ani în clip.

Filmul lui Ushev, Phi 1.618, o poveste apocaliptică despre o fată punk rebelă care încearcă să salveze lumea de planurile unei rase de bărbați nemuritori și care au uitat să iubească, a fost selectat pentru Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Moscova.

„În orice alte circumstanțe, aș fi fericit să accept acest trofeu - el simbolizează victoria binelui asupra răului”, spune el despre premiu. „Dar astăzi, aici, în această țară frumoasă, în frumoasa Moscova, binele a schimbat locul cu răul”.

Evenimentul de la Moscova s-a numărat, încă de la înființarea sa, în 1935, printre cele mai prestigioase festivaluri internaționale de film din lume, dar acreditarea sa a fost suspendată în urmă cu mai bine de un an de către Federația Internațională a Producătorilor de Film, pe fondul indignării globale față de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Din 1999, Festivalul de Film de la Moscova a fost condus de Nikita Mikhalkov, un aliat vocal al lui Putin, care a susținut public războaiele Rusiei în Cecenia, Georgia și, în ultima vreme, din Ucraina.

Festivalul din acest an s-a desfășurat între 20 și 27 aprilie și a culminat cu o transmisiune cu întârziere a ceremoniei de decernare a premiilor. Întrucât nu se afla în Rusia, organizatorii i-au cerut lui Theodore Ushev să înregistreze un discurs de acceptare video.

Televiziunea rusă a transmis ceremonia cu anunțarea premiului pentru Phi 1.618, dar a făcut uitate criticile deschise ale lui Ushev la adresa unui război pe care cenzura rusă continuă să-l numească „operațiune militară specială”.

În locul clipului lui Ushev, un crainic a spus „Creatorii filmului nu au putut participa la ceremonie. Premiul le va fi înmânat mai târziu”.

În răspunsul lui Ushev distribuit pe Facebook, cineastul a contestat narațiunea oficială a Kremlinului cu privire la conflict. „Ei îți spun că balaurul este cel bun, că ar trebui să îți trimiți copiii să fie uciși”, spune el în clip, adăugând, cu privire la suferința ucrainenilor: „Nu pot accepta acest premiu într-un oraș în care se dau ordine de ucidere a copiilor, femeilor și bătrânilor. Prin urmare, cu mare regret trebuie să refuz să accept acest trofeu”, spune Ushev.

Multe personalități culturale occidentale proeminente au evitat să călătorească în Rusia fie pentru a protesta împotriva războiului, a-și arăta sprijinul față de ucraineni sau a evita riscul de a încălca sancțiunile internaționale fără precedent care-și propun să determine încetarea războiului.

„Binele va câștiga războiul împotriva răului”

Bulgaria, membră a UE și a NATO, are legături istorice profunde cu Rusia și împărtășește un alfabet comun, cel chirilic.

La fel ca în multe alte țări, și în Bulgaria se dezbate intens în sfera publică oportunitatea traducerii și distribuirii operelor creatorilor ruși în această țară. La începutul acestei luni, Gheorghi Gospodinov, care este probabil cel mai faimos scriitor bulgar în viață, a spus că va permite ca romanul său distopic „Adăpostul timpului” să fie tradus în limba rusă și vândut în Rusia.

Kievul a îndemnat la un boicot cultural global al Rusiei și la interzicerea participării cetățenilor ruși la evenimente internaționale, de la artă și divertisment, la competiții sportive.

În ultimele 14 luni, multor artiști ruși li s-au anulat invitațiile de a concerta în Occident, deși, de exemplu, un important pianist clasic ruso-american a concertat recent alături de Orchestra Filarmonică din Sofia.

Cu câteva săptămâni în urmă, Ushev a recunoscut că a trimis Phi 1.618 pentru competiție în cadrul Festivalului de Film de la Moscova. În răspunsul său video, care nu a fost difuzat, adresat organizatorilor, Ushev își exprimă speranța că „pacea va veni” și că „binele va câștiga războiul împotriva răului”. „Fiecare trebuie să aleagă de ce parte se află”, a spus el.

Phi 1.618 a avut premiera în Bulgaria și Canada în octombrie, având un important succes la public și fiind întâmpinat cu elogii de critici. Filmul se bazează pe o povestire a bulgarului Vladislav Todorov. Titlul său își are rădăcinile în așa-numitul raport de aur, celebrat pentru prima dată de grecii antici și folosit în crearea nemuritorilor fictivi din centrul intrigii.

Ushev a fost nominalizat la Oscar în 2016 pentru scurtmetrajul său de animație Vaișa cea oarbă, care spune povestea unei fete care vede trecutul cu un ochi și viitorul cu celălalt și care se străduiește să trăiască în prezent.

XS
SM
MD
LG