Linkuri accesibilitate

Ayatollahul Hamenei despre misterioasa boală a elevelor iraniene: „O crimă de neiertat”


Sute de eleve iraniene au fost spitalizate ca urmare a valului misterios de boli, care a început în noiembrie.
Sute de eleve iraniene au fost spitalizate ca urmare a valului misterios de boli, care a început în noiembrie.

Ayatollahul spune că otrăvirea elevelor trebuie pedepsită cu severitate. Nemulțumirea iranienilor a crescut după arestarea unui jurnalist. Acesta a relatat despre misterioasa boală care a determinat spitalizarea a sute de eleve din toată țara.

În timp ce furia publică persistă din cauza unui val continuu de boli inexplicabile care afectează studentele din Iran, autoritățile au arestat fără motiv un jurnalist care a relatat despre aceste incidente și epicentrul acestora, din orașul Qom unde s-au înregistrat primele cazuri.

Un coleg al acestui reporter a spus că Ali Purtabatabaei, de la site-ul Qom News, a sunat-o pe sora lui la 20.00, în seara zilei de 5 martie, pentru a-i spune că a fost reținut, dar telefonul a fost deconectat și el nu a mai putut oferi detalii.

Autoritățile iraniene rețin frecvent cetățeni fără a informa familiile sau cunoscuții și trec uneori săptămâni până când aceștia primesc primele informații despre situația celor arestați. După aparenta arestare a lui Purtabatabaei, pe contul lui de Twitter nu s-a mai înregistrat nicio postare.

Mai multe agenții de știri locale au declarat că nu este clar ce instituție l-a arestat pe Purtabatabaei, de ce l-au vizat anume pe el sau unde a fost dus.

Prea puțin, prea târziu

Nemulțumirea publică a dus recent la proteste, pe măsură ce numărul școlilor de fete afectate de bolile în masă a crescut. Criticii guvernului pun la îndoială acțiunile oficialilor spunând că au acționat prea puțin, prea târziu.

Președintele iranian Ebrahim Raisi a ordonat zilele trecute o anchetă pe fondul acuzațiilor că atacurile sunt direcționate împotriva studentelor și femeilor care s-au pus în fruntea proteste antiguvernamentale declanșate de moartea lui Mahsa Amini, tânăra de 22 de ani. Aceasta a decedat în timp ce se afla în custodia poliției moralității pentru că ar fi purtat în mod necorespunzător o eșarfă pe cap.

Prima informație despre îmbolnăvirea în masă a elevelor a venit în Qom în noiembrie, când 18 liceene au fost internate în spital după ce s-au plâns de simptome care includeau greață, dureri de cap, tuse, dificultăți de respirație, palpitații cardiace și amorțeală și dureri la mâini sau picioare.

S-au înregistrat sute de cazuri de eleve care au aceleași simptome în zeci de orașe din cel puțin 17 provincii iraniene în acest weekend și s-au lansat speculații care vorbesc despre atacuri cu gaze toxice ca ripostă la manifestațiile fără precedent legate de moartea în arest a Mahsei Amini, în septembrie. Oficialii nu au reușit să identifice cu exactitate cauza îmbolnăvirii elevelor.

Asociația profesorilor și cercetătorilor de la Seminarul Qom, care are legături cu reformiștii, a avertizat recent că ceea ce pare a fi un atac premeditat asupra studentelor „nu face decât să se adauge la nemulțumirilor acumulate de societate față de guvern", provocate de șomaj, ineficiența guvernului și o „criză de legitimitate a sistemului”.

După ce a fost anunțată reținerea lui Purtabatabaei, activistul media iranian Ehsan Bodaghi a glumit amar: „În sfârșit, o persoană a fost arestată pentru otrăvirea studentelor..., unul dintre administratorii site-ului Qomnews, cea mai urmărită pagină de internet pentru informații legate de otrăviri și investigarea cauzelor acestor îmbolnăviri în masă din în ultimele 3 luni."

Abbas Abdi, un influent jurnalist și reformist, a scris pe Twitter că „nu numai că [detenția lui Purtabatabaei] nu ajută la clarificarea ambiguității zvonurilor și a știrilor despre otrăviri, dar o înrăutățește și mai mult”.

Ayatollahul cere pedepse severe

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Hamenei, a calificat valul de îmbolnăviri care a lovit sute de eleve din întreaga țară în ultimele patru luni drept „o crimă de neiertat” și a spus că aceasta trebuie „pedepsită cu severitate.”

„Autoritățile ar trebui să urmărească în mod serios problema otrăvirii elevelor”, a declarat Hamenei, citat de presa de stat, pe 6 martie. Este cel mai ferm răspuns public al său de până acum la această situație, potrivit Reuters.

„Este o crimă de neiertat... autorii acestei crime ar trebui să fie pedepsiți sever”, a adăugat Hamenei, care anterior nu folosise în mod public cuvântul otrăvire pentru a descrie ceea ce se întâmpla.

Nici până la ora actuală oficialii nu au reușit să afle ce provoacă boala, dacă este vorba despre un atentat deliberat și cine este responsabil. Greutatea cu care se declanșează investigațiile și impasul în care par să fi intrat de la început au alimentat nemulțumirea populației care protestează deja în câteva orașe mari.

XS
SM
MD
LG