Linkuri accesibilitate

Un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse, declarat persona non-grata


Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la MAEIE după ce luni, 17 aprilie, doi funcționari ai ambasadei ruse au avut un „comportament necorespunzător” pe Aeroportul Internațional Chișinău
Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la MAEIE după ce luni, 17 aprilie, doi funcționari ai ambasadei ruse au avut un „comportament necorespunzător” pe Aeroportul Internațional Chișinău

Un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost obligat să părăsească teritoriul R. Moldova, după ce miercuri, 19 aprilie, a fost declarat persona non-grata, anunță Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE).

Autoritățile de la Chișinău precizează că „acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 19 aprilie, odată cu convocarea la sediul MAEIE a Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov”.

Vasnețov a fost convocat la MAEIE după ce luni, 17 aprilie, doi funcționari ai ambasadei ruse au avut un „comportament necorespunzător” pe Aeroportul Internațional Chișinău, atunci când Poliția de Frontieră a interzis accesul în țară președintelui Tatarstanului, Rustam Minnihanov.

Decizia a fost anunțată la câteva ore după ședința cabinetului de miniștri, la care premierul Dorin Recean s-a arătat nemulțumit de atitudinea reprezentanților Ambasadei Federației Ruse și a cerut autorităților să examineze posibilitatea retragerii cardurilor de acces pe teritoriul aeroportului ale celor doi funcționari ai Ambasadei Rusiei și declarării drept persona non-grata a unuia dintre ei.

„Premierul a evidențiat că comportamentul necorespunzător din partea unor funcționari străini în raport cu autoritățile noastre nu este tolerat”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ședința executivului, fără a preciza în ce anume ar fi constat acest comportament.

Context

Pe 17 aprilie, președintele Republicii Tatarstan din cadrul Federației Ruse nu a fost lăsat să intre în R. Moldova. El ar fi trebuit să participe la un congres la Comrat, la invitația unuia dintre candidații înscriși în cursa pentru funcția de guvernator al autonomiei găgăuze, iar autoritățile moldovene au calificat susținerea pentru un candidat din partea oficialului rus drept imixtiune în treburile interne ale R. Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG