„A fost un pupic, mai degrabă decât un sărut”, a declarat șeful Federației Spaniole de Fotbal, Luis Rubiales, vineri, 25 august, la o ședință la care mulți s-au așteptat să-și dea demisia. „Nu demisionez!”, a spus nu o dată, ci de cinci ori Rubiales, aplaudat de unii „granzi ai fotbalului”, dar privit în tăcere, cu reproș, de alții.
Rubiales s-a declarat victima unui „asasinat social”, după ce mai devreme condamnase „falsul feminism”.
„Ceea ce a spus Rubiales în acel discurs a fost în esență că nu a violat-o pe jucătoare”, a declarat agenției AFP Inés Alberdi, sociolog specializat în drepturile femeilor. Potrivit ei, discursul lui Rubiales, pe care îl numește „un șovin masculin de școală veche”, a fost „incredibil”, demonstrând că el nu înțelege gravitatea faptelor sale.
La mai puțin de 24 de ore după discursul lui Rubiales, FIFA l-a suspendat pe 90 de zile, iar comisia ei disciplinară a pornit propria anchetă asupra incidentului din 20 august, după finala campionatului mondial feminin de fotbal din Australia și Noua Zeelandă, în care Spania a învins Anglia cu 1-0.
Demonstrații feministe
Împotriva „școlii vechi”, patriarhale, s-a demonstrat pe străzile Spaniei, țara care a dat lumii cuvântul machism, de mai multe ori în ultimele zile.
Sute de protestatari cu convingeri feministe s-au adunat luni în centrul Madridului, scandând „Nu a fost un pupic, a fost agresiune!” și cerând demisia lui Rubiales.
Una din multele organizații de presă mondiale care au relatat despre proteste, New York Times, le-a numit „ilustrarea rupturii generaționale dintre o cultură a machismului și mai recentul progresivism” din societatea spaniolă.
Această interpretare a fost împărtășită la protestul de luni de Yolanda Díaz, al doilea vicepremier spaniol. Ea a numit comportamentul lui Rubiales la campionatul mondial de fotbal feminin „cea mai rea manifestare a machismului structural din Spania”, aplaudând pe de altă parte manifestările de solidaritate cu sportivele care – a spus Díaz – se confruntă cu machismul și agresiunea „în fiecare zi”.
Premierul socialist al Spaniei, Pedro Sánchez, a cerut demisia lui Rubiales la scurt timp după incidentul cu sărutul, pe care l-a calificat drept inacceptabil.
Refuzul lui Rubiales de a-și da demisia și presiunile pe care le-ar fi făcut pentru mușamalizarea scandalului au agravat tensiunile dintre Federația spaniolă de Fotbal și jucătoarele-campioane mondiale, care refuză să joace până ce-l văd plecat. Luni procuratura spaniolă a deschis o anchetă preliminară, ca să stabilească dacă a fost vorba de un delict penal, ca abuzul sexual, dându-i jucătoarei 15 zile să depună plângere.
Pe linie profesională, soarta lui Rubiales va fi decisă de un tribunal sportiv, cunoscut cu prescurtarea TAD.
Un machist defazat?
Agenția Associated Press scrie că Rubiales s-a trezit „în contratimp cu schimbările sociale” din Spania. Acolo, activismul pentru drepturile femeilor are tradiție îndelungată, de decenii, fiind impulsionat mai recent de un caz de viol în grup văzut de mulți ca primul moment „MeToo” al Spaniei.
De atunci, au fost adoptate legi care protejează dreptul femeilor la avort și promovează egalitatea la locul de muncă. O lege controversată care definește consimțământul sexual este considerată printre cele mai ambițioase din Europa.
„Scandalul sărutului” are loc pe fondul unei perioade de tensiune politică amplificată în Spania. După alegerile anticipate de la 23 iulie, încheiate fără o victorie clară, stânga și dreapta politică au șanse cam egale să formeze noul guvern, iar electoratul este mai dezbinat ca oricând.
Această polarizare se vede într-o măsură și în felul cum reflectă presa spaniolă scandalul. În vreme ce principalul cotidian progresist El Pais are deja o rubrică numită „cazul Rubiales”, prezentând mai ales opinii incriminante la adresa lui, un ziar conservator ca El Mundo acuză stânga politică, în frunte cu vicepremierul Yolanda Díaz, că ar folosi în interes propriu scandalul. El Mundo menționează de asemenea schimbările de ton din declarația jucătoarei Hermoso, care mai întâi n-ar fi dat importanță incidentului, pentru ca apoi să vină cu o declarație de condamnare. Jucătoarea și aliații ei au explicat această evoluție prin presiunile pe care le-ar fi făcut Rubiales imediat după incident asupra ei și a familiei sale.
Fost jucător de fotbal fără mari succese, Rubiales, în vârstă de 46 de ani, a fost lăudat de unii pentru că a reușit să aducă bani Federației de Fotbal din Spania – de pildă transferând SuperCupa spaniolă într-o țară arabă, pentru 40 de milioane de euro. Chiar și acea realizare a fost însă contestată de apărătorii drepturilor femeilor și ale minorităților sexuale, de exemplu.
Noul scandal i-a făcut chiar și pe unii din aliații lui Rubiales să se dezică de el, după ce îi luaseră apărarea în prima fază: de pildă selecționerul naționalei masculine de fotbal, Luis de la Fuente, și cel al campioanelor mondiale – Jorge Vilda.
Guvernul de la Madrid a promis să folosească ocazia „scandalului cu sărutul” pentru a reforma structurile de conducere din sportul spaniol și pentru a promova egalitatea de gen.