Linkuri accesibilitate

Un scriitor pro-Kremlin a fost rănit într-un atentat cu bombă


Odinioară disident de stânga, Zahar Prilepin a devenit unul dintre cei mai vocali susținători ai președintelui rus Vladimir Putin.
Odinioară disident de stânga, Zahar Prilepin a devenit unul dintre cei mai vocali susținători ai președintelui rus Vladimir Putin.

Scriitorul și activistul politic pro-Kremlin Zahar Prilepin a fost rănit într-un atentat cu bombă în orașul Nijni Novgorod pe 6 mai, a informat agenția de știri de stat TASS.

Potrivit primelor informații, șoferul lui Prilepin a murit în explozia care a avut loc în regiunea Nijni Novgorod, la aproximativ 400 de kilometri est de Moscova.

În trecut disident de stânga, Prilepin a devenit unul dintre cei mai vocali susținători ai președintelui rus Vladimir Putin și susținător a invaziei Ucrainei de către Moscova.

Este a treia explozie care vizează personalități pro-Kremlin de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

În august 2022, un atentat cu bombă de la periferia Moscovei a ucis-o pe Daria Dughina, fiica proeminentului ideolog de extremă dreapta, legat de Kremlin, Aleksandr Dughin.

Autoritățile ruse au susținut că în spatele exploziei s-ar afla Ucraina. Luna trecută, o explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg a ucis un popular blogger militar, Vladlen Tatarsky.

Oficialii au acuzat încă o dată agențiile de informații ucrainene pentru orchestrarea acesteia.

TASS i-a citat pe purtătorii de cuvânt ai lui Prilepin spunând că este „Ok”. Nu s-au oferit detalii despre cât de grave sunt rănilor sale.

Citând surse anonime, postul de știri rus RBC a raportat că Prilepin se întorcea la Moscova pe 6 mai din regiunile Donețk și Lugansk și s-a oprit în regiunea Nijni Novogorod pentru a lua masa.

Poliția investighează incidentul, se arată în raport.

Prilepin a devenit un susținător al președintelui rus Vladimir Putin în 2014, după ce Putin a anexat ilegal Peninsula Crimeea a Ucrainei. El a fost implicat în conflictul din estul Ucrainei de partea separatiștilor susținuți de Rusia.

Anul trecut, el a fost sancționat de Uniunea Europeană pentru sprijinul său pentru invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. În 2020, el a fondat un partid politic, Pentru Adevăr, despre care presa rusă a informat că este susținut de Kremlin.

Un an mai târziu, partidul lui Prilepin a fuzionat cu partidul naționalist O Rusie Justă, care are locuri în parlament. Copreședinte al partidului nou înființat, Prilepin a câștigat un loc în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, la alegerile din 2021, dar a renunțat la el.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Statele Unite și NATO sunt vinovate pentru presupusul atentat cu mașina cu bombă, dar nu au furnizat nicio dovadă care să susțină această afirmație.

XS
SM
MD
LG