Linkuri accesibilitate

Un tanc rusesc distrus în Ucraina ar putea fi expus la Chișinău în februarie, la 2 ani de la începutul războiului


Tancul rusesc distrus de armata ucraineană pe care activiștii moldoveni vor să îl aducă la Chișinău.
Tancul rusesc distrus de armata ucraineană pe care activiștii moldoveni vor să îl aducă la Chișinău.

Un grup de activiști anti-război din R. Moldova vor să aducă de la Kiev și să expună la Chișinău un tanc de producție rusească distrus pe câmpul de luptă în Ucraina, pentru a marca astfel 2 ani de la invazia Rusiei în Ucraina.

Activista mișcării „Stop Russian Agression”, Diana Derevianko, a spus Europei Libere că tancul va fi împrumutat de la un muzeu din Kiev, iar membrii echipei strâng acum fondurile necesare pentru a-l aduce la Chișinău.

Totodată, activiștii poartă discuții cu reprezentanții Ministerului Culturii și ai Ministerului Apărării, pentru a înțelege ce au de făcut pentru a putea instala exponatul la Chișinău.

„Săptămâna următoare, vom avea o întâlnire și cu secretarul de stat al Ministerului Culturii”, spune Derevianko.

Într-o scrisoare primită de „Stop Russian Agression” în septembrie 2023 (văzută de jurnaliștii Europei Libere), Ministerul Culturii a dat asigurări că susține „inițiative menite să consolideze parteneriatele culturale între țări” și că este dispus să ofere sprijin metodologic în organizarea expoziției.

La rândul lor, reprezentanții Ministerului Apărării au spus Europei Libere că au primit solicitarea activiștilor și le-au explicat că proiectul poate fi realizat conform Legii muzeelor și unei hotărâri de guvern care stabilește regulile de împrumut a bunurilor culturale.

În PMAN sau în fața Parlamentului

Deocamdată, nu este clar unde anume va fi expus tancul rusesc și pentru ce perioadă. „Referitor la alte detalii, în special în ceea ce privește locația desfășurării expoziției, urmează să discutăm, în cadrul întrevederii, cu autorii inițiativei”, au spus Europei Libere reprezentanții Ministerului Culturii.

Inițial, activiștii planificau să instaleze tancul în Piața Marii Adunări Naționale, însă, nu au primit un răspuns clar din partea Primăriei Chișinău dacă spațiul va fi disponibil pe 24 februarie, când se împlinesc 2 ani de la începutul războiului din Ucraina. O locație alternativă ar fi, potrivit Dianei Derevianko, scuarul din fața Parlamentului.

Blindate arse, arme distruse și rămășițele unui avion de luptă sunt printre obiectele Armatei Rusiei expuse acum la Muzeul Național de Istorie Militară din Ucraina. Ucrainenii au făcut publice și alte momente cu relevanță simbolică, printre acestea tancurile rusești remorcate de tractoare ale fermierilor ucraineni.
Muzeul echipamentelor militare rusești distruse în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00

Ambasada Ucrainei în R. Moldova a declarat Europei Libere că este la curent cu inițiativa activiștilor și că o consideră utilă și oportună: „Va fi un element important în sporirea cunoștințelor cetățenilor moldoveni despre realitățile în care trăiesc ucrainenii de 2 ani, din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.

Inițiativa „Stop Russian Agression” a organizat, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, multiple proteste, inclusiv în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Activiștii susțin dreptul Ucrainei la apărare și condamnă agresiunea rusă.

Galerie foto de la un protest al tinerilor în fața ambasadei Federației Ruse la Chișinău pe 24 aprilie 2022, la două luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
XS
SM
MD
LG