Linkuri accesibilitate

Un tată și fiica lui, printre civilii ucraineni uciși de atacurile rusești din weekend


Un voluntar inspectează consecințele unei lovituri cu rachete rusești care a lovit peste noapte o zonă rezidențială din Zaporojie.
Un voluntar inspectează consecințele unei lovituri cu rachete rusești care a lovit peste noapte o zonă rezidențială din Zaporojie.

Un bărbat în vârstă de 50 de ani și fiica sa de 11 ani se numără printre civilii morți în bombardamentele rusești din weekend, în regiunile de nord-est și sud ale Ucrainei, potrivit oficialilor ucraineni.

Tatăl și fiica au fost uciși de un atac care a avut loc în timpul nopții în orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei.

Serviciul de stat ucrainean pentru situații de urgență informează, de asemenea, că o femeie în vârstă de 46 de ani, care este soția și respectiv mama victimelor, a fost scoasă dintre rămășițe.

Anatoli Kurtev, secretarul consiliului municipal, spune că două rachete rusești au distrus o casă și au avariat mai multe clădiri din apropiere .

În regiunea nord-estică Harkov, guvernatorul Oleh Siniehubov a informat că pe 9 aprilie în bombardamentele din Kupiansk au murit doi oameni. Orașul este în continuare sub atac, iar forțele rusești vizează zone rezidențiale cu lansatoare de rachete multiple, a declarat Siniehubov.

Guvernatorul regional din Zaporojie spune că 18 comunități au fost bombardate pe 8 aprilie, ucigând trei persoane și rănind cinci. Nu se știe dacă bilanțul guvernatorului îi includea și pe tatăl și fiica lui care au murit în orașul Zaporojie.

În seara zilei de 9 aprilie, trupele rusești au atacat regiunea Herson cu bombe aeriene ghidate, a anunțat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin. Armata ucraineană a declarat că amploarea distrugerilor nu a fost încă deplin evaluată. „Deocamdată, nu avem știință că ar fi victime printre civilii din regiune”, a spus Prokudin.

Ministerul rus al Apărării a afirmat la 9 aprilie că a distrus un depozit care conținea 70 de mii de tone de combustibil în apropiere de Zaporojie, precum și depozite militare ucrainene în regiunile Donețk și Zaporojie.

Comandamentul operațional al armatei ucrainene din nordul țării a declarat că forțele sale au distrus o stație radar rusească modernă folosită pentru detectarea dronelor. Nu există vreo confirmare a atacului armatei ruse, iar RFE/RL nu a putut verifica afirmațiile din surse independente.

Statul Major General ucrainean declara, în dimineața zilei de 9 aprilie, că armata rusă a continuat să vizeze estul industrial al țării, concentrându-se asupra orașelor și localităților Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka din regiunea Donețk.

Potrivit Statului Major General, forțele rusești au lansat 40 de lovituri aeriene, patru lovituri cu rachete și 58 de atacuri cu lansatoare de rachete multiple asupra diferitelor părți ale Ucrainei pe 8 aprilie și în prima parte a zilei de 9 aprilie.

Președintele rus Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare, a ordonat armatei sale să obțină controlul total asupra regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, zone pe care Rusia le-a anexat ilegal. Ucraina a indicat că va lansa în curând o contraofensivă pentru a recuceri mai multe teritorii.

În discursul său zilnic de la sfârșitul zilei de 8 aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scos în evidență „mișcarea pozitivă către NATO”, subliniind noul ajutor militar pentru Ucraina, precum și alte semne de sprijin internațional. Zelenski s-a referit la propunerea Lituaniei de a invita Ucraina să devină membră a NATO la summitul alianței militare care se va desfășura în Vilnius, în luna iulie. Parlamentul țării baltice a decis în această săptămână să solicite o invitație pentru ca Ucraina să adere la alianță la summitul programat pentru 11-12 iulie.

Zelenski a vorbit la câteva ore după ce șeful unei organizații ucrainene de salvare a declarat că a adus înapoi 31 de copii din Rusia, deportați în timpul războiului. Curtea Penală Internațională a emis la 17 martie mandate de arestare pentru Putin și pentru comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, acuzându-i de răpirea copiilor din Ucraina.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat săptămâna aceasta că a fost în contact cu Lvova-Belova. Conform agenției de știri AP, purtătorul de cuvânt al CICR, Jason Straziuso, a declarat că organizația se află în contact cu Lvova-Belova „în conformitate cu mandatul său de a restabili contactul între familiile separate și de a facilita reunificarea acolo unde aceasta este posibilă”.

XS
SM
MD
LG