Un tribunal din orașul Brest, situat în vestul Belarusului, a condamnat-o la doi ani de închisoare pe Daria Losik, soția jurnalistului RFE/RL Ihar Losik, încarcerat, sub acuzația de facilitare a activității extremiste în Belarus.
Judecătorul Mikalai Hriharovici de la tribunalul regional din Brest a pronunțat verdictul și sentința pe 19 ianuarie, la o zi după începerea procesului. Sentința este cea solicitată de procuror.
Procuratura Generală a declarat că acuzația împotriva Dariei Losik se bazează pe interviul acordat de aceasta postului de televiziune Belsat, cu sediul în Polonia, care a fost etichetat oficial ca fiind o organizație extremistă de către autoritățile de la Minsk. În timpul interviului, ea „s-a poziționat ca soție a unui prizonier politic", scrie în rechizitoriul Procuraturii.
„Ea a criticat organele de stat implicate în urmărirea penală și justiție. De asemenea, a spus că soțul ei nu a comis nicio infracțiune și că a fost condamnat ilegal. Ea a făcut apel la rudele altor condamnați să îi urmeze exemplul", a precizat Parchetul General.
Daria Losik a fost reținută în octombrie, după ce poliția i-a percheziționat locuința. Fiica de patru ani a Dariei și a lui Ihar Losik, Paulina, se află în prezent cu părinții Dariei.
Statele Unite au cerut eliberarea imediată și necondiționată a Dariei Losik, în timp ce președintele RFE/RL, Jamie Fly, a cerut, de asemenea, eliberarea imediată a acesteia și a condamnat reținerea ei de către autoritățile belaruse.
Ihar Losik a fost condamnată la 15 ani de închisoare în decembrie anul trecut, în baza unor acuzații care rămân neclare. Soțul liderului opoziției belaruse în exil Svetlana Țihanovskaia, Siarhei Țihanovskai, precum și alți patru bloggeri și politicieni și activiști din opoziție au fost condamnați la perioade lungi de închisoare împreună cu Losik la acea vreme. Losik și ceilalți inculpați au insistat asupra faptului că dosarul împotriva lor este motivat politic.
Pe 10 ianuarie RFE/RL a deschis un birou la Vilnius pentru a transmite știri pentru Belarus și Rusia, țări în care postul de radio este considerat o organizație ostilă, extremistă și este interzis prin lege, fiind pedepsite nu doar colaborarea, ci și ascultarea programelor. Doi dintre jurnaliștii RFE/RL, Ihar Losik și Andrei Kuznecik, „sunt în continuare arestați pe nedrept de regimul Lukașenko," după cum constata Jamie Fly, președintele RFE/RL, în comunicatul prin care era anunțată inaugurarea biroului.
Cu 26 de jurnaliști aflați în închisoare Belarus este al cincilea cel mai mare „temnicer” al presei, conform raportului pe 2022 publicat de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor.