Linkuri accesibilitate

Un tribunal din Minsk a decis că arestarea Sofiei Sapega este legală


Protest la ambasada Belarus din Riga, Letonia, 25 mai 2021

Un tribunal din Minsk a respins apelul cetățenei ruse arestată împreună cu prietenul ei, bloggerul belarus Raman Pratasevici, după ce zborul lor Atena-Vilnius a fost deturnat spre Belarus luna trecută și forțat să aterizeze la Minsk.

Tribunalul districtului Partizanski a decis luni că arestarea Sofiei Sapega este legală, și că ea trebuie să rămână în arest preventiv. Avocatul lui Sapega, Aleksandr Filanovici, a declarat la 13 iunie că au fost înaintate acuzații penale împotriva ei. El nu a vrut să spună mai mult, explicând că se supune unei hotărâri judecătorești de a nu comunica public detaliile cazurilor.

Centrul pentru drepturile omului Vyasna, din Minsk, spune că Sapega a fost acuzată de organizarea și pregătirea activităților care încalcă ordinea, de organizarea „tulburărilor în masă” și incitarea la ură. Sapega și Pratasevici au fost arestați pe 23 mai, după ce autoritățile din Belarus au susținut că o amenințare cu bombă face necesară redirecționarea unui zbor Ryanair între Atena și Vilnius către aeroportul internațional din Minsk. Reacția internațională împotriva a ceea ce multe țări consideră o „deturnare de stat” a fost vehementă.

Au fost impuse noi sancțiuni occidentale care vizează oficialii din Belarus...

Alte măsuri vizează călătoriile cu avionul către și dinspre Belarus sau, în unele cazuri, chiar și zborurile peste Belarus. Guvernele occidentale au impus deja mai multe runde de sancțiuni împotriva regimului lui Aleksandr Lukașenka, de când a lansat o represiune violentă împotriva protestelor pașnice din august trecut, în urma rezultatelor alegerilor oficiale, care i-au conferit un al șaselea mandat.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG