Linkuri accesibilitate

Un tribunal din Sarajevo condamnă cinci etnici sârbi pentru crime comise în războiul din Bosnia-Herțegovina


Tribunalul de stat din Bosnia-Herțegovina i-a găsit vinovați pe toți cei cinci inculpați de torturarea bosniacilor din aprilie 1992 până în septembrie 1995. (foto arhivă)
Tribunalul de stat din Bosnia-Herțegovina i-a găsit vinovați pe toți cei cinci inculpați de torturarea bosniacilor din aprilie 1992 până în septembrie 1995. (foto arhivă)

Tribunalul de stat din Bosnia a condamnat cinci foști polițiști de etnie sârbă la pedepse cu închisoarea pentru comiterea de crime de război împotriva civililor bosniaci musulmani în timpul Războiului bosniac dintre anii 1992-1995.

Milan Djokic și Branislav Trisic au fost condamnați pe 8 iunie, în primă instanță, la câte trei ani de închisoare, în timp ce Zoran Tanasic, Zarko Milanovic și Mladen Krajisnik au primit câte doi ani de închisoare.

Cu toții au fost găsiți vinovați de torturarea bosniacilor din zona Bijeljina, în partea de nord-est a Bosniei, din aprilie 1992 până la sfârșitul lunii septembrie 1994, pe motive politice, naționale, etnice, culturale și religioase.

Cei cinci au fost achitați de acuzația de crime împotriva umanității. Alți trei inculpați, Savo Mrsic, Milivoje Cobic și Milan Markovic, au fost achitați de toate capetele de acuzare.

Djokic a fost comandantul poliției din Janja de la sfârșitul anului 1992 până în iunie 1993. Ulterior a devenit comandant-adjunct. Tanasic, Milanovic și Krajisnik au fost ofițeri de poliție în Janja, în timp ce Trisic a fost agent al Serviciului de Securitate de Stat. Janja este o localitate situată la 10 kilometri sud de Bijeljina.

Procesul care a început în 2016 a inclus inițial încă trei inculpați, dar doi dintre ei au murit între timp, în timp ce un al treilea a fost considerat inapt de proces din cauza unei boli de care suferea.

La Bijeljina a avut loc un masacru comis la începutul lunii aprilie 1992 de paramilitarii locali de etnie sârbă și de Garda Voluntarilor Sârbi, un grup paramilitar cu sediul în Serbia condus de Zeljko Raznatovic, cunoscut sub numele de Arkan, fost șef de galerie de fotbal. Până la 80 de persoane, majoritatea bosniaci, dar și etnici sârbi suspectați de „colaboraționism”, au fost uciși în timpul masacrului.

Peste 100 de mii de persoane au fost ucise în conflictul bosniac, încheiat cu un acord mediat de SUA care a împărțit țara și administrația acesteia în mare parte pe criterii etnice între bosniaci, sârbi și croați.

XS
SM
MD
LG