Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata emisiunii este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice o anchetă ce dezvăluie cum sunt pierdute investițiile de milioane. Peste 30 de milioane de dolari au fost investiţi, în anii 2011-2018, în instalarea sistemelor de încălzire cu biomasă în peste 230 de instituții publice din R. Moldova, în cea mai mare parte școli și grădinițe. Sistemele de încălzire au fost furnizate gratuit în cadrul Proiectului Energie şi biomasă în Republica Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD. Comunităţile participante au contribuit la realizarea acestui proiect cu aproape 28,3 milioane de lei. Alte 24 de centrale termice pe biomasă, în valoare de aproape șase milioane de lei au fost instalate în instituții publice în perioada 2014-2015, cu contribuția Guvernului Japoniei. Pentru a asigura centralele termice cu biomasă, au fost cooperaţi 30 de întreprinzători, care au obţinut echipament de producere a brichetelor și peleţilor. Cu toate acestea, un număr mare de centrale termice, în prezent, nu funcționează. În raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, din cele 21 de stații termice pe bază de biomasă, instalate în cadrul celor două proiecte, în prezent nu funcționează circa jumătate. De ce, aflați pe Anticoruptie.md.

Un alt subiect se referă la judecătoarea care va asigura interimatul șefiei Curții de Apel Chișinău. Magistrata Lidia Bulgac, care a făcut parte din completul de judecată ce a dat undă verde pentru construcția unui bloc cu 13 etaje în locul cafenelei Guguță, a fost desemnată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să asigure interimatul funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău, după expirarea mandatului lui Ion Pleșca. Alte detalii despre Lidia Bulgac, aflați pe portalul nostru.

Citiți mâine pe Anticoruptie.md o anchetă despre vendetta rommilor de la Nisporeni. Cel puțin 30 de persoane din Vulcănești, un sat din raionul Nisporeni, au fost nevoite să îşi abandoneze casele și să apuce calea pribegiei. S-a întâmplat după ce o rudă de-a lor l-ar fi împușcat pe un consătean. Oamenii spun că vor să revină la gospodăriile lor, dar le este frică de răzbunarea rudelor bărbatului ucis. Ei se plâng că locuinţele le sunt vandalizate și incendiate, în timp ce autoritățile nu întreprind măsuri ca să le asigure securitatea. Ce spun toți figuranții acestui caz, aflați mâine, pe Anticoruptie.md.

Au fost două rețele de spălare a banilor, gestionate de PLDM și PDM...

Un alt subiect are în vizor un fost inspector fiscal, angajat al CCCEC, reținut în 2014, pentru că ar fi estorcat mită de 135 de mii de dolari şi 100 de mii de lei. În 2018, el a părăsit Republica Moldova. Într-un interviu oferit în exclusivitate portalului Anticoruptie.md, acesta susține că a fost, de fapt, o verigă într-o rețea de spălare de bani. Fostul inspector fiscal susține că au fost două rețele de spălare a banilor, gestionate de PLDM și PDM, iar dosarul penal intentat pe numele său reprezintă începutul unei scheme, puse la cale de cei din anturajul lui Plahotniuc pentru lichidarea schemei PLDM-lui și scoaterea din politică al lui Vlad Filat. Cum funcționau cele două rețele de spălare a banilor, persoanele implicate și cum ajungeau banii la PLDM și PDM aflați mâine pe Anticoruptie.md.

XS
SM
MD
LG