Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Nordnews.md


Invitata este Natalia Tocarciuc de la nordnews.md.

„Astăzi, pe nordnews.md citiți că seceta din acest an a șters de pe hartă mai multe lacuri și a transformat câteva râuri în pârâuri. Peste jumătate dintre râurile mici din ţara noastră sunt pe cale de dispariţie, susțin ecologiștii. Specialiștii dau vina pe seceta dură din acest an, dar și defrișarea exagerată a pădurilor.

Un ziar în fiecare seară: Nordnews.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00
Link direct

Situația este dramatică în satul Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei unde picură râul Ciuluc. Localnicii spun că acum zece ani, râul avea o lățime de peste cinci metri. Acum, pe unele segmente, apa a dispărut. Unde mai pui că, unii gospodari și-au construit baraje ilegale. Iar iazul din satul Cubolta, raionul Sîngerei, a secat aproape în totalitate, la fel ca și unele fântâni din sat.

Râul Răut, pe segmentul din Bălți s-a transformat într-un pârâu plin de stuf și mâl. Locuitorii din preajmă spun că este pentru prima dată când fluviul a secat atât de mult. În Republica Moldova sunt peste trei mii de râuri şi râuleţe. Jumătate din ele sunt secate.

Seceta din acest an nu a cruțat nici sectorul avicol. Pentru că nu mai au cu ce-și hrăni păsările, unii fermieri le-au făcut cadou vecinilor sau rudelor. Iar alții mai speră să-și recupereze cel puțin investițiile. Aceștia au scăzut prețul la păsări cu zece, douăzeci și chiar treizeci de lei. Chiar și așa, cumpărătorii nu se grăbesc să-și umple cotețele pentru că nu au destule cereale în acest an.

Nici prețurile mici la păsări nu atrag cumpărătorii. Comercianții spun că sunt zile în care nu vând nimic. Cumpărătorii spun că nu se grăbesc să-și umple cotețele și că se vor limita la ce au prin curte. La piața avicolă din Bălți, puii de găină costă între 5 și 35 de lei, iar cei de rață până la 30 de lei.”

XS
SM
MD
LG