Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma Sănătate.info


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

Citiți astăzi pe Sănătate.info un articol despre soarta bolnavilor de fibroză chistică, care sunt tratați după regulamente învechite, iar viața lor depinde în continuare de deciziile unui singur om. Aceasta deoarece încă mai avem un sistem medical sovietizat, rigid și redus la competența unei singure persoane și unde crezul „internat sau mort” încă face legea. În tot acest timp, copii cu o șansă la viitor decedează sub privirile neputincioase ale părinților.

În spitalele din Moldova încă se luptă pentru influență, nu pentru vieți salvate. Un document vital care ar putea schimba radical modul de tratament al acestor pacienți s-a pierdut prin sertarele Ministerului Sănătății deja de ani buni. Din lipsă de interes, alternativa firească pentru acești bolnavi de a avea o calitate mai bună a vieții este sugrumată. Singurul centru multidisciplinar, ca în Europa, pare un lux pentru sistemul medical moldovenesc, care depune eforturi să îl închidă, iar pacientul să fie țintuit, iar și iar, pe un pat de spital.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunță că a avut săptămâna trecută întrevederi cu producătorii Strim, din Ucraina, unde s-a discutat despre siguranța analogului de insulină. Totodată, Agenția susține că a încercat să adune la masa discuțiilor toți specialiștii implicați în autorizarea Strim, dar că discuțiile ar fi boicotate de către Comisia de specialitate în endocrinologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

De asemenea, Laboratorul pentru Controlul Calității Medicamentului a efectuat prelevarea a două serii de produs medicamentos STRIM, fiind efectuat controlul calității în conformitate cu cerințele specifice. „Devieri de calitate nu au fost identificate. AMDM continuă să monitorizeze activ situația dată, prin acțiuni de farmacovigilență a siguranței produsului vizat și vizite în teritoriu”, se arată în comunicatul instituției.

De la 1 septembrie sau cel târziu de la 1 octombrie, medicii care duc tot greul sistemului de sănătate, adică cei care fac gărzi de noapte, vor avea salarii cu 800 sau 1.000 de lei mai mari. Așa a lăsat să se înțeleagă ministra sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei emisiuni TV. Schimbările se vor produce după modificările necesare în actele legislative.

XS
SM
MD
LG