Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticoruptie.md


Invitata este Mariana Colun de la Anticoruptie.md

Un ziar în fiecare seară
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00
Link direct



Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi detalii despre Operațiunea „Criptovaluta”. Un angajat al firmei de brokeraj de la Aeroportul Internațional Chișinău, ÎCS Impex-Depozit SRL, în jurul căreia gravitează oameni din anturajul lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, este acuzat de contrabandă cu echipament pentru minare de criptomonede. Cazul se judecă de circa un an în instanțele din R. Moldova. Dacă Procuratura Anticorupție a pus inițial sub învinuire șapte persoane, acum a rămas doar una. CNA a reținut, în ianuarie 2018, o grupare formată din șapte persoane – angajați ai Serviciului Vamal, un antreprenor și o persoană fizică – implicate într-o schemă de contrabandă cu echipament pentru generare de criptovalută, care urma să ajungă în regiunea separatistă transnistreană. Persoanele arestate au fost acuzate de comiterea infracțiunilor contrabandă, exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu. În cadrul aceleiași cauze penale, a fost aplicat sechestru pe 160 de sisteme de generare de monedă virtuală (Bitcoin) în valoare totală de 4,6 milioane de lei. În prezent, Fiscul moldovenesc a încercat de patru ori să valorifice echipamentul cu pricina, dar nu a mai reușit, chiar și la o valoare de aproape trei ori mai mică. Acest lot este doar o parte neînsemnată din volumul de computere ce a ajuns în regiunea transnistreană, potrivit unui contract de furnizare de tehnică de mining, în valoare de 8,7 milioane de dolari. Întreaga schemă, descrisă pe Anticoruptie.md.

Un alt articol îl are în vizor pe fratele fostului șef al Procuraturii Anticorupție și directorul SRL Irarom-Grup, Oleg Morari. Acesta susține că și-a construit legal afacerea. Omul de afaceri spune că a obținut banii investiți, lucrând peste hotare, și din împrumuturi de la persoane particulare. Oleg Morari a prezentat mai multe documente care confirmă cele declarate, precizând că fratele său nu are nicio legătură la afacerea sa. Oleg Morari a afirmat că a decis să facă declarații după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a oferit publicului mai multe informații despre afacerea sa, care nu ar corespunde realității. Toate declarațiile lui Oleg Morari, pe portalul Anticoruptie.md.

Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot ajunge subiectele unor investigații jurnalistice.

XS
SM
MD
LG