Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md


Invitata rubricii este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00
Link direct

„În acest moment, 16 vaccinuri împotriva Covid-19 sunt în proces de elaborare. Doar 4 dintre ele sunt la etapa a III-a de testare, cea mai importantă și cea mai de durată. 10 vaccinuri sunt în faza a II-a, anunță virusologii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Vaccinul produs în Rusia, despre care se vorbește foarte mult în ultima perioadă, a trecut abia de prima fază, astfel că, specialiștilor le este greu să se expună asupra eficacității acestuia.

Virusologul Constantin Spânu a declarat, în cadrul unei prelegeri, că despre vaccinul rusesc nu se cunoaște, deocamdată, foarte multe lucruri, printre care: titlul anticorpilor de protecție, durata protecției dezvoltată de vaccinul nominalizat și studii clinice pentru determinarea eficacității epidemiologice, de asemenea, nu au fost efectuate.

De cealaltă parte, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, susține că odată ce va apărea vaccinul împotriva COVID-19, Moldova urmează să primească medicamentul pentru cel puțin 20% din populația țării. Vaccinurile ar urma să ajungă în țară prin intermediul Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI) și va fi oferit țării gratis. „La prima etapă, vaccinurile vor fi gratuite, dar apoi îl vom cumpăra. S-ar putea ca vaccinul să fie unica soluție de protecție și atunci, nu că ne va obliga cineva, dar noi vom umbla să fim vaccinați și îl vom căuta contra cost”, a menționat Furtună.

Un chirurg de la Institutul Oncologic ar fi cerut unei femei opt mii de lei pentru o intervenție chirurgicală. Femeia însă l-a denunțat, iar acum medicul se află în izolatorul CNA pentru 72 de ore, fiind bănuit de corupere pasivă. Chirurgul riscă 10 ani de închisoare, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pentru o anumită perioadă.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG