Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Gazeta de Chişinău”


Invitata rubricii este Victoria Popa.

Un ziar în fiecare seară: „Gazeta de Chişinău”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct



„În ediția de mâine a GAZETEI de Chișinău Mircea V. Ciobanu în partea a doua a editorialului său Unionismul cotidian (II) scrie : „Paradoxul ascensiunii segmentului unionist în sondaje pe fundalul prăbuşirii formaţiunilor unioniste politice se explică, în esenţă, simplu: nu mai există segmentul românesc monocolor, gata să-l voteze pe oricine se declară partid unionist... Unionismul basarabean nu doar e dezamăgit de prestaţia unor lideri, el s-a şi diversificat. Nu e numai cel făcut pe modelul exclusivist promovat cândva de Roşca, Matei, Ghimpu. Unionismul de azi este şi nostalgic-sămănătorist, şi conservator, şi creştin ortodox, dar şi modern, şi ecumenic, şi liberal, şi prooccidental, şi pro NATO, şi proamerican, şi globalist. Iar mişcarea (de vrea să fie Mişcare) îşi are rostul numai dacă le acceptă pe toate.”

Tot în săptămânalul GAZETA de Chișinău citiți și articolul Medicina la Orhei: Cordul confundat cu apendicita, semnat de Julieta Savițchi. „Iurie Apostol, un bărbat de 30 de ani din Orhei, a trăit o adevărată dramă din cauza unei simple apendicite. Totul s-a întâmplat la Spitalul Raional Orhei, unde medicii chirurgi au constatat că bărbatul are probleme cu inima şi a fost internat în Secţia de cardiologie. Timp de aproape trei zile cât a fost tratat incorect, Iurie a fost nevoit să suporte dureri inimaginabile, iar chirurgii s-au decis să-l opereze a treia zi spre seară, după ce i s-a spart apendicele şi a făcut peritonită. Bărbatul a fost pus pe picioare de către medicii de la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău, unde a fost adus de soţia sa peste două săptămânii într-un hal fără de hal. Iurie Apostol a depus o plângere la poliţie, care în cele din urmă a ajuns în arhivă.”

În ziar scriem și despre Armele din afara legii. „O categorie de arme care nu sunt supuse înregistrării şi nu necesită permis de port-armă sunt în ultimul timp tot mai des folosite de către unii indivizi la comiterea infracţiunilor. Aceste arme se regăsesc în anunţurile de vânzări şi chiar în pieţe. Deşi legea interzice purtarea acestor arme în alte scopuri decât de agrement, la ele are acces oricine, inclusiv minori şi persoane cu antecedente penale. Este vorba de o categorie de arme cu aer comprimat sau cu gaze sub presiune (pneumatice), despre care legislaţia prevede că pot fi folosite doar la competiţii sportive sau în scop de agrement.”

Un alt articol este Politica de înstrăinare din stânga Nistrului, legalizată la Chișinău „Așa-numita „limbă moldovenească” cu alfabet rusesc, inventată de sovietici cu aproape un secol în urmă, nu a dispărut de pe teritoriul R. Moldova, ci continuă să fie predată în satele controlate de regimul neconstituțional din stânga Nistrului și la așa-numita Universitate Nistreană „Taras Şevcenko” din Tiraspol. Guvernul de la Chişinău, în loc să contribuie la lichidarea acestui proces de analfabetism şi deznaţionalizare (conform ultimului recensământ, în stânga Nistrului 31% din populație sunt moldoveni), de trei ani deja îi atribuie o alură de legalitate”, scrie jurnalista Svetlana Corobceanu.

Într-un răspuns oficial primit la solicitarea de informație din partea GAZETEI de Chișinău, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ne-a informat că un test anti-Covid-19 este achiziționat de stat la prețul de 150-350 de lei, dar e vândut în laboratoarele private la prețul de 800 și chiar 2000 de lei. Mai multe detalii citiți în ediția de mâine a săptămânalului.

XS
SM
MD
LG