„Citiți astăzi pe Sănătate INFO despre noua structură a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale care a intrat în vigoare. Regulamentul privind organizarea și funcționarea noii structuri a fost publicat în Monitorul Oficial. Instituția se va ocupa de elaborarea și aplicarea politicilor în patru domenii mari - sănătate, muncă, protecție socială și demografie. Ca și în vechile structuri, ministerul nou creat va fi condus de ministru. În schimb, funcțiile de viceminiștri au fost substituite cu un secretar general de stat și secretari de stat. Ministerul va avea șase astfel de funcționari publici – un secretar general de stat și cinci secretari de stat. Potrivit regulamentului, aceștia urmează să fie aleși în bază de concurs. Împreună cu ministrul, secretarii de stat, conducătorii subdiviziunilor aparatului central, vor purta răspundere pentru activitatea instituției.
În Moldova stomatologia este o afacere destul de profitabilă. Vă puteți convinge despre acest lucru plimbându-vă prin centrul Chișinăului. Veți observa că sunt la fel de multe ca farmaciile. Practic oricine își poate deschide un cabinet dentar, indiferent dacă are sau nu studii în domeniu. E suficient să ai spațiu, utilaj performant și să angajezi doctori. Domeniul este practic nereglementat, astfel că să obții licență de activitate nu este atât de greu. În consecință, foarte des se întâmplă ca oamenii să dea bani grei pentru tratament sau implanturi dentare, fără să aibă siguranța că mâine-poimâine nu vor avea probleme cu ele. Clinicile, în mare parte, nu-și asumă responsabilitatea eșecurilor. Dimpotrivă, multe profită de ignoranța pacienților și nu semnează cu ei vreun contract și nici nu eliberează bonuri de plată. Clienții oricum vor veni.
O clădire cu trei etaje de peste 4.000 m2, finisată doar la exterior și înconjurată de 36 de statui ale medicilor savanți iluștri din Moldova. Așa arată deocamdată viitorul Centru Sociocultural modern al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Clădirea urmează să fie dată în exploatare abia în anul 2020 și va avea un muzeu, o bibliotecă, o sală de conferințe, una pentru activități culturale și o altă sală pentru studenți și rezidenți. Centrul este amplasat pe strada N. Testemițanu 25, o zonă destul de comodă pentru viitorii medici. Instituția are în jur cele mai mari spitale din țară, în care mediciniștii merg la practică. Deocamdată, clădirea este amenajată doar din exterior, iar Universitatea își propune ca în următorii patru ani să termine și cu amenajarea spațiilor din interior.”