Citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice o anchetă despre Mafia Contrabandei cu țigări. Două firme transnistrene au importat în 2020, fără a plăti taxe, țigări în valoare peste 20.000.000 de dolari. Acestea se învârt într-un circuit complex – Asia, Orientul Mijlociu și Europa. În afacere este implicată și firma unui socialist de la Rezina, iar prejudiciul adus statului, doar în 2020, se ridică la 60,2 milioane de dolari. Două companii din regiunea transnistreană – Almavis și Tabimport – sunt cele mai mari importatoare de țigări din Moldova. Numai în primele nouă luni ale anului 2020, ianuarie–septembrie, au fost aduse în Moldova peste 3,3 miliarde de țigări, echivalentul a 165 de milioane de pachete de țigarete, conform datelor oferite reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova de către Serviciul Vamal. Chișinăul închide ochii la această schemă, deși importurile uriașe depășesc de trei ori cererea de piață din regiunea transnistreană de 500 de milioane de pachete anual. Toate detaliile schemei, pe Anticoruptie.md.
Un alt subiect îl are în vizor pe vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor. Inspecția Financiară a constatat că administrația raionului Criuleni a admis mai multe încălcări la alocarea a sumei de 2,4 milioane de lei firmei vicepreședintelui raionului, Oleg Ogor, pentru alimentația medicilor antrenați în tratarea pacienților infectați cu Covid-19. Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova a publicat o anchetă despre decizia dubioasă de la Criuleni, în urma căreia s-au autosesizat autoritățile statului. Într-o prescripție a Inspecției Financiare pentru Consiliul raional Criuleni se arată că verificările au fost efectuate la indicația Guvernului, în temeiul unui demers al Centrului Național Anticorupție din 19 septembrie. Inspecția Financiară a expediat CNA raportul despre controlul efectuat la Criuleni pentru a investiga cazul sub aspect penal. Printre neregulile depistate sunt semnarea contractului și alocarea resurselor financiare în lipsa unei licitații publice. În plus, nu a fost consultată piața și nu au fost informați operatorilor economici, în contract lipsește meniul și costurile serviciilor prestate, nu a fost depusă garanția de bună execuție în cuantul de 5 la suta din valoarea contractului, nu a fost asigurată utilizarea eficientă a banilor publici și nici transparența cheltuielilor. În document se arată că pentru alimentația zilnică a unui medic au fost cheltuiți 250 de lei, în timp ce alimentația unui pacient infectat cu coronavirusul de tip nou a costat 33 de lei pe zi. Totodată, în grupul medicilor din prima linie au fost incluși medici care nu erau antrenați în tratarea pacienților cu Covid-19. Detalii, pe portalul nostru.
La rubrica știri aflați că președintele Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi au fost scoși basma curată din dosarul schemei frauduloase la importul energiei electrice, deconspirată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice în câteva anchete în 2008, an în care cei doi dețineau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, premier. Cauza penală a fost pornită de procurori în 2017, la presiunea unor experți din societatea civilă, care au calculat că Republicii Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari. Procurorii, spun experții, au clasat cauza penală, fără să investigheze cazul. Detalii, pe Anticoruptie.md.
Vă amintim că, dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, vă încurajăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot deveni subiecte ale unor investigații jurnalistice.