Nu a existat nicio îndoială că amendamentele vor fi adoptate, ele fiind sprijinite de partidul de guvernământ Fidesz al premierului Viktor Orbán și aliaților săi, care dețin împreună în parlamentul de la Budapesta 2/3 din mandate, iar rezultatul votului a fost de 140 la 21 .
Amendamentele vor face posibilă interzicerea evenimentelor publice organizate de comunitatea LGBTQ+ din Ungaria, inclusiv popularul marș Pride din capitala Budapesta, care atrăgea anual mii de participanți.
Noile prevederi introduc și o bază constituțională pentru a permite negarea identităților de gen sau a caracteristicilor sexuale ale grupurilor minoritare.
De asemenea, amendamentele aflate pe agenda parlamentului prevăd și posibilitatea de suspendare a cetățeniei pentru cetățenii unguri care sunt considerați o amenințare la adresa securității sau suveranității țării.
Înaintea votului, ultimul pas pentru adoptarea amendamentelor, politicieni din opoziție și alți protestatari au încercat să blocheze intrarea în parcarea subterană a parlamentului. Poliția i-a îndepărtat fizic pe demonstranți, care se legaseră între ei cu coliere de plastic.
Cum sunt interzise evenimentele LGBTQ+?
Acest amendament oferă suportul constituțional necesar unei legi adoptate în regim de urgență în luna martie curent pentru a pune în aplicare prevederi anterioare împotriva promovării homosexualității în rândul minorilor.
Legea din martie vizând întrunirile publice permite autorităților să folosească instrumente de recunoaștere facială pentru a identifica persoanele care participă la evenimente interzise, precum Budapest Pride, și poate atrage amenzi de până la 200 de mii de forinți (în jur de 550 de euro).
Unii juriști au argumentat că o asemenea restricție a dreptului la întrunire contravine Constituției Ungariei. Pentru a elimina acest obstacol, amendamentul constituțional declară că drepturile copilului la dezvoltare morală, fizică și spirituală prevalează asupra oricărui alt drept fundamental, inclusiv cel la întrunire, cu excepția dreptului la viață.
Amendamentul mai declară că „sexul unei persoane la naștere este o caracteristică biologică și poate fi doar masculin sau feminin”, o extindere a unei modificări anterioare care interzicea adopțiile de către cuplurile de același sex, precizând că „mama este femeie, iar tatăl este bărbat”.
Aceste prevederi noi vor oferi astfel un temei constituțional pentru negarea identităților de gen ale persoanelor transgender, precum și pentru ignorarea existenței persoanelor intersex, care se nasc cu trăsături sexuale atipice ce nu se aliniază cu concepțiile binare despre masculin și feminin.
Agenția ONU pentru drepturile omului a estimat că până la 1,7% din populația globală se naște cu trăsături intersex.
Amendamentele constituționale, alături de legislația anterioară îndreptată împotriva comunităților LGBTQ+, amintesc de restricții similare aplicate minorităților sexuale în Rusia.
Premierul Orbán, văzut drept cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin în Uniunea Europeană, a interzis în anii recenți adopțiile pentru cuplurile de același sex și orice conținut LGBTQ+ în televiziune, filme, reclame și literatură accesibilă minorilor.
Guvernul său susține că aceste politici au rolul de a proteja copiii de „propaganda sexuală”, însă criticii le consideră parte dintr-un efort mai larg de a transforma minoritățile sexuale în țap ispășitor pentru toate greșelile sale și de a mobiliza baza conservatoare a partidului, în condițiile în care anul următor au loc noi alegeri parlamentare.
Constituția va permite suspendarea cetățeniei
În ultimele luni, Ungaria a făcut pași pentru a-și „proteja suveranitatea națională” de ceea ce pretinde a fi eforturi străine de influențare a politicii interne sau chiar de răsturnare a guvernului condus de Viktor Orbán, notează AP.
Considerându-se pe sine un „iliberal”, premierul maghiar și-a accelerat eforturile de a reduce la tăcere criticii, inclusiv presa și organizațiile pentru drepturile civile și anticorupție, despre care spune că subminează suveranitatea Ungariei prin finanțări externe.
Într-un discurs încărcat de teorii al conspirației, susținut în martie, Orbán a comparat persoanele care activează în aceste organizații cu insectele și a promis să „elimine întreaga armată din umbră” care ar fi formată din „politicieni, judecători, jurnaliști, ONG-uri false și activiști” finanțați din exterior.
În acest context, noile amendamente constituționale vor permite suspendarea cetățeniei pentru cetățenii maghiari considerați o amenințare la adresa ordinii publice, securității sau siguranței naționale.
Suspendarea s-ar aplica cetățenilor unguri care dețin și cetățenia unei țări care nu este membră UE sau a Spațiului Economic European. Măsura s-ar aplica pentru cel mult 10 ani.
Opoziția acuză guvernarea de „fascism”
Adoptarea legii din martie, care făcea posibilă interzicerea Pride-ului, a declanșat un val de proteste în Ungaria, unde mii de persoane au ieșit în stradă pentru a cere restabilirea dreptului la întrunire. Protestatarii au blocat poduri și artere importante din Budapesta, o tactică despre care Orbán a spus ulterior că o va interzice prin lege.
Ca reacție la interzicerea Pride-ului, organizatorii evenimentului anual au scris că „asta nu este protecția copilului, asta e fascism”.
Partidul de opoziție Momentum a acuzat guvernul lui Orbán că este „o putere intimidantă și lașă”, îndemnând la mobilizare pe rețele. „Să-i oprim împreună din a ne duce pe drumul lui Putin și din a ne lăsa fără libertățile noastre”, se spune într-un apel al opoziției.
Comitetul Helsinki din Ungaria, o organizație pentru drepturile omului, a declarat că amendamentele constituționale reprezintă „o escaladare semnificativă a eforturilor guvernului de a suprima disidența și de a slăbi protecția drepturilor omului”.
Această organizație, alături de Uniunea Libertăților Civile din Ungaria, Amnesty International și Háttér Society, au cerut Comisiei Europene să inițieze o procedură împotriva guvernului Ungariei, argumentând că amendamentele și alte legi recente încalcă legislația Uniunii Europene.
După Serviciul ungar al Europei Libere și AP
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te