Linkuri accesibilitate

Ungaria: pentru prima dată opoziția se unește pentru a desemna un candidat unic în alegerile din 2022


Primarul liberal al capitalei ungare, Gergely Karacsony, în cursul unui miting electora. Karacsony este unul din faoriții să câștige alegerile preliminare organizate de opoziția unită, Budapesta, Ungaria, 17 septembrie 2021.
Primarul liberal al capitalei ungare, Gergely Karacsony, în cursul unui miting electora. Karacsony este unul din faoriții să câștige alegerile preliminare organizate de opoziția unită, Budapesta, Ungaria, 17 septembrie 2021.

În Ungaria se reia luni votul, în persoană și online, pentru desemnarea unui candidat unic al opoziției la alegerile generale din 2022. Este pentru prima data în istoria post-comunistă a Ungariei că opoziția, făcând abstracție de clivajele ideologice, încearcă să meargă unită în alegerile generale, în speranța că va învinge partidul de guvernământ Fidesz al premierului Viktor Orban.

Votul a început sâmbătă dar a fost întrerupt la scurt timp, din cauza unei probleme de IT. Pusă de opoziție pe seama unui posibil atac cibernetic, orchestrat de Fidesz.

Oricum, relatează corespondenții Europei Libere la Budapesta, s-ar putea ca toate voturile exprimate până la accident să fi fost pierdute, așa că li s-a cerut celor care votaseră deja, să reia votul luni.

Cele șase partide care participă în această alianță, de la ultra-naționaliștii din Jobbik, la liberali și ecologiști, vor prezenta o listă comună pentru 2022, votul de acum, de preselecție, fiind pentru a stabili capul de listă. Respectiv candidatul la funcția de premier, dacă opoziția unită câștigă scrutinul.

Fidesz nu a comentat imediat accidentul cibernetic, dar duminică nu s-a ferit să ironizeze partidele de opoziție, avertizând electoratul că ar fi bine să nu mizeze pe partide care nu pot organiza nici măcar un simplu vot electronic.

Votul urmează să se deruleze până la 26 septembrie, apoi, dacă va fi necesar, va avea loc un al doilea tur între 4 şi 10 octombrie pentru departajarea primilor trei pretendenţi la postul de prim-ministru din cei cinci candidaţi aflaţi în cursă.

Peter Jakab (41 de ani), liderul Jobbik, un partid cu trecut de extremă dreapta, Gergely Karacsony (46 de ani), primarul liberal şi ecologist al Budapestei, şi eurodeputata socialistă Klara Dobrev (49 de ani) sunt cotaţi favoriţi.

XS
SM
MD
LG