Grație progreselor înregistrate de noua guvernare de la Chișinău, UE se gândește cum să accelereze reluarea asistenței financiare pentru R. Moldova, după blocarea ei din cauza unor lipsuri ale guvernării anterioare, a declarat la Bruxelles comisarul european pentru bună-vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn, după convorbiri cu ministrul moldovean de externe Nicu Popescu.
Hahn a anunțat că „în următoarele zile” Chișinăul va primi o primă tranșă de 14,5 milioane de euro ca „sprijin bugetar”, urmată de a doua tranșă, încă neprecizată, tot relativ curând; pe de altă parte, asistența macro-financiară, mai substanțială, pentru R. Moldova, ar putea fi reluată „la începutul toamnei”, când s-ar putea acorda o primă tranșă de aproape 50 de milioane de euro, a doua, cam la fel de mare, fiind posibilă la iarnă, a precizat comisarul european.
Asistența macrofinanciară pentru R. Moldova din partea UE, în sumă de 100 de milioane de euro, a fost blocată în vara anului 2018, după mai multe evenimente politice care au stârnit îngrijorare la Bruxelles, inclusiv anularea victoriei lui Andrei Năstase la alegerile pentru postul de primar al Chișinăului.
Referindu-se la o ședința de luni a miniștrilor de externe din UE, la care Popescu a fost invitat de onoare, Hahn a spus că foarte mulți șefi de diplomații din UE s-au arătat încurajați de ultimele evoluții politice din R. Moldova, existând un „curent puternic” în favoarea sprijinirii, inclusiv pe plan financiar, a reformelor inițiate de noua guvernare.
Răspunzând întrebărilor Europei Libere pe tema reluării asistenței macrofinanciare UE pentru R. Moldova, Johannes Hahn a spus că deblocarea ei oficială mai depinde de concluziile recentei vizite în R. Moldova a unei delegații FMI, dar s-a declarat optimist că deznodământul va fi favorabil pentru Chișinău, judecând după ecourile acelei vizite.
Suntem hotărâți să aducem Moldova chiar și mai aproape de Europa...
Ministrul de externe Nicu Popescu a mulțumit UE pentru rolul jucat în tranziția puterii luna trecută, la Chișinău. „Suntem hotărâți să aducem Moldova chiar și mai aproape de Europa”, a spus Nicu Popescu, notând că țara sa a fost „izolată” în ultimul an, după suspendarea asistenței financiare din partea UE și a Statelor Unite. „Singura noastră orientare de politică externă este spre UE și vom continua să implementăm Acordul de Asociere la UE”, a asigurat Popescu.