Linkuri accesibilitate

Ursula von der Leyen: urmărirea jurnaliștilor este „complet inacceptabilă”


Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Președinta Comisiei Europene spune că utilizarea de aplicații spyware pentru urmărirea jurnaliștilor este „complet inacceptabilă”. Ursula von der Leyen a făcut declarația pe fundalul scandalului declanșat de o investigație jurnalistică internațională despre faptul că mai multe guverne, inclusiv unul din Uniunea Europeană, cel al Ungariei, ar fi folosit un program israelian pentru a intra în smartphone-urile unor jurnaliști, oficiali și activiști pentru drepturile din întreaga lume.

Publicate la 18 iulie, rezultatele anchetei făcute de 17 organizații media și o rețea de jurnaliști de investigație, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), arată conexiuni între grupul NSO din Israel, acuzat că a furnizat programe spion guvernelor, și o bază de date de până la 50 000 numere de telefon despre care se crede că au fost identificate de către clienții companiei ca persoane de interes, încă din 2016. Printre clienții grupului NSO se numără guvernele din Azerbaidjan, Bahrain, Ungaria, India, Indonezia, Kazahstan, Mexic, Maroc, Rwanda, Arabia Saudită, Togo și Emiratele Arabe Unite.

„Dacă cele citite se confirmă, este un lucru complet inacceptabil și contrar tuturor regulilor pe care le avem în Uniunea Europeană", a mai spus Von der Leyen în timpul unei vizite la Praga.

Compania NSO a negat orice ilegalitate, spunând că software-ul său Pegasus este destinat utilizării împotriva infractorilor și teroriștilor și este pus doar la dispoziția structurilor militare, de aplicare a legii și de informații din țări cu o bună reputație în domeniul drepturilor omului.

Investigația jurnalistică aplică o lovitură dură premierului ungar Viktor Orban, care a fost acuzat de Uniunea Europeană de încălcarea democrația printr-o serie de legi care ar limita libertatea presei și ar încălca drepturile omului. Un purtător de cuvânt al guvernului maghiar de dreapta a spus anterior că nu are cunoștință despre existența unor asemenea eforturi de colectare a datelor despre jurnaliști, politicieni și oameni de afaceri incomozi, dar opoziția parlamentară a cerut o anchetă, în urma apariției investigației jurnalistice.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG