Linkuri accesibilitate

Uzbecii votează modificări constituționale care-l pot menține pe președinte la putere până în 2040


Tanzila Narbaeva, președinta Senatului uzbec, votând la referendumul din 30 aprilie.
Tanzila Narbaeva, președinta Senatului uzbec, votând la referendumul din 30 aprilie.

Uzbecii participă la un referendum constituțional care i-ar putea permite președintelui Șavkat Mirzioiev să rămână la putere până în 2040.

Se așteaptă ca alegătorii la referendumul din 30 aprilie să aprobe propunerile, care includ extinderea mandatelor prezidențiale de la cinci la șapte ani.

Alte întrebări din cadrul referendumului i-ar permite lui Mirzioiev, care are 65 de ani, să mai exercite încă două mandate și să își prelungească perioada la putere până în 2040.

Autoritățile au prezentat schimbările ca fiind o modalitate de a îmbunătăți guvernarea în această națiune condusă cu mână autoritară. Oficialii au promovat intens votul, organizând concerte și mitinguri pentru a lăuda reformele. Pe panourile publicitare din capitala Tașkent erau proiectate conversații imaginare prin mesaje text care încurajau uzbecii să voteze.

Mirzioiev a venit la putere în 2016, după moartea lui Islam Karimov, cel care, de-a lungul îndelungatei sale conduceri, a transformat Uzbekistanul într-una dintre cele mai opresive țări din lume.

Fost prim-ministru, Mirzioiev a întreprins o serie de reforme pentru a moderniza birocrația opresivă a țării, îndepărtându-i pe cei loiali lui Karimov din funcțiile guvernamentale de top și aducând tehnocrați mai tineri.

Președintele uzbek Șavkat Mirzioiev (arhivă)
Președintele uzbek Șavkat Mirzioiev (arhivă)

De asemenea, a luat măsuri drastice împotriva muncii forțate la recoltarea bumbacului, care este o sursă importantă de valută forte.

Dar activiștii spun că abuzurile în materie de drepturi persistă, că nu există o opoziție politică viabilă și că presa independentă este extrem de reglementată.

În iulie 2022, au izbucnit proteste în Karakalpakstan din cauza unui amendament constituțional care ar fi redus autonomia regiunii autonome.

Protestele au fost întâmpinate cu un răspuns dur al poliției, care a ucis cel puțin 20 de persoane, potrivit activiștilor pentru drepturile omului. Zeci de persoane au fost arestate și unele își așteaptă judecata și astăzi.

Amendamentul propus a fost ulterior retras. Buletinul de vot din 30 aprilie nu include acest amendament. Printre alte modificări se numără abolirea pedepsei capitale și sporirea protecției juridice pentru persoanele acuzate de infracțiuni.

XS
SM
MD
LG