Deocamdată nu s-a stabilit data alegerilor anticipate, dar scrutinul va avea loc în termen de două luni de la anunțul lui Mirzioev din 8 mai, în conformitate cu legislația uzbecă.
Făcând anunțul, Mirzioev a spus că renunță la cei trei ani și jumătate rămași din mandatul prezidențial din „proprie inițiativă”.
Mirzioev a declarat că decizia este necesară pentru a menține echilibrul între „toate ramurile puterii” în urma modificărilor constituționale și pentru a pune în aplicare în mod eficient modificările constituționale.
De asemenea, s-a stabilit un termen de trei luni pentru organizarea alegerilor parlamentare extraordinare, deși actualul organism bicameral nu a fost dizolvat și nici nu se întrevede o decizie în această direcție.
Referendumul privind modificările constituționale, organizat la 30 aprilie, a fost votat cu o majoritate covârșitoare, deschizând calea pentru prelungirea mandatului prezidențial. Autoritățile au prezentat modificările ca fiind o modalitate de a îmbunătăți guvernarea în această națiune strict controlată, însă observatorii dau de înțeles că principalul obiectiv al inițiativei a fost prelungirea mandatului lui Mirzioev.
Mirzioev, care are 66 de ani, a fost ales pentru al doilea mandat de cinci ani ca președinte în 2021. Câștigarea alegerilor prezidențiale anticipate i-ar putea oferi încă 14 ani de mandat, ceea ce înseamnă că va împlini 80 de ani ca președinte dacă ar câștiga și cel de-al doilea mandat, care se va încheia în 2037.
Mirzioev a fost ales pentru prima dată președinte în 2016, succedându-i răposatului lider veteranul Islam Karimov.
Fost prim-ministru, Mirzioev a întreprins o serie de reforme pentru a moderniza birocrația opresivă a țării, îndepărtându-i pe loialiștii lui Karimov din funcțiile guvernamentale de top și aducând tehnocrați mai tineri.
Karimov a fost ales președinte de patru ori, în ciuda faptului că în constituție nu sunt permise decât două mandate prezidențiale, și și-a prelungit mandatul o dată prin referendum. În timpul președinției sale, mandatul prezidențial a fost schimbat de la cinci la șapte ani și apoi din nou de la șapte la cinci ani.
Karimov a rămas la putere până la moartea sa, în 2016, la vârsta de 78 de ani.