Linkuri accesibilitate

Uzbekistanul anunță alegeri prezidențiale anticipate


Președintele uzbec Shavkat Mirzioev, în timpul alegerilor parlamentare, la o secție de votare din Tașkent, decembrie 2019.
Președintele uzbec Shavkat Mirzioev, în timpul alegerilor parlamentare, la o secție de votare din Tașkent, decembrie 2019.

Președintele uzbec Șavkat Mirzioev a anunțat organizarea de alegeri prezidențiale anticipate ca urmare a adoptării recentelor modificări constituționale care au extins mandatul prezidențial de la cinci la șapte ani.

Deocamdată nu s-a stabilit data alegerilor anticipate, dar scrutinul va avea loc în termen de două luni de la anunțul lui Mirzioev din 8 mai, în conformitate cu legislația uzbecă.

Făcând anunțul, Mirzioev a spus că renunță la cei trei ani și jumătate rămași din mandatul prezidențial din „proprie inițiativă”.

Mirzioev a declarat că decizia este necesară pentru a menține echilibrul între „toate ramurile puterii” în urma modificărilor constituționale și pentru a pune în aplicare în mod eficient modificările constituționale.

De asemenea, s-a stabilit un termen de trei luni pentru organizarea alegerilor parlamentare extraordinare, deși actualul organism bicameral nu a fost dizolvat și nici nu se întrevede o decizie în această direcție.

Referendumul privind modificările constituționale, organizat la 30 aprilie, a fost votat cu o majoritate covârșitoare, deschizând calea pentru prelungirea mandatului prezidențial. Autoritățile au prezentat modificările ca fiind o modalitate de a îmbunătăți guvernarea în această națiune strict controlată, însă observatorii dau de înțeles că principalul obiectiv al inițiativei a fost prelungirea mandatului lui Mirzioev.

Mirzioev, care are 66 de ani, a fost ales pentru al doilea mandat de cinci ani ca președinte în 2021. Câștigarea alegerilor prezidențiale anticipate i-ar putea oferi încă 14 ani de mandat, ceea ce înseamnă că va împlini 80 de ani ca președinte dacă ar câștiga și cel de-al doilea mandat, care se va încheia în 2037.

Mirzioev a fost ales pentru prima dată președinte în 2016, succedându-i răposatului lider veteranul Islam Karimov.

Fost prim-ministru, Mirzioev a întreprins o serie de reforme pentru a moderniza birocrația opresivă a țării, îndepărtându-i pe loialiștii lui Karimov din funcțiile guvernamentale de top și aducând tehnocrați mai tineri.

Karimov a fost ales președinte de patru ori, în ciuda faptului că în constituție nu sunt permise decât două mandate prezidențiale, și și-a prelungit mandatul o dată prin referendum. În timpul președinției sale, mandatul prezidențial a fost schimbat de la cinci la șapte ani și apoi din nou de la șapte la cinci ani.

Karimov a rămas la putere până la moartea sa, în 2016, la vârsta de 78 de ani.

XS
SM
MD
LG