Linkuri accesibilitate

Vârsta de pensionare va crește treptat la 63 de ani, pentru femei și bărbați. Legea aprobată de majoritatea PAS


La piața din Ocnița, 2021.
La piața din Ocnița, 2021.

Majoritatea PAS din Parlament a votat revenirea la sistemul de creștere graduală a vârstei de pensionare și stabilirea unei vârste unice, de 63 de ani, pentru femei și bărbați.

Începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare – 34 de ani. Pentru femei, vârsta standard de pensionare de 63 de ani se va aplica începând cu 1 iulie 2028, dar stagiul complet de cotizare, de 34 de ani, va intra în vigoare la 1 iulie 2024, transmite IPN.

Se revine astfel la o decizie din 2018, revocată însă în decembrie 2020 de fosta majoritate formată din socialiști și fracțiunea „Pentru Moldova” care a redus vîrsta de pensionare – lege care urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Vezi și: Parlamentul a aprobat compensarea tarifelor pentru gaze și încălzire

Vezi și: Europa Liberă la Talmaza: „Cu ce m-oi încălzi? Cu ce-o vrea Bojica”

Socialiștii au încercat și joi să scoată noua lege a pensiilor de pe agenda dezbaterilor parlamentare, dar fără succes. Săptămâna aceasta, principalul partid de opoziție a calificat drept „genocid social” noua lege. „Proiectul de lege al deputaților PAS, care prevede majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este unul antisocial, antipopular, îndreptat spre împovărarea suplimentară a cetățenilor țării noastre și care va înrăutăți situația oamenilor din Moldova”, a spus PSRM. Socialiștii au criticat de asemenea eliminarea indexării periodice, de două ori pe an, a pensiilor, mai ales în condițiile unei inflații în creștere.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG