Linkuri accesibilitate

Va ajunge moțiunea împotriva guvernului Chicu în Parlament?


Platforma DA nu a anunțat dacă acceptă sprijinul Pro Moldova în loc de cel al PAS.

Moțiunea de cenzură a Platformei DA îndreptată împotriva guvernului Chicu a mai căpătat miercuri câțiva susținători: după anunțul de zilele trecute al deputatului Octavian Țicu că este de acord cu inițiativa, și Andrian Candu a anunțat că formațiunea sa este gata să-o sprijine. Un anunț ce înseamnă că semnături pentru înregistrarea moțiunii în legislativ s-au și adunat. Semne că s-ar fi înmulțit totodată și șansele ca să fie votată, însă, ceea ce s-ar solda cu debarcarea guvernului, nu prea există. Ce urmează?

Va ajunge moțiunea împotriva guvernului Chicu în Parlament?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:15 0:00
Link direct

Andrian Candu, a cărui formațiune politică are în acest moment 14 mandate de deputat – exact câte îi mai sunt necesare Platformei DA pentru a aduce moțiunea în legislativ - a spus miercuri că este gata să semneze documentul: „Vom semna, dacă va fi nevoie, și vom vota sigur, fără nici o ezitare, orice moțiune depuse în parlament împotriva guvernului Chicu.”

Platforma DA, care așa cum se știe așteaptă mai ales acceptul formațiunii PAS a fostei prim-ministre Maia Sandu, nu a reacționat la anunțul Pro Moldova. PAS-ul, însă, spune că va lua o decizie abia sâmbătă, așa că nu este clar deocamdată dacă moțiunea ajunge să fie înregistrată mâine în legislativ.

Categoric votăm pentru demisia guvernului

Vorbind în ajun, lidera PAS, Maia Sandu, a repetat că ar vrea să sprijine moțiunea doar dacă ar fi sigură că ea nu va eșua: „Categoric votăm pentru demisia guvernului. Dar de la faptul că se pune presiune pe noi, cele 15 mandate ale noastre din păcate nu se transformă în 30. Trebuie să căutăm voturile care ne lipsesc la PD. A mai fost o tentativă de a discuta cu PD, care a eșuat – deci, aici trebuie să se pună presiune publică, pentru că PAS votează în momentul când sunt 51 de voturi. Și acum nu sunt. PD spune NU.”

Formațiunea lui Năstase crede că menținerea guvernului îl întărește pe Igor Dodon și că ar fi o catastrofă ca acesta să fie lăsat să se ocupe de organizarea prezidențialelor, după ce ar fi gestionat foarte prost criza sanitară. Faptul că această formațiune insistă de mai multe săptămâni ca PAS să-i sprijine inițiativa de a-l demite, în timp ce Sandu manifestă reținere a produs până acum mai multe tensiuni între cele două partide pro-europene. Politicieni din DA o tot acuză pe Sandu de complicitate cu Dodon - la un moment dat s-a pretins chiar că aceasta ar negocia pe ascuns cu Dodon un plan de provocare de anticipate – în timp ce lidera PAS își explică ezitarea prin faptul că nu poate participa la o debarcare de guvern, și cu atât mai mult la negocierea altuia care să-l substituie, alături de partidul Șor, în condițiile în care democrații nu par hotărâți să se disocieze de socialiști.

Dumitru Diacov
Dumitru Diacov

Chiar zilele trecute, unul din fruntașii PD, Dumitru Diacov, a explicat că democrații nu au motive să-și dorească debarcarea unui guvern în care dețin cinci portofolii, mai mult, că nu vede de ce Maia Sandu ar sprijini, la rândul ei, o astfel de inițiativă, dacă singurii care ar putea profita politic, crede el, ar fi cei din platforma DA și Pro Moldova.

Igor Dodon, pe de altă parte, susține că și socialiștii ar putea aduna suficient profit electoral dintr-o situație ca cea descrisă de Diacov: „Există o majoritate – firavă, la limită, 50 plus 1 – și eu cred că ea trebuie păstrată. Eu nu cred că guvernul o să pice la această etapă. Dacă Maia Sandu decide să meargă cu Șor și cu Candu – pentru noi asta ar fi un avantaj politic, de care noi am profita foarte mult.

Cum se explică, în aceste condiții, insistența Platformei DA de a avansa o moțiune pentru care nu s-a adunat deocamdată suficient sprijin parlamentar? Iată explicația lui Alexandru Slusari, un fruntaș al formațiunii: „Din punctul nostru de vedere, dacă am fi votat împreună cu PAS și am fi mers împreună la discuții trilaterale și dacă acest lucru s-ar fi produs mult mai devreme, poate am fi avut deja alt guvern – acesta este raționamentul nostru. PD urmărește foarte atent ce facem noi între noi – Platforma DA și PAS – și, clar lucru, că dacă vede ezitările PAS, și la PD apare această abordare - duceti-vă la PAS, că nici ei nu vă susțin… Aici e problema.”

Alexei Tulbure, analist de la Chișinău care în general nu crede în șansele demersului Platformei DA, are o altă explicație: „Din mai multe considerente: aceasta arată că ei depun eforturi pentru unitatea forțelor de dreapta; apoi, probabil ar vrea ca și PAS să împărtășească responsabilitatea pentru eșec – pentru că altceva nu poți aștepta; posibil că există și altceva aici – în caz că participă și PAS, care e una din cele două forte mai puternice la ora actuală în R. Moldova, atunci atitudinea față de această inițiativă poate să se schimbe și atunci s-ar găsi și voturi. ”

În cel mult două săptămâni, actuala sesiune parlamentară ar trebui în mod normal să se încheie, iar deputații să plece în vacanță, ceea ce ar susține ideea Platformei DA că moțiunea nu mai poate să aștepte. Lucrurile se vor clarifica joi, când legislativul se va întruni în ședință ordinară.

Previous Next

XS
SM
MD
LG