Linkuri accesibilitate

Va cădea sau nu guvernul Sandu?


Parlamentul se va întruni marți, la ora 10.00, pentru a examina moţiunea de cenzură a socialiştilor împotriva guvernului. Anunţul a fost făcut pe o reţea de socializare de prim-ministra Maia Sandu. În weekend, mesaje clare veniseră din partea socialiștilor și a președintelui Igor Dodon – moțiunea se va putea retrage dacă proiectul legii va fi și el retras. Primul care a vorbit despre expertiza Comisiei de la Veneția, spunând că este sigur că aceasta va critica proiectul, a fost președintele republicii.

Va cădea sau nu Guvernul Sandu?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00
Link direct


Prim-ministra Maia Sandu le-a propus luni socialiştilor să-şi retragă moţiunea în schimbul solicitării unei expertize a Comisiei de la Veneția pe marginea proiectului ce a cauzat-o. Sandu a promis totodată să nu trimită Consiliului Superior al Procurorilor niciun nume decât atunci când va primi această expertiză a comisiei.

Pentru continuarea reformelor începute de guvern este important ca actualul Cabinet de miniştri să rămână în funcţie...

„Suntem acum în impas politic. Pentru continuarea reformelor începute de guvern credem că este important ca actualul Cabinet de miniştri să rămână în funcţie. Dacă declaraţiile PSRM cu privire la menţinerea majorităţii parlamentare şi a acestui guvern sunt adevărate, vin cu o propunere pentru a ieşi din acest impas: după intrarea legii în vigoare şi pentru a activa mecanismul nou de preselectare a candidaţilor şi retragerea moţiunii de cenzură, noi vom expedia legea pentru care ne-am asumat răspunderea spre expertizare Comisiei de la Veneţia. Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidaţi către Consiliul Superior al Procurorilor înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneţia. Astfel, guvernul îşi va putea continua activitatea”, a spus prim-ministra luni, cu o zi înainte de expirarea termenului de 72 de ore de la depunerea moţiunii socialiştilor în Parlament.


Răspunsul negativ al socialiştilor a venit la scurt timp de la briefingul prim-ministrei, un răspuns sprijinit pe două idei: mai întâi, socialiştii au spus că prin însuşi faptul că este acum dispusă să trimită proiectul comisiei - ceea ce nu părea pentru ea o soluţie acceptabilă vineri, când despre asta vorbise Igor Dodon -, prim-ministra ar demonstra că nu a existat nicio urgenţă atunci când guvernul şi-a asumat răspunderea pe proiectul ce a certat componentele coaliţiei.

Socialiştii au mai spus că Sandu ar veni cu o ofertă falsă, întrucât comisia ar emite avize doar pe proiecte, nu pe legi deja intrate în vigoare, iar ceea ce propune Sandu tocmai asta înseamnă: o expertizare post-factum.

Vasile Bolea
Vasile Bolea

„Nu a existat nicio urgenţă în vederea asumării răspunderii guvernului pe modificarea Legii procuraturii. Comisia de la Veneţia nu examinează şi nu emite avize pe legi deja în vigoare, Comisia examinează proiecte. Unica ieşire din criza politică care a fost provocată de Maia Sandu, prim-ministra R. Moldova, este să-şi retragă proiectul de asumare a răspunderii. În caz contrar, la următoarea şedinţă a Parlamentului se va dezbate moţiunea de cenzură înaintată de Partidul Socialiştilor”, a declarat, concluzionând, Vasile Bolea, deputatul socialist.

Pe de altă parte, pe masa Comisiei de la Veneţia chiar în acest moment se află o modificare la Legea procuraturii în vigoare, fiind vorba despre amendamentul ce a legiferat intervenţia Ministerului Justiţiei în procedura de selecţie a procurorului, adoptat în urmă cu câteva luni de socialişti şi blocul ACUM, în Parlamentul de la Chişinău. Cu amendamentul atunci nu au fost de acord democraţii, care au cerut părerea Curţii Constituţionale, iar aceasta, la rândul ei, pe cea a Comisiei de la Veneţia.

Situaţii în care autorităţile de la Chişinău au solicitat post-factum astfel de expertize au mai existat şi anterior, de exemplu atunci când, în 2012, Parlamentul de la Chişinău adoptase o hotărâre de condamnare a comunismului sau, mai recent, când socialiştii şi democraţii schimbaseră în mixt sistemul electoral. În acest din urmă caz, însă, avizul comisiei fusese solicitat între prima şi a doua lectură.

La ședința Comisiei juridice a Parlamentului au venit azi doar deputații PSRM și PD, în timp ce deputaţii din blocul ACUM în frunte cu preşedintele comisiei, Sergiu Litvinenco, au boicotat-o, ceea ce nu a împiedicat comisia, prezidată de adjunctul lui Litvinenco, socialistul Vasile Bolea, să examineze moţiunea împotriva guvernului Sandu.

Între timp, socialistul Grigore Novac a caracterizat comportamentul Maiei Sandu ca încremenire într-un „moft politic”, iar altul, Fadei Nagacevschi, a acuzat-o din nou că ar urmări, pe motive de ineficienţă, căderea propriului guvern. Mulţi dintre politicienii blocului ACUM vorbesc, pe de altă parte, despre „frica” faţă de un procuror independent, care i-ar fi unit pe Igor Dodon şi democraţi în intenţia să demită guvernul, iar un deputat al PAS, Radu Marian prevestea luni pe facebook stoparea reformelor şi reluarea schemelor dacă guvernul cade.

Previous Next

XS
SM
MD
LG