Linkuri accesibilitate

Deznodământul confruntării PSRM-ACUM: soluție de compromis sau o nouă criză politică?


Susținători ai blocului ACUM protestând în fața Parlamentului, 8 noiembrie 2019
Susținători ai blocului ACUM protestând în fața Parlamentului, 8 noiembrie 2019

Confruntarea de astăzi în Parlament a avut loc la exact cinci luni de la preluarea puterii de către guvernarea PSRM-ACUM, iar deznodământul este așteptat în trei zile.

Socialiștii și blocul ACUM și-au adresat acuzații grave în plenul Parlamentului în chestiunea numirii unui nou procuror general, dar au amânat cu câteva zile tranșarea definitivă a acestei dispute, care amenință cu căderea Guvernului și declanșarea unei crize politice depline. Prim-ministra Maia Sandu a prezentat în Parlament proiectul de lege care-i conferă dreptul să selecteze candidații la șefia Procuraturii, spunând că numai așa poate fi sigură că justiția va fi curățată și nu-și va găsi un nou stăpân în Partidul Socialiștilor, că aceasta este pentru ea o linie roșie care nu poate fi depășită.

PSRM a depus însă o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri, afirmând că Sandu ar vrea să controleze ea Procuratura, iar Guvernul care și-a angajat deja răspunderea pentru această lege ar fi înșelat așteptările partenerilor străini, precum și încrederea socialiștilor, și ar fi încălcat acordul de guvernare. Confruntarea de astăzi în Parlament a avut loc la exact cinci luni de la preluarea puterii de către guvernarea PSRM-ACUM, iar deznodământul este așteptat în trei zile.

Apărând de la tribuna Parlamentului votul de miercuri al guvernului său, Maia Sandu a recunoscut că a ignorat, cu bună ştiinţă, alte „intervenţii” în alte concursuri de până acum, de dragul unor scopuri mai mari, dar că funcţia de procuror general e prea importantă:

Maia Sandu
Maia Sandu

„Nu pot să stau cu mâinile în sân şi să urmăresc cum instituţiile statului îşi găsesc câte un stăpân nou. Am căutat să fim corecţi şi unde am ajuns? De fiecare dată s-a intervenit, s-au găsit metode, trucuri ingenioase, scheme, şiretlicuri”, a declarat ea.

„Da, am făcut anumite compromisuri, le-am făcut pentru a reuşi să îndeplinim obiectivul principal - o Procuratură independentă, o justiţie adevărată. Lupta pentru procurorul general e ultima redută, e linia roşie,” a mai spus prim-ministra şi a continuat:

„Îmi asum răspunderea politică pentru procesul de identificare a candidaţilor la funcţia de procuror general. În aceste câteva luni de coabitare politică aţi avut ocazia să mă cunoaşteţi bine, de aceea ştiţi că sunt sinceră când spun că o voi face anume pentru că vreau să avem un procuror independent, nu unul politic, care să se subordoneze legii şi Constituţiei, nu unui stăpân.”

Vasile Bolea
Vasile Bolea

Imediat ce Maia Sandu şi-a încheiat discursul, parlamentarii socialişti care de dimineaţă, în ciuda unor discursuri apăsate, păreau că mai lasă loc de negociere, au dat citire moţiunii de cenzură:

„Noul proiect asumat pune în pericol grav independenţa Procuraturii şi politizează această instituţie. Guvernul Sandu a încălcat elementare principii democratice, a schimbat regulile jocului în timpul jocului, a ignorat Constituţia, s-a substituit parlamentului pe un subiect de un colosal interes public şi, cel mai grav, a trădat încrederea partenerilor politici”, a enumerat acuzaţiile din textul moţiunii un deputat socialist, Vasile Bolea.

„E un proiect prin care se doreşte ca procurorul general să devină marionetă în mâinile prim-ministrului şi să execute comenzi politice,” a mai adăugat Bolea.

Igor Dodon
Igor Dodon

Preşedintele Igor Dodon, care a avut şi el câteva intervenţii astăzi în discuţiile dintre fracţiunile parlamentare, declarase la un moment dat că le-a sfătuit „să nu ardă podurile”, pentru a nu face imposibile eventuale discuţii ulterioare:

„Le-am sugerat tuturor să nu ardă podurile, pentru că în caz că chiar se ajunge la căderea Guvernului, se poate forma o nouă majoritate parlamentară săptămâna viitoare, în aceeaşi componenţă, între PSRM şi ACUM, cu un nou acord de coaliţie.”

Un răspuns al Maiei Sandu, co-fondatoarea blocului ACUM aliat în urmă cu cinci luni cu socialiştii pentru a-l înlătura de la putere pe Vlad Plahotniuc, a fost formulat încă joi, dintr-un platou de televiziune: „Ciudată logică. Şi ce obiective ar putea avea această nouă majoritate, dacă dlui Igor Dodon îi este frică de justiţie?”

Alexandru Slusari
Alexandru Slusari

Unul dintre colegii de bloc al prim-ministrei, Alexandru Slusari, deputatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr al lui Andrei Năstase, le spunea şi el astăzi suporterilor guvernului Sandu adunaţi în faţa parlamentului: „Noi nu l-am dat jos pe Plahotniuc ca să apară un „Plahotniuc 2”, care să preia toate schemele, în primul rând în justiţie. Noi ştim cu ce s-a început capturarea statului… ”

O soluţie de compromis care se mai discuta dimineaţă în Parlament între socialişti şi blocul ACUM era ca Guvernul să-şi retragă votul de pe proiectul ce legiferează intervenţia premierului în procesul de selecţie a procurorului, iar acesta să fie dezbătut şi votat în Parlament.

„Dacă colegii noştri ar fi fost sinceri, pentru o asemenea abordare trebuia de urgenţă să se convoace Guvernul şi să decidă asupra acestui proiect”, a declarat însă într-un final socialistul Vasile Bolea. „Presupunem că scopul real este nu de a identifica un procuror general independent, ci unul care să fie la cheremul unui partid politic”, a declarat şi Fadei Nagacevschi, consier juridic al preşedintei socialiste a Parlamentului, Zinaida Grecianîi.

El a mai anunţat că, de astăzi, Guvernul are trei zile la dispoziţie ca să-şi retragă proiectul, lăsând să se înţeleagă că în caz contrar, cabinetul Sandu ar putea pierde votul de încredere al Parlamentului. Democraţii, care au declarat încă de joi că nu ar avea nicio reţinere să voteze moţiunea, au, cu cele aproape 30 de mandate ale lor, mai mult decât suficient de adăugat la votul socialiştilor pentru a face posibilă o astfel de evoluţie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG