Linkuri accesibilitate

„Democrații și alții vor fi bucuroși să lovească în ACUM” (D.Cenușă / Ziarul Naţional)


„Odată cu victoria lui Ceban, Dodon și-a consolidat și mai mult puterea în acest stat” (Alex Cozer / Cotidianul)

PSRM, prin declarațiile din ultima perioadă legate de posibile remanieri ale Guvernului, pune presiune pe partenerii de coaliție din blocul ACUM și încearcă să obțină cât mai multe dividende politice, a afirmat analistul politic Ion Tăbîrță la TV8, citat de agenţia de presă IPN. „Socialiștii au simțit acest moment de slăbiciune, de derută al blocului ACUM că a pierdut Primăria municipiului Chișinău și joacă cât mai mult politic, este evident. Nu este exclus să dorească la modul real să se infiltreze în actul al guvernării fie prin divizarea unor ministere, fie altfel”, explică analistul. El nu exclude că presiunile pe care le fac socialiștii asupra blocului ACUM, sunt legate şi de moțiunea de cenzură pe care Partidul Democrat a înaintat-o în Parlament împotriva Guvernului Sandu. „PSRM încearcă să-și facă un avânt cât mai mare pentru un eventual schimb de raport de forțe în coaliția de guvernare”, este de părere Ion Tăbârță.

Rezultatele alegerilor pentru primăria Chișinău pierdute de forţele pro-europene sunt „o lecție pentru cei care cred că se pot face înțelegeri reciproc avantajoase cu socialiștii anti-europeni. Asemenea înțelegeri nu sunt posibile și din ele pierd întotdeauna reformiștii”, consideră politicianul român Dan Barna, lider USR, citat de jurnal.md. „În același timp, rezultatul localelor din Moldova e și un eșec al politicii externe românești care încă o dată se dovedește incapabilă să explice coerent avantajele apropierii de Europa”, mai notează Dan Barna.

Jurnalistul Alexandru Cozer comentează pe cotidianul.md că alegerile de duminică câştigate de Ion Ceban au de fapt doi mari câştigători. E vorba de Ceban şi de Igor Dodon. „Odată cu victoria lui Ceban, Dodon și-a consolidat și mai mult puterea în acest stat. Maiei Sandu îi va fi și mai dificil să poată drege acum cumva imensa gafă pe care a făcut-o comisia de selectare a candidaților la funcția de procuror general, mai ales după ce Dodon a spus clar că nu va accepta nicio reevaluare a rezultatelor.” Jurnalistul consideră că ultima picătură care a contribuit lui eşecul lui Năstase e tocmai comisia de selectare a candidaților la funcția de procuror general, care „urmează să trimită la Consiliul Procurorilor cel puțin două figuri odioase, ce odată ajunse în fruntea instituției cred că putem să punem capac pe orice reformă a justiției”.

Sociologul Ian Lisnevschi este de părere că Ion Ceban a avut o campanie bună, care a atras electoratul prin mesaje ce au avut în vedere orașul din perspective administrative, capacitatea managerială și cunoașterea problemelor Chișinăului. Tacticile alese de Andrei Năstase în campanie au fost însă greșite, crede sociologul citat de politics.md. „Năstase nu este politicianul care să construiască, nu este un manager, este un politician revoluționar. Este un soldat care are nevoie de bătălie. De aceea a continuat să ducă bătălii cu vechiul regim”, notează Lisnevschi.

„De ce au pierdut proeuropenii Chișinăul?” este editorialul semnat pe podul.ro de fostul candidat la funcţia de primar al capitalei Vlad Ţurcanu. După părerea sa, cauza ar fi o serie de erori politice în lanț ale Blocului ACUM și ale candidatului său Andrei Năstase. „Era evident că Andrei Năstase intrase într-o competiție electorală care nu i se potrivea, de data aceasta. Vice-premier, ministru de Interne, co-președinte al Blocului ACUM – el a vrut să fie primar nu pentru a asfalta străzi în Chișinău, ci pentru a se întări politic în raport cu Maia Sandu și Igor Dodon. Și pentru a se pregăti de alegerile prezidențiale de anul viitor”, crede Ţurcanu. El mai afirmă că coabitarea Blocului ACUM cu socialiștii i-a întărit pe aceștia din urmă, legitimându-i, umanizându-i și scoțându-i în lume, iar o parte a alegătorilor moldoveni au lăsat garda jos în fața socialiștilor.

Îndărătul înfrângerii suferite de candidatul dreptei europene în alegerile pentru primăria Chișinăului se tupilează un dezastru politic pentru PAS și PPDA, anticipează Petru Bogatu într-un editorial pe deschide.md. „Înfrângerea lui Andrei Năstase arată că a început numărătoarea inversă pentru blocul ACUM… alegătorii blocului ACUM încep să-și dea seama că favoriții lor politici le-au tras clapa, i-au amăgit ca pe niște copii pentru a putea guverna împreună cu socialiștii și acum trebuie să plătească. În depărtări se întrezărește falimentul politic”, crede Petru Bogatu.

Radio Chişinău îl citează pe analistul politic Ion Tăbîrţă cu declarația că Blocul ACUM a plătit în municipiul Chișinău polițele pentru o alianță nefirească făcută cu Partidul Socialiștilor la nivel central. Potrivit lui, decizia celor de la ACUM de a nu face coaliţie cu socialiştii la nivel de municipiu este una logică și rațională, întrucât, o alianța la nivel local cu PSRM ar fi în defavoarea dreptei-europene. „Ei vor încerca acum din diverse motive să se distanțeze, unde este posibil, de Partidul Socialiștilor de altfel riscă, pur și simplu, să fie strangulați prin aceste îmbrățișări. Este logică această distanțare acum pentru a nu cădea mai departe în această capcană de a merge mai departe cu socialiștii, pentru un electorat care nu vrea să audă despre asemenea mariaje politice”, crede Ion Tăbîrţă.

„Este absurd să negi coalițiile la nivel local cu acel partid cu care guvernezi republica”, consideră politologul Dionis Cenuşă citata de Ziarul Naţional. „Se pare că Guvernul Maiei Sandu uită că depinde de socialiști și că democrații și alții vor fi bucuroși să lovească în ACUM, dacă va fi necesar și oportun”, consideră politologul. El mai notează că „guvernarea semi-împreună cu PSRM transformă ACUM, pe termen scurt și mediu, într-o țintă ușoară pentru critică, inclusiv din partea forțelor unioniste, dar și a altora”. Cenuşă critică şi respingerea de către Năstase a ofertei socialiștilor - două funcții de viceprimar și doi pretori. „În rezultat, acei care au votat pentru ACUM nu vor avea nici viceprimari și nici pretori care să-i reprezinte în organele executive la nivel de municipiu. Această decizie se contrazice cu mesajul ACUM cu care cetățenii au fost chemați să vină la urne și să voteze pentru ei”, conchide Dionis Cenuşă.

Negociatorii în procesul de reglementare transnistreană se întâlnesc zilele acestea în Bavaria, relatează Radio Chişinău. Discuțiile dintre părți din cadrul conferinței nu au un caracter oficial. Totuși, dacă Tiraspolul și Chișinăul vor ajunge la o înțelegere, aceasta ar trebui oficializată prin convocarea unei alte ședințe în formatul „5+2”, susține expertul Ion Leahu, fostul reprezentant al Chișinăului la Comisia Unificată de Control. El înclină să creadă însă că părțile nu vor semna niciun protocol. Subiectele problematice sunt: accesul firmelor din stânga Nistrului la sistemul bancar de la Chișinău, care a fost întrerupt în primăvară și cedarea unor frecvențe operatorului de telefonie mobilă care aparține holdingului Sheriff: „şi una și alta înseamnă o invazie puternică a Sheriff-ului în dreapta Nistrului. Acei care dețin aceste pârghii vor determina politica internă a R. Moldova”, crede Ion Leahu.

XS
SM
MD
LG