Linkuri accesibilitate

A pierdut Năstase, nu partida pro-occidentală!


Andrei Năstase, în campania electorală

Mulţi se întreabă acum de ce Andrei Năstase, care învinsese anul trecut, a pierdut în faţa socialistului Ceban. Explicaţiile ţîşnesc ca din cornul abundenţei zilele astea. O să încerc să înşir şi eu cîteva constatări, lucruri remarcate de ochiul meu scriitoricesc.

A pierdut Năstase, nu partida pro-occidentală!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct


Era limpede că victoria de anul trecut, anulată pe nedrept, nu-i putea asigura lui Năstase şi victoria în acest an. Situaţia se schimbase. Plahotniuc, duşmanul cel mare, nu mai exista, iar alianţa cu PSRM a erodat niţel imaginea ACUM-ului şi a lui Năstase. Multora lupta dintre cei doi colegi de la guvernare li s-a părut un soi de farsă. Una e să lupţi cu un inamic incontestabil şi alta e să lupţi cu un partener de guvernare.

Năstase a mizat preponderent pe frica de Moscova, pe cînd Ceban a renunţat la sperietorile geopolitice...


Fireşte, pot fi găsiţi mulţi vinovaţi, poate fi blamat proverbialul absenteism, dar de vină în primul rînd e însuşi Năstase. El a mizat preponderent pe frica de Moscova, pe cînd Ceban a renunţat la sperietorile geopolitice şi s-a erijat într-un soi de gospodar care se gîndeşte zi şi noapte la drumuri şi la trotuare. În discuţiile televizate s-a văzut cu ochiul liber că Ceban e mai bine pregătit şi că ştie parcă mai bine problemele municipiului. Poate e aşa, poate nu e aşa, dar asta a fost impresia mea.

Nu cred că a pierdut partida pro-europeană şi pro-occidentală, aşa cum au declarat unii analişti decepţionaţi. A pierdut Năstase care nu a putut convinge alegătorii şi care pe alocuri a dezamăgit. Cei din ACUM ar trebui să reflecteze şi să găsească nişte explicaţii. Ele există. Dar înfrîngerea lui Năstase nu înseamnă neapărat înfrîngerea pro-europenismului. Nu poate un om să se confunde cu mişcarea pro-europeană şi pro-occidentală.

Ceban n-ar trebui să uite că, de fapt, a fost ales de 53% din 40%, adică de o minoritate...


Apropo, despre absenteism. Am obosit să tot spun, ani de zile, că absenteismul e şi el un soi de alegere. Cînd 60% din alegători ignoră alegerile, avem o mică problemă cu candidaţii. Şi ar fi de-a dreptul naiv să spunem că aceşti alegători sunt in corpore nişte proşti sau iresponsabili. Mulţi n-au votat deoarece nu aveau ce să aleagă.

Cîteva cuvinte despre învingătorul Ion Ceban. Acesta n-ar trebui să uite că, de fapt, a fost ales de 53% din 40%, adică de o minoritate. Dacă avea un alt concurent, putea lesne să piardă. Şi va pierde peste patru ani, dacă nu se va ocupa de problemele reale ale oraşului.

Vezi comentarii (4)

XS
SM
MD
LG