Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase: „Cetățenii simt că am făcut prea multe compromisuri”


Andrei Năstase, conferință de la presă la Chișinău, 5 noiembrie 2019
Andrei Năstase, conferință de la presă la Chișinău, 5 noiembrie 2019

Cum explică liderul Partidului Platforma DA înfrîngerea în alegerile pentru primăria Chișinăului.

Andrei Năstase: „Cetățenii simt că am făcut prea multe compromisuri”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00
Link direct


Andrei Năstase și-a asumat eșecul în alegerile pentru funcția de primar al Chişinăului și l-a motivat cu mai mulți factori, de la erorile actualei guvernări şi până la boicotarea scrutinului de unele segmente electorale.


Năstase este de părere că rezultatul sub așteptări ar fi costul pe care blocul ACUM îl plătește pentru formarea majorității parlamentare cu socialiştii. „Cetățenii simt că am făcut prea multe compromisuri”, a spus liderul Partidului Platforma DA.

Potrivit lui Năstase, o altă cauză ar fi diferența uriașă dintre resursele financiare şi mediatice pe care le-a avut la dispoziţie oponentul său socialist Ion Ceban și cele disponibile pentru campania sa.

Năstase a recunoscut cumva voalat că nu avut o campanie foarte reuşită, și a anunţat că formaţiunea pe care o conduce va trece printr-o reformă internă, menită să optimizeze mecanismele de planificare strategică şi de organizare:

„Bineînțeles, vom lua decizii în vederea îmbunătățirii modului în care vom desfăşura campanii. Am conştientizat cu toţii că doar pe entuziasm nu poţi să baţi sacii de bani ai contracandidaților.”


Andrei Năstase şi Platforma DA au respins oferta propusă în ajun de primarul ales Ion Ceban de a ocupa două fotolii de viceprimari şi două de pretori, precum şi cea de a forma în Consiliul Municipal Chişinău a alianţă simetrică cu cea din parlament.

„Nu formalizarea unei coaliţii este importantă, ci proiecte şi măsuri concrete care să aducă valoare adăugată în viaţa locuitorilor Chişinăului şi a suburbiilor. Nu facem coaliţii politice de dragul funcţiilor. Să fie foarte clar, ceea ce ne preocupă pe noi sunt majorităţile construite în jurul unor proiecte benefice pentru oameni, deci toate proiectele bune vor fi susţinute de consilierii noştri, nu avem nevoie de coaliţie sau de alianţe politice la nivelul Consiliului Municipal.”

Primarul ales Ion Ceban s-a arătat mulţumit de disponibilitatea colegilor din Blocul ACUM de a susține în CMC proiectele de interes comunitar.


Analistul politic Ion Tăbîrţă consideră că decizia blocului ACUM de a nu se coaliza cu socialiştii la nivel de municipalitate era previzibilă:

„Trebuie să recunoaștem că Andrei Năstase a pierdut şi pentru că plăteşte poliţie coalizării cu PSRM. Această îmbrățișare de mai departe a blocului ACUM cu PSRM poate să ducă la urmări politice nefaste pentru aceste formaţiuni. Mai degrabă coaliţia cu PSRM care acum este la guvernare este una nefirească. Surprinzător pentru multă lume acest mariaj, însă vedem că el scârțâie destul de serios.”

Politologul Dionis Cenuşă consideră însă că e „absurd să negi coalițiile la nivel local cu acel partid cu care guvernezi republica”. În opinia sa, o guvernare semi-împreună cu PSRM transformă ACUM, pe termen scurt și mediu, într-o țintă ușoară pentru critici. „Se pare că Guvernul Maiei Sandu uită că depinde de socialiști și că democrații și alții vor fi bucuroși să lovească în ACUM, dacă va fi necesar și oportun”, notează politologul cu aluzie la moţiunea de cenzură pe care au depus-o democraţii împotriva Guvernului Maiei Sandu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG