Linkuri accesibilitate

Vaccinări cu scandal


Autoritățile din sănătate anunță că rata imunizării în rândul lucrătorilor din sistemul medical, inclusiv personalul auxiliar, a ajuns la 52%.

Până acum au fost vaccinate circa 38 de mii de persoane, procesul incluzând și beneficiari din cadrul azilurilor și centrelor de plasament. Imunizarea este abia la prima etapă, însă în presă au apărut informații că și reprezentanți ai unor administrații locale ar fi fost imunizați cu seruri din loturile destinate personalului din sănătate.

Vaccinări cu scandal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

În ultimele zile, presa a scris că mai mulți aleși locali din Edineț și Ungheni ar fi fost imunizați cu vaccinul Pfizer, deși la această etapă serurile sunt destinate lucrătorilor din sănătate. Ulterior, un consilier raional din Cahul a publicat pe o rețea de socializare fișa de vaccinare iar la Cantemir echipa primăriei a anunțat printr-o postare publică pe Facebook că le-a fost administrat vaccinul Pfizer.

Informația a fost criticată dur de internauți, însă Olga Hâțu, directoarea Centrului de sănătate publică din Cantemir are o explicație. Ea spune că mai mulți lucrători medicali au refuzat imunizarea și pentru că vaccinul Pfizer nu poate fi păstrat mai mult de trei, patru zile după dezghețare, a hotărât să treacă la listele din cea de-a doua etapă de imunizare:

„Era foarte important ca aceste vaccinuri să fie întrebuințate și să nu fie rebutate. Principiul de bază al vaccinării este – nu cumva să se arunce o doză. Și am mers la următoarea etapă, și nu numai aleșii locali, dar au fost vaccinați, care au acceptat, din polițiști, din pedagogi, din lucrătorii sociali, din Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Deci chiar i-am rugat să promoveze vaccinarea, pentru că foarte multă lume refuză, cu părere de rău.”

Managera centrului de sănătate a mai invocat un ordin ministerial care le permite administrarea dozelor rămase personalelor din listele prioritare transmise centrelor de vaccinare. Potrivit acestuia, următorii beneficiari vor fi vârstnicii de peste 60 de ani și persoanele cu diferite afecțiuni pentru care îmbolnăvirea ar putea fi fatală, dar nicidecum membri ai administrațiilor locale.

Responsabilii din sănătate spun că în cele patru săptămâni de imunizare au primit mai multe semnale despre nerespectarea etapelor de vaccinare. Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei naționale de vaccinare susține că a fost formată o comisie care va investiga toate ilegalitățile:

„Este sigur că regretabil acest fapt, că există suspiciuni de încălcare a campanie de vaccinare și noi trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și de maximă atenție și vigilență. Știți, fiecare caz sau fiecare declarație necesită să fie analizată la rece și foarte bine, echidistant, de aceea procesul acesta nu poate fi într-o zi două sau în câteva minute. Fiecare caz se va analiza foarte concret de către comisia din cadrul Consiliului coordonator de imunizare împotriva Covid-19 din Republica Moldova.”

Registrul de vaccinare anti Covid-19 permite vizualizarea datelor per teritoriu

Toate datele despre procesul de imunizare sunt colectate prin intermediul unei platforme electronice, doar că aceasta nu furnizează informații despre profilul beneficiarilor de vaccin, explică medicul epidemiolog Alexei Ceban: „Registrul de vaccinare anti Covid-19 permite vizualizarea datelor per teritoriu și per instituția care a efectuat vaccinările în funcție de producător, dar și a contingentelor care sunt conform planului național de imunizare. Nu a avut scop de a defini detaliat fiecare funcție a fiecărei persoane, deoarece aceasta necesită foarte mult timp. Noi am spus și ne-am propus un scop, atunci când înregistrăm o persoană, să fie în două minute, adică procesul de vaccinare să fie cât mai accelerat.”

Mai mulți observatori ai procesului de imunizare spun că respectarea etapelor și listelor de vaccinare nu trebuie pusă doar pe seama bunei credințe a celor implicați, ci ar trebui să fie un proces strict monitorizat. În caz contrar, eforturile autorităților vor fi stăvilite de neîncrederea în vaccinuri în general și de suspiciunile de favoritism în procesul de imunizare.

Între timp, Maia Sandu anunță că până la sfârșitul lunii iunie în Republica Moldova ar urma să ajungă prin platforma Covax 100 620 de doze de vaccin Pfizer. Președinta notează că vaccinul trebuie administrat, în primul rând, personalului medical și celor aflați în grupuri de risc, fiind inadmisibilă imunizarea fără rând.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG