În tradiția alegerilor americane se vorbește de obicei despre o surpriză în luna octombrie, premergătoare scrutinului prezidențial.
Va fi surpriza lui Donald Trump din octombrie, premergătoare alegerilor, un vaccin împotriva COVID19? Președintele are două probleme electorale: virusul în sine și criticile, la adresa manierei în care pandemia a fost tratată de către administrația sa.
În condițiile în care rezultatele unor teste inițiale, la cîteva dintre vaccinuri sunt promițătoare, administrația speră să poată pune în circulație cel puțin unul, în circa trei luni. Casă Albă a investit miliarde de dolari, finanțând un număr de eforturi vizând găsirea unui vaccin, în timp record.
La cea mai recentă conferință de presă Trump a spus „Suntem foarte aproape de un vaccin”...
Cercetătorii se tem însă de astfel de declarații de natură să facă din găsirea unui vaccin, o tema politică. Cîțiva dintre experți au spus că nu ar există nici o șansă că un vaccin verificat că fiind eficace și sigur să fie pus în circulație, înainte de alegerile din noiembrie.
Ei mai spun că producerea și administrarea a sute de milioane de vaccinuri în America va dura, în cel mai bun caz, pînă la un moment dat în 2021. Dar cercetătorii sprintează în faza testelor pe oameni și unii cred că s-ar putea că eficacitatea vaccinului să poată fi anunțată la sfîrșitul lui octombrie.
Paul Offit, directorul spitalului pentru copii din Philadelephia spune că e perfect posibil că succesul unui vaccin să fie evaluat după primele indicii, adăugînd însă că ar fi o eroare.
În America există trei astfel de vaccinuri în etapă de testare: un grup condus de firma Modernă, o alianța între firma Pfizer și producătorul german Biotech și un al treilea – Universitatea Oxford și firma de medicamente AstraZeneca, care au primit de la guvernul federal un miliard de dolaari pentru a produce – înainte de încheierea testării – 300 de milioane de doze.
Compania chineză CanSino Biologics este și ea în faza a treia de testere dar Statele Unite nu au un aranjament cu ea.
Toate aceste eforturi au acum nevoie de cîte 30 de mii de voluntari pentru a testa...
În America vaccinuri trebuie să aibă o rată de eficacitate de cel puțîn 50% că a fie aprobate. Dar reglementările în vigoare oferă administrației dreptul de a dispune autorizarea unui vaccin mai repede, dacă are convingerea că e sigur și eficace.
Pe plan politic, un vaccin ar putea salva președinția Trump, dar există firește și riscul pierderii încrederii populației, dacă el nu este eficace. „În octombrie, totul va fi politizat și cel mai rău lucru care se poate întîmplă cu pandemia este politizarea ei” – a spus John Moore, de la Universitatea Cornell.