Confruntate cu ceea ce pare a fi un deficit acut de specialişti într-un domeniu pe care îl văd ca unul de perspectivă, cel al tehnologiilor informaţionale, autorităţile moldovene vor să înceapă să-I familiarizeze pe copii cu aceste tehnologii de timpuriu. În cadrul unui recent summit dedicate tehnologiilor informaţionale, Premierul Pavel Filip le-a cerut diriguitorilor din învăţământ introducerea din 1 septembrie în şcolile moldovene a educaţiei digitale deja din clasa I. Acum, disciplina se studiază dintr-a şaptea. Europa Liberă a căutat să afle de la șeful Direcției învățământ preuniversitar la Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, cât de pregătit este sistemul de realizarea sarcinii.
Valentin Crudu: „Ministerul Educației lucrează acum asupra elaborării modulului care ține de educația digitală. Va fi un modul nou și o nouă experiență pentru sistemul educației din Republica Moldova. Au fost selectați cei mai buni experți din domeniul educației care, până la sfârșitul lunii mai, vor veni cu aceste propuneri privind modulul propriu-zis.
Se propune, începând cu întâi septembrie, 15 ore până la 23 decembrie, adică pe parcursul primului semestru. Ca urmare a elaborării acestui modul, noi vom fi obligați să instruim toți învățătorii din școala primară care vor avea anul acesta clasa întâi, pentru a le aduce la cunoștință cum va trebui predată această disciplină integrată în cadrul disciplinei educație tehnologică. Și, cu ajutorul partenerilor, vom dezvolta inclusiv modele ale diferitor echipamente sau, să zicem, planșe privind punerea în aplicare a acestei discipline.
Nu este o disciplină nouă. Disciplina se numește educație tehnologică, iar educația digitală va fi o parte a acestei discipline începând cu clasa întâi. Deci, noi vorbim de un modul în cadrul acestei discipline, deoarece vorbim de tehnologii. Educația tehnologică astăzi deja există în școala primară, însă unele lucruri au mers mai repede decât noi cu tehnologia din urmă. De aceea a venit această propunere din partea prim-ministrului – să elaborăm acest modul, lucru pe care îl facem.”
Europa Liberă: Dar porniți de la premiza că orice profesor de clasă primară va putea preda această materie?
Valentin Crudu: „Trebuie să ne asumăm și riscurile, dar, în mare parte, eu cred că învățătorii de la școala primară vor fi pregătiți, deoarece ei toți au fost evaluați cu privire la standardele tehnologiei informației. Toată lumea cunoaște și au astfel de diferite gadgeturi, de toate generațiile posibile, inclusiv și copii le cunosc. Deci, noi vorbim de lucruri elementare în educația tehnologică. Or, informatica ca disciplină, unde vin diferite procese, se studiază din clasa a șaptea. De aceea ne-am și propus să mergem cu acest modul începând cu clasa unu.”
Europa Liberă: Dar nu e prea complicat pentru un profesor de clase primare?
Valentin Crudu: „Nu, eu nu cred că este complicat. Noi vorbim de elemente generale privind utilizarea, folosirea tehnicii de calcul – nu vorbim numai de calculatoare astăzi, noi vorbim și de telefoanele mobile pe care le dețin copiii. Mai mult ca atât, vorbim de navigarea în Internet atunci când este nevoie ca să se refere o anumită informație. Da, ne dăm bine seama că, în clasa întâi, atunci când ei vin la școală să-i învățăm să învețe, să-i învățăm literele, să-i învățăm cifrele, noi venim și cu acest modul, „Educația digitală”.
Dar vreau să vă zic că avem experiența și situații când copiii se joacă foarte bine la diferite aparate electronice, da, care dezvoltă logica, care dezvoltă gândirea. Deci, acest curs de educație digitală va fi strict pentru copii de 6-7 ani.
Marea majoritate, când vin la școală, deja folosesc foarte multe echipamente electronice și este în obligația noastră, a școlii, să-i învățăm pe ei cum corect să le folosească, cum corect să se protejeze atunci când este vorba de navigarea pe diferite rețele de socializare unde au acces astăzi copiii, în mare parte, nestingheriți.”
Europa Liberă: Apropo echipamente electronice, în sensul acesta, cât de pregătite sunt școlile să înceapă acest tip de instruire?
Valentin Crudu: „Unele sunt bine pregătite, altele – mai puțin bine. Noi acum avem de făcut această evaluare privind deținerea echipamentelor. Dar vreau să vă zic că noi nu punem accentul și nu se va pune accentul, imediat, la prima oră, toată lumea să aibă aceste echipamente.
Sunt mai multe voci care zic că am putea, în timpul orelor respective, de educație digitală, să folosim inclusiv și echipamentele pe care le dețin copiii astăzi. Sau putem face diferite aplicații. Plus la aceasta, ne gândim la acele școli primare care sunt separate, deci nu fac parte componentă a școlilor mari, care nu dețin astăzi clase de calculatoare cum să facem ca să dotăm aceste instituții de învățământ cu aceste clase, astfel ca ora să aibă loc așa cum ne dorim noi.”
Europa Liberă: Dar care e nivelul de dotare acum cu calculatoare a școlilor?
Valentin Crudu: „În mare parte astăzi toate școlile din Republica Moldova au cel puțin au calculator. Dacă vorbim de clasele de gimnaziu și de liceu, aici avem de la un laborator până la câteva laboratoare. Avem stabilit standardul pentru școala mică – nu mai puțin de șase calculatoare, pentru școlile mai mari – nu mai puțin de 11 calculatoare în clasă.
De aceea, atunci când o să vorbim de anumite ore practice copiii vor folosi același cabinet de informatică pe care îl folosesc toți copiii din școală după un orar stabilit. Noi trebuie să ne focusăm asupra instituțiilor de învățământ care au statut de școală primară. Iar școlile primare, de regulă, nu au aceste cabinete de laborator, pentru ca către începutul anului școlar următor să avem și aceste dotări.”
Europa Liberă: E realist, domnule Crudu?
Valentin Crudu: „E realist. O să depunem efort împreună cu organul local de specialitate în domeniul învățământului, în gestiunea căruia se află astăzi școlile din Republica Moldova, astfel ca să avem asigurată și partea tehnică.”
Europa Liberă: Costuri?
Valentin Crudu: „E vorba de echipamente, ele costă, astăzi o clasă de calculatoare ne costă în jur de o sută de mii de lei.”
Europa Liberă: Vorbeam de costul în general pe sistem.
Valentin Crudu: „Nu, nu am estimat aceste costuri. Eu pot să vă spun că noi avem elaborat un standard fix pentru cabinetul de informatică unde clar este descris câte calculatoare, ce trebuie să fie în afară de calculator în acest standard, care este mobilierul, ce fel de aer condiționat trebuie să avem – aceasta cunoaștem. Dar, ca costuri, nu, eu nu cunosc.”
Europa Liberă: Deci, lucrurile încă sunt la început, ca să înțeleg așa.
Valentin Crudu: „Păi, da, dacă domnul prim-ministru a pus această sarcină, vă dați bine seama, noi avem elaborat grupul, se lucrează acum pe partea metodologică. Apoi vor elabora cursul de formare a învățătorilor pentru implementarea acestui modul. În paralel se lucrează asupra dotării și părții tehnice, inclusiv, trebuie să revedem conectarea la internet a acestor unități de învățământ. Deci, avem treabă multă.”