Procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că ancheta penală privind expulzarea profesorilor turci va continua numai în cazul directorului SIS Vasile Botnari, iar doi foști adjuncți ai acestuia, precum și șefa Biroului Migrație și Azil au fost scoși de sub urmărire penală. De ce declarațiile procurorului general față de expulzarea profesorilor turci sunt puse la îndoială? Răspunde Valentin Dediu, fost director general adjunct al Serviciului de Informații și Securitate.
Valentin Dediu: „Inițiativa pentru expulzarea cetățenilor turci a venit de la Serviciul de Informații și Securitate. Evident că toate documentele emise sunt expediate în adresa fie a procuraturii, fie a altor instituții importante de stat, sunt contrasemnate de către directorii adjuncți, dar semnate de către director. Evident că cine a pus ultimul semnătura, acela poartă cea mai mare răspundere. Chiar dacă dl director a pus semnătura, în preajma lui erau persoane - fie directorul adjunct, fie șefi de direcții generale -, care sunt profesioniști, care au activat în Serviciu mai mult de 20 de ani și ei trebuie să cunoască legislația, ei trebuie și sunt obligați să respecte drepturile cetățenilor, atât ale cetățenilor Republicii Moldova, cât și ale cetățenilor străini.”
Cine a pus ultimul semnătura, acela poartă cea mai mare răspunderea...
Europa Liberă: Se zice că cei acuzați în acest dosar ar fi acționat la ordinul fostului director SIS. Și asta nu înseamnă că toți au comis acest delict?
Valentin Dediu: „Cu regret, în legislația Republicii Moldova - și mă refer, în special, la Legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate - lipsește un moment foarte important: când ofițerul primește ordinul ilegal, el nu poate refuza. Mecanismul acesta nu este elaborat și nu este protejat ofițerul să nu îndeplinească un ordin ilegal.”
Europa Liberă: Și dacă ofițerul invocă motivul că a executat ordinul superiorului, el este absolvit de responsabilitate?
Când ofițerul primește ordinul ilegal, el nu poate refuza.
Valentin Dediu: „Totul depinde de faptul cum va fi tratat de către juriști și de către procurori. El poate fi eliberat de răspundere numai în cazul în care după executarea ordinului imediat se adresează către organele de drept și denunță că a fost obligat să îndeplinească ordinul ilegal al superiorului. Și atunci, da, el poate fi...”
Europa Liberă: Dar, probabil, nu s-a întâmplat niciodată așa ceva?
Valentin Dediu: „Cred că nu. Din câte vedem, unul dintre directorii adjuncți a fost reținut, a fost interogat, anchetat și ei toți sunt achitați și, practic, spun că nu poartă nicio vină. Bine, poate din punctul de vedere al unor abordări în dosarul acesta, ei nu poartă răspundere penală, dar răspunderea morală numaidecât o poartă. Ne amintim cu toții, septembrie 2018, când majoritatea societății civile s-a ridicat, a protestat, a spus și astăzi suntem în 2020 și tocmai acum se vede o oarecare mișcare în această direcție. A apărut întrebarea: bine, ei au fost reținuți, cetățenii turci, dar nu se vorbește nimic despre faptul cum ei au fost transmiși încolo? Acești cetățeni turci au fost transportați cu un avion de la Air Moldova. Și atunci, apare întrebarea: cine a plătit pentru transport? Cine a însoțit cetățenii turci? Și se fac oare aceste persoane vinovate? Sunt ei complici alături de dl director Botnari în acest dosar sau nu? Și ar fi foarte bine să cunoaștem toate, toate subtilitățile acestui dosar, să cunoaștem toți eroii negativi din această situație urâtă care a avut loc în Republica Moldova.”
Europa Liberă: L-am ascultat pe actualul ministru de interne, care la acea vreme era consilier prezidențial, dl Pavel Voicu spune că atât el, cât și Igor Dodon ar fi aflat din presă despre acest caz. Dvs. credeți că e posibil așa ceva?
Valentin Dediu: „Contextul ar putea fi, fiindcă pe atunci președintele statului era cumva blocat și, practic, nu primea informații de la Serviciul de Informații și Securitate. Dacă ne uităm acum la situație, apar dubii că această expulzare a fost tocmai pe materiale operative, că ei au fost vinovați – mă refer la cetățenii turci –, după câte se observă, totuși au fost anumite indicații către directorul Serviciului de Informație și Securitate. De la cine a primit indicații, cine a vrut...”
Europa Liberă: Asta-i întrebarea: cine i-a dat indicații dlui Botnari?
Pe atunci președintele statului era cumva blocat și, practic, nu primea informații de la SIS
Valentin Dediu: „Asta poate să ne-o spună numai dl Botnari sau cei care erau în anturajul lui, care puteau cunoaște aceste indicații, fiindcă, după cum vedem, Erdogan, președintele Turciei, îi mulțumește președintelui Republicii Moldova pentru ajutor ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Chiar pentru expulzarea celor șapte profesori.
Valentin Dediu: „Da, chiar pentru expulzare, pentru ajutor în combaterea terorismului ș.a.m.d. Doi: imediat după eveniment s-a reparat clădirea președinției Republicii Moldova, nemijlocit pe banii veniți din partea guvernului Turciei și de specialiști din partea guvernului Turciei. Este oare vreo siguranță în faptul că această clădire nu este îmbibată cu diferită tehnică de ascultare, fiindcă toate recomandările de la Serviciul de Informații și Securitate au fost și rămân, și trebuie să fie executate pentru apărarea secretului de stat, doar la președinție se iau cele mai importante decizii pentru securitatea statului? Deci, această clădire trebuie să fie protejată. Evident, există Serviciul de Protecție și Pază de Stat, care are atribuții de a verifica, dar cât de sofisticată tehnică există astăzi pentru a asculta, a culege și a transmite informația din încăpere?”
Europa Liberă: În vară, CEDO a decis că Guvernul Republicii Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci ale căror drepturi au fost încălcate. Lasă o pată asupra Republicii Moldova această decizie?
Valentin Dediu: „După câte am înțeles, dl Botnari poate și va fi impus să achite din banii săi aceste 125 de mii de euro despăgubiri. Mi se pare că este în premieră în Republica Moldova și cred că acest fapt și decizia judecătoriei, dacă va fi menținută în așa formă, va fi pentru prima oară și va fi o profilaxie pentru toți cei care iau decizii anumite - fie conducători de instituție, fie judecători, fie procurori - să știe că în cazul în care încalcă drepturile omului, și statul va avea de suferit, trebuie să fie achitat din contul lor, fiindcă ei au comis, cu știință sau fără știință, dar au făcut gafa și ei trebuie să poarte răspundere.”
Europa Liberă: Și admiteți că dl Botnari va fi trimis după gratii de către instanța de judecată?
Procurorul general a spus ceea ce trebuie să spună, judecata va decide în ultimă instanță...
Valentin Dediu: „Procurorul general a spus ceea ce trebuie să spună, judecata va decide în ultimă instanță. Eu cred că o să dureze un timp anumit până va fi judecata în prima instanță, va fi atacată în instanța a doua, va fi atacată și mai departe, dar posibil este și un alt scenariu, poate este vreo înțelegere oarecare. E greu astăzi de spus, dar după lege trebuie să ispășească. Cum va fi, vom trăi și vom vedea. Pata a rămas și va rămâne pe mult timp. Nu știu cât timp va mai trebui ca să ne spălăm noi de această rușine pe care am comis-o, pentru că încălcarea drepturilor omului și în special a celor care au cerut azil politic, doar în perioada în care au fost reținuți și expulzați, mai bine spus, nu expulzați, dacă ar fi fost măcar expulzare, dar ei au fost transmiși direct serviciilor speciale din Turcia.”
Europa Liberă: Și acuzația era de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara drept un grup terorist?
Valentin Dediu: „Da, așa e! Dar noi cunoaștem destul de bine, nu am avut până în 2013 informații că aceste persoane aveau conexiune cu grupări teroriste sau aveau activități pe teritoriul Republicii Moldova care ar fi subminat securitatea statului. Din contra, și astăzi ne mândrim cu faptul că la aceste instituții copiii au avut multe succese.”
Europa Liberă: Ați lăsat să se înțeleagă că Igor Dodon la acel moment putea să nu cunoască adevărul despre ceea ce se întâmpla.
Astăzi ne mândrim cu faptul că la aceste instituții copiii au avut multe succese...
Valentin Dediu: „Eu admit...”
Europa Liberă: Dar guvernul, parlamentul, cine a cunoscut?
Valentin Dediu: „Nemijlocit cunoștea parlamentul, fiindcă activitatea Serviciului de Informații și Securitate era coordonată de către Parlamentul Republicii Moldova și în perioada aceea toată informația, în fiecare zi, la o oră anumită...”
Europa Liberă: Deci, dl Candu, pe atunci speaker, el cunoștea despre acest caz?
Valentin Dediu: „Eu presupun că el cunoștea, nu putea să nu raporteze directorul Serviciului de Informație și Securitate conducerii statului despre acest eveniment foarte și foarte important. Faptul că ei fost trași pe sfoară, cei de la Serviciul de Informație și Securitate, asta încă o dată demonstrează că ei nu sunt profesioniști și au lăsat o pată mare și pe lungă durată și asupra Serviciului de Informații și Securitate, și a întregii țări Republica Moldova.”