Linkuri accesibilitate

Valeriu Curmei(Moscova): „E foarte barbară piața din Rusia”


Valeriu Curmei
Valeriu Curmei

Mărturii despre experiența de emigrant și modul în care sunt trăite așteptările și speranțele legate de posibilitatea unor schimbări pe care le poate aduce scrutinul parlamentar apropiat. Continuăm seria de interviuri cu reprezentanți ai diasporei. O convorbire astăzi cu Valeriu Curmei, antreprenor, revenit acasă după o ședere de peste două decenii în Rusia.

Interviu cu Valeriu Curmei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:14 0:00
Link direct

Valeriu Curmei: ”Eu am făcut parte din prima generație de oameni care au plecat, am fost băieți tineri, ingenioși, având un mic business în Moldova. Am avut posibilitate de a lucra în Rusia în anii ᾿95-᾿96. Atunci au fost mari posibilități, dar toate s-au terminat în 1998 când a fost criza cea mare.”

Europa Liberă: Dar de ce ați ales Rusia?

Valeriu Curmei: „Era ușor pentru noi, cunoșteam limba, mediul în care ne aflam, aveam acolo colegi de institutu și aveam ieșiri în diferite organe de stat.”

Europa Liberă: De ce ați lăsat Republica Moldova?

Valeriu Curmei: „Noi eram într-o situație bună, dar omul tot timpul caută ceva mai bine. Așa-i moldoveanul, caută mai bun și reușește să găsească. În orice caz, în primii ani noi ne-am realizat. Dar mai târziu specificul statului rusesc s-a schimbat. Dacă țineți minte, în anii ceia erau vremuri foarte bune. Toți rușii plecau în toată lumea, erau plini de bani, mergea businessul, erau investiții, chiar direct cu americanii. Era o dezvoltare colosală, dar după 1998 au fost niște crize, pentru care rușii erau pregătiți bine pe plan mondial, crize cu petrolul și altele. Ei atunci au pierdut mult, au pierdut câteva bugete.”

Europa Liberă: Dar după ᾿98 ați continuat să activați în Federația Rusă.

Valeriu Curmei: „Am încercat după ᾿98 din nou să ne realizăm, dar după 98, ca și în Moldova, totul a căzut, era barter, schimbul de bani. În trei, patru ani abia au revenit la norma care era cândva. Abia se pornise, dar pe urmă am înțeles situația nu se schimbă. Să vă dau câteva exemple. Exportatorii de vin care au lucrat cu Rusia ani de zile foarte bine, mărind volumul de decalitri exportați, când a venit criza au pierdut totul. Sau erau introduse embargouri, după anul 2003, după planul Kozak, sau mai târziu cele gândite de Dodon special ca să demonstreze că el poate face ceva. Practic toți businessmenii noștri care lucrau cu Rusia au renunțat.”

Europa Liberă: Dar erau ani când se considera că în Federația Rusă muncesc peste o jumătate de milion de cetățeni ai Republicii Moldova.

Valeriu Curmei: „Vreau să vă spun că pentru cei emigrați în Federația Rusă nu am avut niciodată o statistică normală. Nici acum nu știm câți oameni lucrează acolo. Nici în Moldova nu s-a dus evidența, pentru că nimeni aici nu avea nevoie de oamenii aceștia. Era un haos total. Se spune că au fost și opt sute de mii de cetățeni moldoveni plecați în Rusia. Da, au fost vremuri când mergeau câte trei, patru trenuri încolo și înapoi, zeci de rute de autobuze care mergeau încolo, dar nimeni nu a dus evidența lor.”

Europa Liberă: Pentru că totuși mulți dintre ei erau muncitori sezonieri.

Valeriu Curmei: ”Da, erau sezonieri. Dar noi știm bine cum sunt moldovenii, ei , după Anul Nou, își vin în fire în martie. Dar în Rusia e mai mult de lucru în construcție, banii se pornesc după Paști, la sfârșitul lui mai, astfel că moldovenii lucrează până la Anul Nou, apoi iar vin acasă și stau o jumătate de an.”

Numărul celor plecați în Rusia a scăzut brusc

Europa Liberă: Dar actualmente câți moldoveni s-ar afla în Federația Rusă la muncă?

Valeriu Curmei: ”Dacă, de exemplu, conform datelor statistice prezentate de socialiști, sunt două sute de mii. Dar eu știu că sunt și mai puțini. De exemplu, din satul meu natal plecau câte două sute de băieți, iar acum sunt vreo doi, trei. Poate mai mulți pleacă din raioanele din stânga Nistrului sau din nordul Moldovei. Însă se vede că numărul celor plecați a scăzut brusc.

Pot să vă spun că, de exemplu, la alegerile parlamentare din 2019 au votat undeva vreo 18 mii și ceva de oameni, dar Para a luat undeva 2 mii de oameni. Asta a fost mizer, nici nu ne-am gândit. Noi tot am participat la alegerile prezidențiale. Maia Sandu a luat trei mii și jumătate de voturi, iar Dodon nouă mii și jumătate. Practic, asta e 13 mii de oameni, aproximativ 10-15 % din oameni. În orice caz, nu sunt două sute de mii, cum spun ei.”

Europa Liberă: Această idee că cei care muncesc în Federația Rusă votează mai degrabă cu forțele pro-estice se adeverește?

Valeriu Curmei: ”Da, undeva 10-15 % sunt pentru forțele pro-europene, dar restul votează Partidul Socialist. Pur și simplu, oameni care lucrează acolo sunt amăgiți permanent.”

Europa Liberă: Cum sunt amăgiți?

Valeriu Curmei: ”De exemplu, spun că Dodon a promis că va scoate restricțiile.”

Acordul pentru protecție socială nu a fost și nu va fi

Europa Liberă: Vă referiți la restricțiile care au fost impuse pentru cetățenii care au încălcat legea în anumite condiții.

Valeriu Curmei: ”Da, dar în Rusia este imposibil să nu încalci legile.”

Europa Liberă: De ce?

Valeriu Curmei: ”Noi, de exemplu, ne aflam înregistrați undeva, dar nu trăiam acolo. E un sistem de a scoate bani din oameni. Când s-au pomenit că au zece milioane de imigranți, au înțeles că se poate scoate bani din asta și au început să smulgă din noi cât puteau.”

Europa Liberă: Adică, penalizări pentru străinii care au venit în Federația Rusă?

Valeriu Curmei: ”Da, dar ultima vreme chiar își băteau joc de noi. De exemplu, trebuia să treci controlul medical pentru a primi dreptul la muncă, trebuie să dai examen pentru cunoașterea limbii, a istoriei. Vă imaginați pentru băieții noștri, născuți după anul 1990 cum e. Sau la Centrul Saharov din Moscova sunt rânduri groaznice, oamenii stau câte o zi în rând, dorm acolo. Ei nu au stimă pentru oamenii aceștia. De câte ori a promis Dodon că o să fie semnat tratatul, ca să avem și noi și noi drepturi sociale și pensii?”

Europa Liberă: Acordul pentru protecția socială a moldovenilor aflați pe teritoriul Federației Ruse.

Valeriu Curmei: ”Nu a fost și nu va fi niciodată.”

Europa Liberă: De ce ziceți așa?

Valeriu Curmei: ”Pentru că legea aceasta ar trebui s-o facă pentru toți imigranții, dar ei sunt zece milioane. Și așa Rusia are probleme financiare, situația e grea în Rusia, așa că degrabă legea nu va fi. Poate peste vreo cinci, șase ani.”

Europa Liberă: S-a discutat foarte mult despre numărul de secții de votare în străinătate. Până la urmă, CEC a decis că 150 de secții de votare vor fi peste hotare. Unii își puneau întrebarea de ce în Federația Rusă sunt secții de votare unde vin până la cincizeci de cetățeni la vot.

Valeriu Curmei: ”Înainte au fost, în Krasnoiarsk, în Novosibirsk, unde veneau câte cincizeci de oameni la votare, dar acum socialiștii au înțeles că nu fac corect și au pus mai spre centru, în regiunea Moscovei, Tula, Oriol, Tveri, unde mai sunt moldoveni. În Kostroma, de exemplu, sunt 300 de studenți la Academia Agricolă, dar este o bătaie de joc să-i trimitem acolo. E o academie unde nu ajung studenți și îi primesc pe toți. Din Moldova sunt vreo trei sute de fete și băieți care învață acolo. Ce învață ei, pentru ce îi pregătesc ei acolo, căci ei rămân fără lucru. N-are sens să-i trimitem acolo. Sunt instituții prestigioase în Moscova, dar acolo n-ai ce căuta. Noi pur și simplu dăruim tinerii altei țări, fetele se mărită acolo, băieții se însoară.”

Europa Liberă: Este adevărat că totuși mai poate fi ademenit cetățeanul cu drept de vot să vină în ziua alegerilor să-și exprime opțiunea pentru un candidat sau altul?

Valeriu Curmei: ”Cred că ideinici au rămas puțini, ei au dispărut din mediul nostru. Cei care au rămas acolo au deja dublă cetățenie, au viză de ședere și nu urmăresc situația politică din Moldova, așa că sunt influențați de propaganda care o face la Moscova Partidul Socialist. Ambasada Republicii Moldova este al doilea oficiu al Partidului Socialist la Moscova. De exemplu, pe 6 iulie, la Sankt-Petersbourg se face întâlnirea ambasadorului, a consulului cu diaspora, clar că este în legătură cu alegerile, e o momeală. Și pe mulți o să-i atragă cu bani, cu transport, cu facilități.”

Nu știu dacă Rusia mai are nevoie de noi

Europa Liberă: Pentru că aveți douăzeci de ani de ședere în Federația Rusă, să vă întreb cum ar trebui să se dezvolte o relație reciproc avantajoasă între cele două state, Republica Moldova și Federația Rusă?

Valeriu Curmei: ”E nevoie de o altă atitudine, de respect. Toți anii aceștia noi am fost înjosiți. Cum treceam hotarul, se începea umilirea din partea grănicerilor. Țara niciodată nu ne-a ajutat cu nimic. Noi avem un birou al relației cu diasporei. El a fost creat pe vremea lui Filat și Leancă, când a fost apogeul unor relații frumoase, când s-a pornit ceva. Ar trebui să înțeleagă odată țara noastră care a fost rolul migrantului. Cel mai bun exemplu în acest sens sunt Filipinele, un stat care are o sută de milioane de oameni, dintre care 10 milioane sunt migranți. Multe state, ca Uzbekistanul, Tadjikistanul trimit încolo specialiști pentru a prelua experiența lor. Orice om, înainte de a pleca în străinătate, este pregătit. Dacă de exemplu o persoană, pleacă să lucreze într-un hotel, mai întâi învață limba, italiana sau engleza. Dacă pleacă să lucreze ca sudor în Germania, el este pregătit.

Fiecare om care pleacă are agentul lui. El este întâmpinat, dus la gazdă, dus la muncă, este înregistrat, plătește o cotizație pentru statul lui și statul are de câștigat. Noi pur și simplu i-am trimis pe oameni cu turma, iar la urmă avem situația care este. Dar să mai știe cineva unde e persoana ceea, unde e femeia ceea, care n-a fost acasă șapte-opt ani de zile? Cineva se interesează? Ar trebui să ducem evidența oamenilor noștri.”

Europa Liberă: Dar eu vă întrebam cum ar trebui să se dezvolte cooperarea moldo-rusă în următorii ani.

Valeriu Curmei: ”Nu știu cât are nevoie Rusia de noi. Rusia a devenit în ultimii ani neatractivă pentru moldoveni.”

Europa Liberă: De ce?

Valeriu Curmei: ”Pentru că salariile au devenit foarte mici, nu s-au hotărât multe întrebări sociale. Oamenii care au rămas acolo nu mai au unde se duce, mulți sunt la vârsta de pensionare. Devrabă au să vină acasă săraci, despărțiți, fără bani.”

Europa Liberă: Dar știți că în relația moldo-rusă sunt multe probleme nerezolvate, inclusiv conflictul transnistrean, care mocnește de atâta vreme, problema exporturilor pe piața Federației Ruse și mult se vorbește, inclusiv în această campanie electorală, despre piața de desfacere estică, a Rusiei.

Valeriu Curmei: ”Vreau să vă spun să nu vă faceți mari iluzii. Eu am cutreierat toată Rusia în lung și-n lat, Kaukazul de Nord, Cecenia, regiunile Stavropol, Krasnodar și vreau să vă spun că ei au plantat multe livezi și vii. Ei deja ne-au întrecut. Ai noștri plantează livezi de meri, pruni, peri, dar peste câțiva ani nu vom avea unde vinde producția noastră. Avem doar un mic avantaj: fructele noastre sunt gustoase. Dar peste câțiva ani nu vom avea piață.”

Europa Liberă: Adică Rusia nu va mai fi interesată de importul mărfurilor moldovenești?

Valeriu Curmei: ”Nu, pentru că ei au deja marfa lor. Avem pur și simplu acel mic avantaj că avem foarte bună producție. În afară de aceasta, vreau să vă spun că toate rețelele de vânzare în Rusia, cum ar fi Metro, Ramstor, Perekrestok, Peatiorocika, Kopeecika, sunt corupte. Noi trebuie să fim bine pregătiți de aici, din Chișinău, să avem contracte mari, de mii de tone de producție, trebuie să ținem piață în magazinele celea. Cu toate acestea, problemele încep când ei trebuie să plătească, căci ei nu dau banii la timp. Permanent cade dolarul și te pomenești că ai dus marfa cu un preț, iar când să scoți câștigul, te pomenești că ai ieșit cu banii în minus. E foarte barbară piața rusească.”

Ce să căutăm cu Rusia?

Europa Liberă: Dar ce așteptări aveți dumneavoastră de la aceste alegeri din 11 iulie?

Valeriu Curmei: ”Noi suntem acei care credem în Europa, în viitorul nostru. Și totuși avem speranța că va fi ordine.”

Europa Liberă: Dar de ce ziceți că aveți încredere în parcursul european?

Valeriu Curmei: ”Alt drum nu avem. Dacă plecăm spre Rusia, ce să facem acolo? Ei au viața lor. Noi suntem europeni, noi suntem în familia noastră.”

Europa Liberă: La aceste alegeri votul rămâne a fi unul geopolitic?

Valeriu Curmei: ”Da, este unul geopolitic. Care sunt cu Rusia, cu estul, care cu Europa.”

Europa Liberă: Cu ce comparați astăzi Republica Moldova, cu ce o asemănați?

Valeriu Curmei: ”Totuși, vreau să vă spun că nu e așa de rău în țară. După cum trăiesc în Rusia, dacă nu ținem cont de Moscova și Sankt-Petersburg. Dacă luăm regiunile rusești, noi trăim mai bine. În satele noastre se construiesc case, sunt mașini, tractoare, căruțe. Noi trăim mult mai bine. Dar ne trebuie un mic salt. Un mic salt și am scăpat.”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG