Linkuri accesibilitate

Varianta omicron a coronavirusului se răspândește rapid în Statele Unite și Franța


Varianta omicron a coronavirusului se răspândește rapid în Statele Unite și Franța, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că cele mai recente variante ale coronavirusului Omicron și Delta combinate ar putea crea „un tsunami de cazuri” și ar putea copleși sistemele de sănătate, în ciuda faptului că studiile timpurii sugerează că ambele variante provoacă boli mai ușoare.

Statele Unite ale Americii au atins pe 29 decembrie cea mai mare medie de șapte zile a cazurilor noi de COVID-19,potrivit Universității Johns Hopkins și anume 265.427.

Franța a înregistrat și ea un nou record zilnic de cazuri noi astazi

OMS a declarat că la nivel mondial au fost detectate 6,55 milioane de cazuri în cele șapte zile din 22 și pină în 28 decembrie, cea mai mare cifră de când a fost declarată pandemia.

Varianta omicron este cea mai transmisibilă de până în prezent, iar oficialii din domeniul sănătății spun că este capabilă să infecteze și persoane care au fost vaccinate sau care au fost infectate anterior.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a descris variantele delta și omicron drept „amenințări gemene” care duc la recorduri ale numărului de cazuri și la creșterea spitalizărilor și deceseloe.

Sunt foarte îngrijorat de faptul că varianta omicron, fiind foarte transmisibilă și răspândindu-se în același timp cu delta, duce la un tsunami de cazuri”, a spus el într-o conferință de presă.

Tedros și-a repetat apelul ca țările să împartă vaccinurile în mod mai echitabil și a avertizat că accentul pus pe rapeluri în țările mai bogate ar putea lăsa națiunile mai sărace lipsite de vaccinuri.

OMS face campanie pentru ca fiecare țară să atingă o țintă de acoperire vaccinală de 70% până la jumătatea anului 2022, ceea ce ar ajuta la încheierea fazei acute a pandemiei, a spus el.

Răspândirea rapida a variantei Omicron „va duce în continuare la un număr mare de spitalizări, în special în rândul grupurilor nevaccinate, și va cauza perturbări pe scară largă a sistemelor de sănătate și a altor servicii esențiale”, a avertizat Catherine Smallwood, managerul pentru Covid pentru Europa de la OMS.

Pe măsură ce numărul infecțiilor crește, mai multe țări au înăsprit restricțiile.

Restricții sunt în vigoare în Germania, unde s-au închis cluburile de noapte și competițiile sportive au loc fîră public. Franța a impus, pe 27 decembrie, noi măsuri pentru a reduce infecțiile, inclusiv limite privind dimensiunea adunărilor mari, interzicerea consumului de mâncare și băutură în mijloacele de transport și purtarea obligatorie a măștilor și în aer liber.

În Statele Unite, mai multe universități au anunțat că vor avea cursuri online cel puțin la începutul semestrului următor.

Acum se crede că Omicron se află în aproape toate țările lumii și este varianta dominant la doar câteva săptămâni după ce a fost identificat pentru prima dată în Africa de Sud.

Președintele american Joe Biden a anunțat permiterea călătoriilor în cele opt țări din Africa de Sud, unde zborurile fuseseră suspendate la apariția variantei omicron.

XS
SM
MD
LG