Linkuri accesibilitate

Vârstnicii activi au primit diplome și premii bănești


Câștigătorii au fost desemnați de o comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ai societății civile
Câștigătorii au fost desemnați de o comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ai societății civile

Vârstnicii care pe parcursul anului s-au remarcat prin realizări în domeniile știință, pedagogie, cultură, artă și sport au fost premiați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Cei 14 câștigători ai concursului „Pentru o viață activă la orice vârstă” au primit diplome și premii bănești.

„Sărăcia a crescut în rândul vârstnicilor, după un an complicat în care au crescut prețurile. În pofida programelor și inițiativelor noastre, nu am reușit să ridicăm pensia la un nivel decent. Eu știu că dvs. ați muncit, ați construit această țară, ați luptat pentru independența și pentru democrația ei și minimul ce trebuie să facă acest guvern și generația mea este să asigure un sistem de pensii decent și sustenabil”, le-a spus laureaților ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, înainte de a le înmâna diplomele.

Anul acesta, la concurs au fost depuse 28 de dosare, iar câștigătorii au fost desemnați de o comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ai societății civile. Pentru această ediție, din bugetul de stat s-au alocat 80.000 de lei.

Elena Ostaș are 64 de ani și este educatoare în satul Congazcicul de Sus, Comrat, președinta filialei locale a asociației bătrânilor și voluntară la organizația HelpAge. Femeia spune că acest premiu o motivează să fie și mai activă de acum încolo.

Elena Ostaș (în foto), premiantă: „Acum, când copiii ne sunt plecați în lumea mare, avem tot timpul din lume să lucrăm asupra noastră, să evoluăm”
Elena Ostaș (în foto), premiantă: „Acum, când copiii ne sunt plecați în lumea mare, avem tot timpul din lume să lucrăm asupra noastră, să evoluăm”

„Trebuie să îmbătrânim frumos și să contribuim la dezvoltarea viitorului copiilor și nepoților noștri. Recomand persoanelor de peste 60 de ani să nu stea pe loc, ci să participe la evenimente și la festivaluri. Trebuie să profităm de activități la orice vârstă. Acum, când copiii ne sunt plecați în lumea mare, avem tot timpul din lume să lucrăm asupra noastră, să evoluăm”, afirmă Elena Ostaș.

Printre câștigători se numără și Tamara Pascaru, coordonatoarea grupului de seniori „Vârsta de Argint”, satul Cajba, Glodeni, despre care Europa Liberă a filmat un reportaj în ajunul Zilei internaționale a persoanelor vârstnice.

Grupul „Vârsta de argint”: Ziua – la clacă, seara – la dansuri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00

Concursul Premiul național pentru vârstnici „Pentru o viață activă la orice vârstă” se desfășoară anual, cu ocazia Zilei internaționale a vârstnicilor și a ajuns la a VI-a ediție.

Acum două luni, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a aprobat Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027. Autoritățile își propun să extindă accesul vârstnicilor la serviciile sociale, să sporească numărul celor care utilizează tehnologiile informaționale, să promoveze învățarea pe tot parcursul vieții și să implice toate instituțiile statului în crearea unui mediu prielnic pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă a oamenilor.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în ultimii 6 ani, numărul populației de 60 ani și peste a crescut cu peste 4%, iar ponderea vârstnicilor constituie 23,8% din populația țării. Potrivit estimărilor, în anul 2040, fiecare a doua persoană din R. Moldova va avea peste 50 de ani.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG