„Sărăcia a crescut în rândul vârstnicilor, după un an complicat în care au crescut prețurile. În pofida programelor și inițiativelor noastre, nu am reușit să ridicăm pensia la un nivel decent. Eu știu că dvs. ați muncit, ați construit această țară, ați luptat pentru independența și pentru democrația ei și minimul ce trebuie să facă acest guvern și generația mea este să asigure un sistem de pensii decent și sustenabil”, le-a spus laureaților ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, înainte de a le înmâna diplomele.
Anul acesta, la concurs au fost depuse 28 de dosare, iar câștigătorii au fost desemnați de o comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ai societății civile. Pentru această ediție, din bugetul de stat s-au alocat 80.000 de lei.
Elena Ostaș are 64 de ani și este educatoare în satul Congazcicul de Sus, Comrat, președinta filialei locale a asociației bătrânilor și voluntară la organizația HelpAge. Femeia spune că acest premiu o motivează să fie și mai activă de acum încolo.
„Trebuie să îmbătrânim frumos și să contribuim la dezvoltarea viitorului copiilor și nepoților noștri. Recomand persoanelor de peste 60 de ani să nu stea pe loc, ci să participe la evenimente și la festivaluri. Trebuie să profităm de activități la orice vârstă. Acum, când copiii ne sunt plecați în lumea mare, avem tot timpul din lume să lucrăm asupra noastră, să evoluăm”, afirmă Elena Ostaș.
Printre câștigători se numără și Tamara Pascaru, coordonatoarea grupului de seniori „Vârsta de Argint”, satul Cajba, Glodeni, despre care Europa Liberă a filmat un reportaj în ajunul Zilei internaționale a persoanelor vârstnice.
Concursul Premiul național pentru vârstnici „Pentru o viață activă la orice vârstă” se desfășoară anual, cu ocazia Zilei internaționale a vârstnicilor și a ajuns la a VI-a ediție.
Acum două luni, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a aprobat Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027. Autoritățile își propun să extindă accesul vârstnicilor la serviciile sociale, să sporească numărul celor care utilizează tehnologiile informaționale, să promoveze învățarea pe tot parcursul vieții și să implice toate instituțiile statului în crearea unui mediu prielnic pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă a oamenilor.
- Te-ar putea interesa și: Vouchere culturale și studii cu frecvență redusă la universitate pentru vârstnici
Potrivit Biroului Național de Statistică, în ultimii 6 ani, numărul populației de 60 ani și peste a crescut cu peste 4%, iar ponderea vârstnicilor constituie 23,8% din populația țării. Potrivit estimărilor, în anul 2040, fiecare a doua persoană din R. Moldova va avea peste 50 de ani.