Linkuri accesibilitate

Veaceslav Platon: 18 ani de închisoare


„Nu este este condamnarea mea, e condamnarea întregii ţări”.

Magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, l-au condamnat la 18 ani de închisoare pe omul de afaceri Veaceslav Platon pentru escrocherie şi spălare de bani în proporții deosebit de mari, ce ar fi dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. O relatare de la Valentina Basiul.

Condamnarea lui Veaceslav Platon este a doua din seria definită de presă cu numele generic „furtul miliardului” de la sfârşitul anului 2014. Prima a fost sentința în cazul fostului premier Vlad Filat. Şi în acest caz, şedinţele s-au desfăşurat cu uşile închise, în plus acuzatul a fost exclus din proces pentru un comportament calificat de magistrați drept „lipsit de respect faţă de judecători”. Inculpatul a fost lipsit chiar şi de dreptul la ultimul cuvânt înainte de pronunțarea sentinței.

Magistrații de la Judecătoria Chişinău, sediul Buciucani, l-au găsit vinovat pe Veaceslav Platon de cauzarea unei daune de peste 800 de milioane de lei Băncii de Economii. Această supoziție s-ar baza, potrivit avocaţilor, pe declarațiile făcute de Ilan Shor, fostul şef al Băncii de Economii, care apare, conform raportului companiei americane Kroll, ca figură-cheie în devalizarea celor trei bănci falimentate.

Judecătorii au dispus sechestrarea activelor pe care Platon le-ar deţine la un grup de companii, inclusiv la una dintre cele mai mari bănci din ţară şi la două companii de asigurări.

Procurorul Andrei Băieşu a spus că este mulțumit de sentința instanței, chiar dacă a cerut o pedeapsă mai dură, de 23 de ani de puşcărie.

„Sunt bunuri sechestrate care urmează a fi întrăinate în vederea recuperării prejudiciului cauzat prin infracţiune. Bunurile, respectiv, sunt de o valoare mult mai mică, dar vedem ulterior procedura de executare. Acţiuni de la Moldincombank, acţiuni şi bunuri de la ASITO şi aşa mai departe”.

„Nu este este condamnarea mea, e condamnarea întregii ţări”, a comentat Veaceslav Platon imediat după ce şi-a auzit sentinţa. „Circ organizat de Plahotniuc”, a adăugat el.

Liderul democraţilor, Vladimir Plahotniuc, nu a comentat deocamdată acuzaţiile aduse.

În schimb, oamenii legii au reiterat anterior că nu admit ingerința politicului în activitatea lor.

Au fost sechestrate presupuse acţiuni deţinute de Veaceslav Platon, a spus Eduard Rudenco, unul dintre avocaţii omului de afaceri. El a afirmat că avocații vor ataca sentința în instanțele ierarhic superioare, dar că este mai mult decât sigur că vor pierde procesul.

„Eram siguri că aşa va fi. Deci din septembrie, de când avocaţii participă pe această cauză penală noi am fost simpli constatatori, sarcina noastră a fost numai de a acumula probe şi dovezi care confirmă că magistraţii şi organele de urmărire penală încalcă toate drepturile fundamnatale şi procesuale care există în Republica Moldova. Am ales această poziţie de apărare în care era un singur scop: de a acumula cât mai multe probe, de a pregăti dosarul pentru Curtea Europeană”.

Înlăturarea lui Platon din sala de şedinţe, în luna februarie, ridică în continuare multe întrebări, afirmă avocatul Vladislav Gribincea, directorul centrului de Resurse Juridice din Moldova, care spune că acest fapt i-ar fi putut încălca dreptul de apărare.

„E clar ca bună ziua şi am impresia că acest lucru reieşea şi din anumite declaraţii ale partenerilor de dezvoltare că că procesele de genul acesta ar trebui să fie deschise. De ce acest proces a fost închis? De ce Shor este examinat cu uşile închise? De ce Filat a fost examinat cu uşile închise. E o problemă din perspectiva echităţii procedurilor. Faptul că judecătorii examinează cauze de rezonanţă cu uşile închise e un semnal mai puţin bun pentru încredere în justiţia moldovenească”.

Totodată, Vladislav Gribincea spune că nu a văzut o reacția adecvată din partea autorităților în ceea ce priveşte condițiile de detenţie în cazul Platon, din contră nu li s-au asigurat accesul la cel întemnițat a mai multor ONG-uri şi a ombudsmanului. Aceste aspecte ar putea alimenta suspiciunile că există un scop ascuns al urmăririi penale pe această cauză. În acest context, spune Vladislav Gribincea, în mintea colectivă va rămâne informațiile din presă precum că dosarul ar conține elemente de răfuială dintre doi foşti parteneri de afaceri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG