Linkuri accesibilitate

Veaceslav Platon (pt.Veaceslav Valico): Maia Sandu va „mișca țara într-o direcție fals pro-europeană”


 Veaceslav Platon, reprezentându-l pe singurul candidat independent, Veaceslav Valico , Chișinău, 6 iulie 2021.
Veaceslav Platon, reprezentându-l pe singurul candidat independent, Veaceslav Valico , Chișinău, 6 iulie 2021.

Cu nr. 23 în buletinul de vot va figura Veaceslav Valico (candidat independent). L-am întrebat pe Veaceslav Platon, reprezentantul candidatului independent care este miza apropiatului scrutin parlamentar anticipat din 11 iulie.

Vaceslav Platon pentru singurul candidat independent, Vaceslav Valico
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:22:15 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce miză au aceste alegeri din 11 iulie?

Veaceslav Platon: „Miza este foarte mare, este direcția în care va merge țara. Poate să se păstreze, un astfel de status quo, neutru, sau, altfel, va urma o tendință pronunțat pro-europeană, relativ pro-europeană, absolut relativ pro-europeană. Am fost deja în alianțele pentru integrare, prima, a doua și a treia, și cel mai probabil se va repeta aceeași poveste. Și apoi, pendulul, pendulul politic, din nou, se va tot legăna, pentru că dacă va învinge pe Maia Sandu, se va repeta aceeași poveste.”

Europa Liberă: Maia Sandu nu candidează la alegeri.

Cred că aceasta este o direcție fals pro-europeană.

Veaceslav Platon: „Bine, dar noi înțelegem perfect cine, în realitate, candidează. Pendulul se va mișca într-o direcție pro-europeană, fals pro-europeană, deoarece eu cred că aceasta este o direcție fals pro-europeană. Toate aceste mișcări înseamnă că, de fapt, peste un an și jumătate iarăși vom trăi o dezamăgire cumplită. Deoarece acești oameni sunt incapabili de ceva bun și creator. În esență, sunt niște distrugători și ei nici nu ascund că vor distruge. Vom distruge lumea veche, dar nu vom crea una nouă, parcă ar zice ei. Și nu vor reuși să creeze nimic, pentru că nu au această capacitate, această competență. Iar lumea va fi din nou dezamăgită și pendulul va oscila iarăși în direcție opusă. Adică, aceste cicluri politice se vor tot repeta și nu se va schimba nimic, de fapt, pe aici.”

Mai multe despre ultimul concurent electoral din lista de candidați găsiți aici

Europa Liberă: Știți foarte bine, imaginea Republicii Moldova a fost cunoscută în întreaga lume prin furtul miliardului, prin Laundromat și prin statul capturat. Și acum faceți comparație cu situația din 2014. Credeți că în 2021 poate să se repete acele scenarii, care s-au pus la cale atunci?

Veaceslav Platon: „Istoria se repetă în spirală, dar la nivel diferit. Trebuie să mă înțelegeți corect, la noi totul este cumva legat cu unele evenimente, în special cu furtul miliardului, concesionarea aeroportului și altele de felul acesta. Adică, acele evenimente semnificative, de interes general, care s-au întâmplat datorită fostei puteri.

Însă nimic nu se va schimba, doar că totul va intra într-o fază de stagnare completă, de frică la nivelul birocrației, toți se vor teme să ia decizii și, de asemenea, vor fi obstrucții.”

Europa Liberă: V-ați implicat în această campanie electorală doar ca să aruncați săgeți cu critici doar la adresa Președintei Sandu?

Veaceslav Platon: „Sarcina mea actuală, de fapt, este de a-i feri pe oamenii noștri să mai calce o dată în plus pe greblă. Din păcate, oamenii sunt prostiți cu ajutorul tehnologiilor, a internetului și a rețelelor de socializare, care, am auzit că i-au prins bine și domnului Trump în campania electorală din 2016.

Astfel, oamenii sunt prostiți, este intens promovată ideea că PAS și Maia Sandu s-ar bucura de o mare susținere din partea populației. Și oamenii, ghidați de aceste reflexe, primitive, condiționate, aderă la aceste idei, iar de fapt sunt induși în eroare cu ajutorul tehnologiilor informaționale.”

Interviu electoral cu reprezentantul singurului candidat independent
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:26:45 0:00

Europa Liberă: Cu ce ofertă vine domnul Valico, pe care-l reprezentați în această campanie electorală? Ce promisiuni face alegătorilor?

Veaceslav Platon: „Domnul Valico spune ce vrea el și eu la fel, însă ambii suntem de părere că oamenii trebuie să facă o alegere lucidă, să nu se ia după sentimente, ci să înțeleagă când sunt manipulați.”

Europa Liberă: Ce propune Valico alegătorilor?

Veaceslav Platon: „Să voteze inteligent, să analizeze.”

Europa Liberă: Credeți că aceasta-i promisiune, pe care o ia în calcul?

Veaceslav Platon: „O promisiune înseamnă un anumit sacrificiu, când te arunci în vâltoarea războiului cu acele forțe politice care creează doar iluzii. Iluzii și promisiuni, care nu comportă nimic pozitiv, nimic semnificativ.”

Europa Liberă: Dar oferta electorală nu trebuie să conțină reforme, care să aducă prosperitate, bunăstare?

Un deputat în parlament nu poate rezolva problema reformelor.

Veaceslav Platon: „Valentina, să fim serioși, un deputat în parlament nu poate rezolva problema reformelor, nu poate rezolva problema situației economice.”

Europa Liberă: Dar inițiative legislative poate să propună?

Veaceslav Platon: „Știți câte inițiative sunt în parlament? O mulțime – mii! – și nimeni nici nu le ia în seamă. Vreau să mă înțelegeți corect, în calitate de deputat am văzut cum se lucrează în parlament: nimeni, în general, nu citește nimic! Ca să nu mai vorbim de înțelegere și aprofundare în subiect. Nimic! Mâinile sus, treizeci de întrebări, treizeci de proiecte legislative, comisia de profil a dat aprobarea și înainte!

În parlament: nimeni, în general, nu citește nimic!

Nimeni nu citește nimic! Unele chestiuni foarte importante, cum ar fi modificarea codului electoral, care prezintă interes pentru anumite grupuri de deputați, încă mai pot atrage atenția, însă, la modul practic, parlamentul este o mică tiparniță și atât.”

Europa Liberă: În opinia dumneavoastră, ce legi trebuie să fie adoptate în Parlament, ca să fie îmbunătățită viața cetățenilor acestui Stat?

Veaceslav Platon: „Valentina, aceasta ar trebui să fie nu doar o lege, ci un program conceptual cu 500-700 de articole și cu paragrafele de rigoare...”

Europa Liberă: Spuneți clar, niște domenii foarte precise, unde e nevoie de schimbat situația.

Veaceslav Platon: „...și, de asemenea, un program de implementare, înțelegeți?”

Europa Liberă: Și care ar fi aceste aspecte importante care ar putea schimba situația?

Veaceslav Platon: „În primul rând, trebuie să elaborăm programul, să dezvoltăm antreprenoriatul în Republica Moldova ...”

Europa Liberă: Și cum propuneți?

Veaceslav Platon: „... mai departe: cum să atragi investitorii ? Investitorilor trebuie să le spunem: Prieteni, dragi investitori, vrem să construiți o fabrică aici, să deschideți întreprinderi. Care ar fi avantajele noastre competitive, spre deosebire de România și Ucraina, de Turcia sau de Belarus? Care sunt avantajele noastre competitive? Dezavantajul e că avem o piață mică, adică nu puteți să contați pe piața locală. Dar vă oferim scutiri de impozite, pentru că toată lumea le oferă.

Prin intermediul unui contract de dublă impozitare, putem crea un instrument, așa cum s-a făcut la un moment dat în Malta, când colectând impozitele, le investim în aceste întreprinderi, impozitele deja percepute și, pentru suma impozitelor luate, investitorii sunt scutiți în țara lor de cuantumul acestor impozite. E o chestiune la care nu s-a gândit nimeni niciodată în țara asta, nici prin cap nu i-a trecut nimănui.”

Europa Liberă: Dar Dvs. cunoașteți de ce investițiile străine nu vin în Republica Moldova, pentru că nu au garanții, nu au siguranță că ar putea fi profitabile, și investitorul, care aduce bani, își obține profitul.

Veaceslav Platon: „Cine v-a spus că nu există garanții? Stați, vă rog, spuneți-mi, cine v-a spus că nu există garanții?”

Europa Liberă: Este gradul mare de corupție, o arată toate rapoartele internaționale.

Veaceslav Platon: „Nu este niciun fel de corupție. Dacă investitorii au avut probleme, acestea au fost din cauza politicienilor și doar a lor. Politicieni sunt de vină. Nu au existat probleme în această țară.”

Europa Liberă: Și de la justiție, sunt multe cazuri când justiția nu le-a făcut dreptate și au plecat.

Probleme investitorilor străini au fost create exclusiv la cererea politicienilor.

Veaceslav Platon: „De ce n-a făcut dreptate? Pentru că era sub influență politică și băieții care erau la putere au dat instrucțiuni și au făcut lobby. Și dacă li s-au creat probleme investitorilor străini, acestea au fost create exclusiv la cererea politicienilor. Credeți-mă, sistemul judecătoresc servește întotdeauna autoritățile! Întotdeauna! Ce face o putere nouă când vine în această țară? Reforma sistemului judiciar, firește! Când am ajuns noi la putere, am început să reformăm sistemul judiciar, în Alianța pentru Integrare Europeană.

Toți ceilalți au tot făcut reforma justiției!

Când a venit Plahotniuc – reformă! Când a venit Voronin – reformă! Înainte de asta, numai agrarienii nu au reformat sistemul de justiție, pur și simplu pentru că nu știau ce este aceasta. Toți ceilalți au tot făcut reforma justiției! De ce se face acest lucru? Pentu subordonarea reformei în justiție.

Vox populi: Priorităţile viitorului Parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:47 0:00

Avem judecători potriviți - cei care fac așa cum am spus eu, judecătorii nepotriviți, care nu fac așa cum am spus eu. Și nimic mai mult! Sistemul ascunde sistemul judiciar, pe care eu nu îl comand, asta e! Iată și toată nedreptatea. Să facem o reformă și să schimbăm pe cine? Pe judecători. Nu regulile, nu trebuie de făcut un sistem nou, ci să fie schimbați niște oameni concreți: pe cei loiali să-i punem în locul celor neloiali. Aceasta este, Valentina, esența întregului proces judecătoresc: să-i pun pe ai mei și să-i scot pe cei care nu sunt ai mei.

Nimeni nu spune că este necesar să se schimbe legislația privind cauțiunea, astfel încât atunci când au loc arestări, judecătorul să nu poată lua nicio altă decizie decât să pună o persoană pe cauțiune, astfel încât persoana să nu vină la judecător și să-i dea bani, să-l aresteze sau să nu-l aresteze, ci pur și simplu depune o cauțiune și persoana se duce la stat și plătește acești bani, ca depozit, așa cum se face în închisori. Nimeni nu vorbește despre asta. Dar este atât de simplu! Dispare un întreg strat de corupție! Dar spun așa: Nu, nu, vom alege judecătorii, îi vom numi pe cei corecți și îi vom înlătura pe cei greșiți. Iată aceasta este întreaga esență a reformei și aceasta, din nou, este o înșelăciune.

Nu va fi nimic bun atâta timp cât președintele subliniază, la Consiliul de Securitate, că acești judecători de la Moldasig au luat o decizie greșită. Așa că îi vom numi pe alții, care vor lua decizia corectă. În Consiliul de Securitate!”

Europa Liberă: Cum vedeți Dumneavoastră ca Republica Moldova să aibă o justiție total independentă de factorul politic și să nu mai rămână la cheremul politicului?

Veaceslav Platon: „În primul rând, pentru ca sistemul judiciar să funcționeze normal, este necesar să fie eliminați politicienii și influența politicului asupra sistemului judecătoresc. Este un factor principal.”

Europa Liberă: Cum se face acest lucru?

Veaceslav Platon: „Să li se dea peste mâini politicienilor. Să fie intentate dosare penale pentru imixtiunile în munca judecătorilor, pentru apelurile telefonice, pentru presiuni, pentru declarațiile de presă: noi le vom arăta, noi ne vom clarifica, îi vom băga pe toți la zdup. Aceasta se numește presiune. Domnul Sarkozy, se pare că, la un moment dat, s-a arătat nemulțumit de faptul că un judecător din sudul Franței l-a eliberat pe cauțiune pe un asasin. S-a lăsat cu o grevă. Înțelegeți?”

Europa Liberă: Revenim la ce se întâmplă în Republica Moldova. Dumneavoastră, când ați fost deputat, v-ați permis să sunați un procuror, un judecător, pe cineva din instituțile de drept ale statului?

Veaceslav Platon: ”Desigur că nu. Pentru ce?”

Europa Liberă: Niciodată?

Veaceslav Platon: „Nu. Pentru ce? Vă rog să mă înțelegeți corect. Există așa o opinie, foarte răspândită, că această situație din sistemul judiciar mi-ar conveni. De fapt, eu sunt primul care are de suferit din cauza asta. Și știți de ce? Aș vrea să merg la judecată așa ca în Anglia, când intelectul tău contează, când este important ceea ce prezinți în instanță, dovezile. E de-o plăcere! Pentru că atunci când îți învingi calm și ușor adversarii într-o competiție, primești plăcere din asta. Când înțelegi că ai drepturi și ai o poziție și ăștia nu vor da de pământ cu tine pentru că cineva a avut grijă să facă un sunet, e mișto! Și atunci când judecătorul poate spune: Dacă mai suni o dată, îți dau doi ani de închisoare.”

Europa Liberă: Iată, tocmai Dumneavoastră ați spus, că politicienii sunt de vină că justiția a ajuns în halul în care a ajuns astăzi în Republica Moldova. Dar și cei care lucrează în acest sistem al justiției, ei s-au simțit confortabil slujind politicul?

Veaceslav Platon: „Da. Înțelegi corect, ei sunt foarte fricoși, judecătorii noștri, sunt absolut lași. Ei stau pe internet mai mult decât mine și decât Dvs. Ei toți stau pe internet. Cine ce e a spus, cine ce a scris, cum arăta, ce l-a nemulțumit. Sunt atât de flexibili și de receptivi la opinia publică și la declarațiile politicienilor.”

Europa Liberă: Și atunci ei trebuie schimbați cu alții, care n-ar avea frică, care nu s-ar teme. Trebuie să se teamă doar de buchia și spiritul legii. Ce sugestii aveți Dumneavoastră ca să fie schimbată situația?

Veaceslav Platon: „Uitați-vă, am început să recrutăm tineri în sectorul Centru. Acolo e o echipă, în general, tânără, de judecători, novici. Și s-a înfundat totul acolo, nimeni nu face nimic! Dosarele se tergiversează câte doi ani! La orice declarație, imediat te...”

Europa Liberă: Revenim la electorală, dle Platon.

Veaceslav Platon: „Înțelegeți? Dacă vă referiți la sistemul judiciar, ceea ce vedem e de Doamne ferește, ei pur și simplu nu vor lua nicio decizie. Pentru că le este frică. Se tem ca să nu fie acuzați. Dacă suma creanței depășește cinci milioane de lei – gata!, e un coșmar, nu vreau, trag de timp, nu te mai primesc în audiență. Te duci la Curtea de Apel, te întorci înapoi, jumătate din pretențiile care sunt la sectorul Centru sunt ale noastre, și ei te amână.”

Europa Liberă: De ce în alte țări se poate și în Republica Moldova nu e cu putință ca justiția să fie independentă?

Veaceslav Platon: „Aici, la noi, nimeni n-are de gând să facă reforme.”

Europa Liberă: Ce părere aveți despre votul din diasporă și votul din regiunea transnistreană?

Veaceslav Platon: „Dificilă întrebare. Uitați-vă, diaspora este împărțită în cea din Rusia și cea din Europa, practic. Partea rusă votează pentru partidele pro-ruse, partea europeană votează, exclusiv, pentru partidele pro-europene. Și mă întreb: de ce este atât de scindată? Aceasta înseamnă că oamenii care se află în Rusia sunt supuși influenței rusești: se uită la canale rusești, la televiziunea rusă, sunt supuși propagandei rusești. Cei care sunt în Europa sunt supuși televiziunii europene, propagandei europene. Nu sunt afectați de mediul local, ambele sunt influențate de mediul în care trăiesc. E corect?”

Europa Liberă: Ei sunt cetățeni ai Republicii Moldova și au tot dreptul de a vota.

Veaceslav Platon: „Cu siguranță că au dreptul să voteze. Dar cât de obiectiv este acest vot? Ei au dreptul, dar trebuie să ia decizii în mod obiectiv, pe baza problemelor care există astăzi în Republica Moldova. Cu atât mai mult că în Rusia...”

Europa Liberă: Dar știți, care e răspunsul multora din ei: când trimit banii acasă, remitențele sunt bune, dar când să-și exercite dreptul la vot, unii politicieni nu-i mai simpatizează.

Veaceslav Platon: „Valentina, o secundă, iar acum vă spun despre transferuri. Haideți să le interzicem să mai transfere bani.”

Europa Liberă: Cum se poate?

Veaceslav Platon: „De exemplu. Dacă mâine, să zicem, le vom interzice să mai transfere bani, ei vor înceta să mai transfere? Nu cred, nu vor înceta să transfere bani.”

Europa Liberă: Pentru că au copii, părinți acasă.

Veaceslav Platon: „Ei își fac datoria de părinți, iubindu-și copiii.”

Europa Liberă: Eu vă întreb de ce unii politicieni nu acceptă votul din diasporă, care poate să aducă plusvaloare situației din Moldova?

Veaceslav Platon: „Ei o fac pentru ei înșiși. Asta referitor la întrebarea anterioară. Eu nu îi dau mamei mele bani, ca ajutor, pentru că vreau să fac ceva bun pentru țară, ci pentru că îmi iubesc mama.”

Europa Liberă: Statul trebuie să-i ofere, în primul rând, cetățeanului un minim garantat de existență.

Veaceslav Platon: „Și acum a doua întrebare. Spuneați că ei transferă bani, au dreptul de a vota. Dar eu vă spun că ei transferă bani celor dragi, rudelor, reieșind din sentimentelor lor pentru cei dragi și rude...”

Europa Liberă: Părerea Dumneavoastră...

Veaceslav Platon: „.... și fără a îndeplini nicio funcție socială. Ei nu plătesc impozite aici, nu plătesc contribuții pentru pensii aici. Nu-i învinuiesc. Mai mult decât atât, voi spune că ei au fost alungați din această țară. Au fost alungați de politicienii analfabeți. Au fost alungați pentru că au fost forțați să caute un loc mai bun pentru a-și folosi abilitățile. Ei nu au fost apreciați în această țară. Aceasta nu este problema lor. Aceasta este problema acestei țări, a conducerii acestei țări.

Diaspora ar trebui să aprofundeze mai responsabil problemele care există astăzi în această țară.

Problema e alta, că diaspora, atât de o parte, din Est, cât și de cealaltă parte, din Vest, ar trebui să abordeze și să aprofundeze mai responsabil problemele care există astăzi în această țară. De exemplu, uite, a fost organizat un concurs pentru electricitate. Amintiți-vă, toată lumea vorbea despre Andronachi, despre schemele de corupție în domeniul furnizării de energie electrică? L-au eliminat pe Andronachi, au făcut un concurs, prețul energiei electrice a crescut cu 15%, dar în realitate – cu 25%. Oamenii ar trebui să spună: băieți, au venit cei cinstiți și prețul a crescut. Da poate să-i aducem înapoi pe cei necinstiți?”

Europa Liberă: Dle Platon, eu v-am întrebat ce părere aveți despre votul din diasporă?

Veaceslav Platon: „Nu, lăsați-mă să vă explic. Această creștere a prețurilor la electricitate i-a afectat toți oamenii care locuiesc în această țară. Dar cei care trăiesc în Rusia nu simt acest lucru. Când votează, ei nu înțeleg aceste influențe, că ceva nu este în regulă aici. Nici pe cei din Occident creșterea prețurilor la electricitate nu-i atinge. Și o fac și ei - ca factor de vot, ca factor de analiză.”

Europa Liberă: Dar douăzeci la sută din produsul intern brut e din baza acelor remitențe, pe care cei din străinătate le trimit acasă. Eu vă întrebam: ce părere aveți despre votul din diasporă? Atât.

Veaceslav Platon: „Aceasta este o întrebare dificilă, foarte dificilă. Este greu de găsit un echilibru.”

Europa Liberă: Despre votul din regiunea Transnistreană ce părere aveți?

Veaceslav Platon: „Trebuie să decidem ce vrem: vrem să scăpăm de Transnistria, să uităm de ea, s-o închidem? Sau vrem să ne unificăm țara, până la urmă? Dacă vrem să scăpăm de țară, de această parte a țării noastre...”

Europa Liberă: Un teritoriu nu poate fi cedat.

Veaceslav Platon: Dacă vrem.

Europa Liberă: Ce părere aveți de votul cetățenilor din stânga Nistrului?

Veaceslav Platon: „Totul depinde de concepția pe care o avem. Dacă vrem să scăpăm de ei, să închidem această păginuță din istoria noastre, atunci, desigur, nu trebui să-i lăsăm să voteze. Dar dacă vrem să ne alipim acel mal, să ne unim, atunci trebuie să li se acorde dreptul de vot.

Europa Liberă: Câți bani se cheltuie în campania electorală?

Veaceslav Platon: „Ei bine, doar nu sunt un gură-spartă care vorbește din pod.”

Europa Liberă: Dvs. ați participat în multe campanii electorale.

Veaceslav Platon: Am participat în 2009 la două campanii electorale.

Europa Liberă: Și cunoașteți câți bani îi trebuie...

Veaceslav Platon: „Cât am cheltuit atunci? La acel moment, Moldova Noastră a cheltuit aproximativ trei milioane de dolari.

Europa Liberă: Astăzi credeți că s-a mărit suma?

Veaceslav Platon: „Nu stiu cum e acum. Sub Plahotniuc, sumele erau pur și simplu astronomice. Acum este mult mai puțin.”

Europa Liberă: Și de unde lua domnul Plahotniuc bani pentru alegeri?

Veaceslav Platon: „Fura, jupuia acest stat.”

Europa Liberă: Și el ar putea spune despre Dumneavoastră același lucru.

Veaceslav Platon: „El mereu a spus asta. E o tradiție moldovenească. Raiderul numărul 1, dar în același timp, fără nici un singur exemplu de raid, nici unul. Ei bine, cel puțin, spuneți-mi, ce a fost în CSI? Înțelegeți că nu puteți numi măcar o singură întreprindere, măcar o singură firmă sau o singură companie? Pur și simplu nu o puteți numi. Și ce a făcut raiderul numărul unu? E ca și cum ai spune despre cineva că e primul dintre asasini, dar el nu a ucis pe nimeni. Vedeți, același lucru e și cu raiderul numărul unu, care nu a luat nimic de la nimeni. Iată în ce constă idioțenia.”

Europa Liberă: Dvs. știți, care-i răspunsul, că se modifică legislația, se schimbă virgula, se adaugă un cuvânt și atunci e posibil ca în baza legii să faci și ilegalități.

Veaceslav Platon: „Nu am înțeles replica Dvs.”

Europa Liberă: În Parlament se modifică legea, dacă e nevoie ca unii politicieni să acopere anumite interese și atunci totul devine ilegal.

Veaceslav Platon: „Scuzați, dar ce, parlamentul acesta, a venit la noi din cer? Nu! E adevărat? Nu a căzut din cer și nu ne-a spus: Iată, băieți, bine am venit, luați-ne așa cum suntem. Venim la alegeri, votăm și apoi suntem surprinși, privind și plefturind acest parlament. Ai votat? Ai pus ștampiluța? De ce te plângi atunci? Explicați-mi, vă rog. Nu inteleg asta. Ai votat? Votat. Ai pus ștampila? Am pus-o. Ce nu-ti place? Ați votat pentru Filat? Votat. 24% au votat pentru Plahotniuc în 2019, nu-i așa? Votat. Ați spus: alegerile au fost falsificate? Ați spus. Au venit la putere? Au venit. V-ați clarificat unde au fost falsificate? Nu v-ați clarificat. Despre ce vorbiți? Pe cine vă plângeți? Pe voi să vă plângeți, vă rog.

Astăzi vreau să vă spun: băieți, înainte de a arunca acest buletin de vot în urnă, amintiți-vă cum l-ați aruncat ultima dată, penultima dată etc. De 30 de ani mergeți la la urne, aruncați în ele buletinele de vot și mereu repetați că politicienii sunt răi, și asta, și aia, și a cincea, și a zecea. De ce faceți asta? E o întrebare foarte simplă. De ce nu vă puneți niciodată întrebarea: ce m-a motivat să votez pentru acest politician?”

Europa Liberă: Cum vedeți viitorul Republicii Moldova peste patru ani?

Veaceslav Platon: „Foarte rău.”

Europa Liberă: De ce?

Veaceslav Platon: Nu văd astăzi politicieni care să poată duce această țară la prosperitate.”

Europa Liberă: De cine va depinde viitorul Moldovei?

Veaceslav Platon: „De oameni. Doar de oameni. Aceasta este o problemă. Știți, așa cum spune Eric Burt, nu există nicio ieșire pentru omenire, dar pentru o anumită persoană este. Aici nu avem nicio ieșire pentru tot poporul, dar există câte o ieșire pentru fiecare separat. De asta, oamenii pleacă.

De ce Elveția trăiește bine, iar Moldova o duce rău? Din cauza conducătorilor și a incompetenței acestora, nimic altceva. Elvețienii au reușit să creeze un sistem de stimulente și motivații, în care tuturor le este bine. Noi nu putem crea așa ceva, pentru că votăm permanent pentru cei care țipă mai tare. Psihologia noastră nu s-a schimbat, am rămas cu aceleași lucruri, aceleași momente, aceleași slăbiciuni, frici, neliniști, îndoieli, fobii – totul e la fel.”

XS
SM
MD
LG