Linkuri accesibilitate

23 Candidatul independent Veaceslav Valico


Veaceslav Valico
Veaceslav Valico

Veaceslav Valico este singurul candidat independent care s-a încumetat să se înscrie în cursa electorală în speranța să obțină performanța care nu a fost înregistrată de nici un pretendent independent din istoria R. Moldova și anume să depăşească pragul electoral de 2% din sufagii necesare ca să ajungă deputat.

Susţine că este activist civic, pro-rus, pro-moldovean, care a manifestat de mai multe ori împotriva unioniştilor. În trecut a fost jurnalist la Ren TV Moldova, de asemenea a avut afaceri cu localuri de agrement. Din poziţia de om de afaceri a condus mai multe asociaţii de business. A fost la un moment dat în consiliul economic pe lângă primul-ministru, în guvernările democrată şi socialistă.

Pledând obiectivul luptei cu corupția, totuși nu declară niciun venit, nicio proprietate, doar o datorie 20 de mii de euro. Potrivit portalului Infodebit, Veaceslav Valico este fondator şi administrator la o companie specializată pe comerţ.

A apărut pentru prima dată în spaţiul public în 2012, ca unul dintre liderii unei grupări zise de rezistenţă împotriva unioniştilor care organizase marşuri la Bălţi şi Chişinău. Susţinea atunci că aceste marşuri ale unioniştilor sunt ilegale, pe de altă parte, pleda pentru organizarea unui referendum de aderare la Uniunea Eurasiatică.

În 2014 a candidat la alegerile parlamentare pe lista blocului electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”, fiind membru în Partidul Social Democrat al lui Victor Şelin.

Din acea perioadă datează o anunţată „luptă” pe internet sau „rezistenţă cu duşmanii străini”. Unii comentatori politici au făcut asemănări cu mişcările separatiste din estul Ucrainei.

În toamna lui 2004 Veaceslav Valico a apărut într-un reportaj la postul Rossia 1 comentând problemele fermierilor moldoveni după introducerea embargourilor la vinuri, fructe şi legume. Era prezentat drept vinificator, iar mesajul materialului era că fără piaţa rusă economia moldovenească nu are şanse de supravieţuire. În reportaj au apărut lideri ai partidelor pro-ruse, adepte ale integrării în Uniunea Eurasiatică: Igor Dodon, Victor Şelin, Mihail Formuzal.

O perioadă îndelungată Veaceslav Valico era prezent la televiziunile oligarhului Vladimir Plahotniuc. A participat la ultimul miting la care a fost prezent fostul lider democrat, înainte de a ceda puterea şi de a părăsi ţara. La acest miting l-a lăudat pe Plahotniuc şi Partidul Democrat „pentru că au apărat ţara”.

A încercat să candideze la precedentele alegeri parlamentare, în circumscripţia din sectorul Ciocana, dar nu a reuşit să adune numărul necesar de semnături.

Candidatul independent Veaceslav Valico îl are în calitate de persoană de încredere pe ex-deputatul AMN Veaceslav Platon, care a fost condamnat, iar recent achitat într-un dosar penal legat de frauda bancară de proporţii din 2014.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG