Linkuri accesibilitate

Veronica Dragalin propune instituirea unui comision pe confiscare  


Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, afirmă că procurorii trebuie motivați, deoarece își asumă un risc foarte mare în lupta „cu criminalii cei mai periculoși” și cu marea corupție.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, afirmă că procurorii trebuie motivați, deoarece își asumă un risc foarte mare în lupta „cu criminalii cei mai periculoși” și cu marea corupție.

Șefa Procuraturii Anticorupție a făcut o serie de propuneri în vederea fortificării și eficientizării instituției în lupta cu marea corupție. Una dintre acestea este instituirea unui comision pe confiscare, adică virarea unui anumit procent în bugetul instituției din banii confiscați.  

Propunerile au fost formulate pe 22 noiembrie, în cadrul dezbaterilor pe marginea „Analizei funcționale a Procuraturii Anticorupție a R. Moldova”, elaborată de expertul internațional Vitali Kasko.

Veronica Dragalin susține că Procuratura Anticorupție, împreună cu Centrul Național Anticorupție, a pus sechestru pe sume foarte mari de bani, de ordinul miliardelor de lei, care ar putea ajunge în bugetul statului, „în beneficiul cetățeanului”.

„Poate, ar fi cazul ca un procent din banii confiscați să vină la noi în buget, pentru că asta ar fortifica instituția”, a declarat procuroarea-șefă.

Potrivit ei, procurorii anticorupție au trimis în judecată un caz în care prejudiciul se cifrează la 40 de milioane de euro [cazul Plahotniuc], în timp ce instituția are „un buget de 1,3 de milioane [de euro – cheltuielile Procuraturii Anticorupție din anii 2019, 2020 și 2021]”.

Dragalin afirmă că procurorii trebuie motivați, deoarece își asumă un risc foarte mare în lupta „cu criminalii cei mai periculoși” și cu marea corupție.

De pe băncile universității, la Procuratura Anticorupție

„Avem nevoie de mult mai multe resurse și de instrumente pentru o luptă reală cu corupția în Moldova. Avem nevoie de oameni și de un buget serios”, a spus șefa Procuraturii Anticorupție.

Vorbind despre problema cadrelor, Veronica Dragalin a precizat că optează pentru eliminarea obligativității deținerii unei experiențe minime de 5 ani, înainte de angajare în Procuratura Anticorupție.

„Aș prefera să vină procurori direct de la universitate, ca să învețe la noi cum să fie procurori de rang înalt”, a menționat Dragalin, sugerând cei 50 de procurori și opt ofițeri de urmărire penală din instituție nu sunt suficienți pentru combaterea corupției.

De asemenea, în opinia ei, e nevoie în regim de urgență să fie aplicată legea cu privire la procuratură din 2016. Faptul că legea nu a fost aplicată pe deplin, chiar dacă au trecut 6 ani de la adoptare, denotă că „Moldova nu vrea să combată corupția mare”, afirmă Dragalin.

Jumătate din procurori și-ar pierde posturile

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, consideră că motivarea financiară a angajaților din sistemul de justiție este un element important, iar un „scenariu destul de realist” arată că, dacă s-ar face „o triere pe bune, riscăm ca jumătate sau chiar mai mult din procurori să nu se mai regăsească în funcții”.

Când piața plătește mai mult, statul să nu se supere că nu are cei mai buni specialiști...

Expertul spune că, în acest caz, o provocare ar fi atragerea unor oameni mai profesioniști și mai integri decât cei care ar putea pleca, inclusiv de la Procuratura Anticorupție.

Vladislav Gribincea susține că, deși sunt mai mari față de retribuțiile altor funcționari publici, salariile judecătorilor și procurorilor sunt mai mici decât cele de pe piață.

„Atunci când piața plătește mai mult, statul să nu se supere că nu are cei mai buni specialiști. Iar dacă nu are cei mai buni specialiști, nu au de unde veni cele mai bune rezultate în combaterea corupției”, explică expertul.

Potrivit lui, toți procurorii și judecătorii care vor trece evaluarea trebuie să „ia un bonus bun la remunerare, așa încât pe viitor să se gândească la sarcinile de serviciu, dar nu cum să-și hrănească seara familia”.

Directorul Departamentului Justiție și Drepturile Omului din cadrul Fundației Soros Moldova, Victor Munteanu, consideră că trebuie fortificată și securitatea informațională a instituției.

„Este inacceptabil ca circuitul de documente să se facă pe platforme nesecurizate. Or, am rămas surprins că Procuratura Anticorupție nu are o asemenea platformă”, a spus Munteanu.

Analiza funcțională a Procuraturii Anticorupție din R. Moldova” a fost realizată în perioada mai-septembrie 2022. Raportul include peste 100 de recomandări pentru creșterea eficienței combaterii corupției mari.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG