Guvernul de la Chișinău a anunțat miercuri prin principalul său responsabil în domeniul energetic, Andrei Spînu, că este pregătit să procure gaze de pe piața spot începând de luna viitoare, în cazul în care Gazprom va decide să rezilieze contractul din cauza datoriei istorice.
Mărimea acestei datorii este disputată de Chișinău și Gazprom, iar un audit care urma să împace cele două părți nu s-a realizat la termenul convenit anterior, inclusiv din cauza invaziei ruse din Ucraina, așa cum afirmă autoritățile moldovene. Guvernul moldovean spune că are rezerve de gaze care să-i ajungă parte din luna mai, iar dacă va duce lipsă de curent va apela la furnizori din Ucraina sau România.
Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spînu a spus miercuri la o conferință de presă că Republica Moldova nu știe încă dacă Gazprom va utiliza ca pretext pentru rezilierea contractului înțelegerea din octombrie 2021 privind încheierea până pe 1 mai a auditului datoriei. Spînu a adăugat însă că țara sa are alternative.
„În caz de întrerupere a livrărilor de gaze, Energocom va achiziționa gaze naturale de pe piață. Avem șapte companii, traderi internaționali, interesate să furnize gaze pentru țara noastră”, a spus Spînu.
„Chiar dacă contractul cu Gazprom ne oferă un preț mai mic decât cel de pe piață, diferența nu e foarte mare”, a mai precizat vice-premierul.
Republica Moldova cumpără în această lună gazele ruse cu aproape 1.200 de dolari mia de metri cubi. Prețul la bursă e acum cu doar 30 de dolari mai mare, prin urmare o trecere de la gazele rusești la alte importuri nu ar fi atât de dramatică, sugerează declarațiile de miercuri ale vice-premierului.
În cazul energiei electrice, lucrurile sunt mai complicate. Republica Moldova a cumpărat până acum electricitate de la centrala de la Cuciurgan cu 53 de dolari pentru un mWh, dar oferta de acum a acesteia, așa cum a spus Spînu, e de 76 de dolari.
Ion Preașcă, jurnalist specializat în probleme economice și energetice la publicația Mold-street.com, a estimat pentru Europa Liberă cum ar influența noua ofertă prețul de achiziție, dacă asta va fi înțelegerea finală între guvernul moldovean și centrala localizată în regiunea sa estică, deținută de un alt gigant energetic rus, Inter RAO UES:
„Asta ar însemna o scumpire cu aproximativ 40 % a energiei electrice”, e de părere Preașcă.
În cazul în care Gazprom va decide, însă, să nu mai furnizeze gaze naturale Chișinăului, reziliind contractul, o consecință sigură e aceea că nici centrala de la Cuciurgan nu va mai putea asigura cu energie electrică consumul de pe malul drept.
„Trebuie să ne pregătim și pentru acest scenariu. Ca surse alternative capabile să înlocuiască producția [de la] Cuciurgan ar fi energia electrică produsă în Ucraina”, a precizat pe de altă parte vicepremierul moldovean.
„Libertatea și independența energetică ne costă. Din păcate este un preț mare pentru mulți dintre cetățenii noștri, dar după începerea războiului din Ucraina, este clar pentru toți că nu avem o altă cale. Trebuie să fim solidari, să fim gata să plătim acest preț al independenței”, a mai declarat Spînu.
Ion Preașcă spune că e totuși puțin probabilă oprirea totală a gazelor, respectiv pierderea centralei de la Cuciurgan dintre potențialii furnizori.
„Partea cu care Moldova poate forța cumva Gazprom să-și reducă din pretenții e faptul că trebuie să asigure cu gaze regiunea transnistreană. Dacă ei vor să creeze o situație de criză acolo, probabil pot să meargă și pe scenariul acesta și să oprească livrările de gaze. Deocamdată, dimpotrivă, de la începutul războiului, pe 24 februarie, Gazprom a majorat de aproape două ori livrările de gaze prin Ucraina spre Europa,” explică el.
O estimare a expertului pentru o situație în care asta se întâmplă totuși, e că:
„Acesta e scenariu cel mai prost. Atunci va trebui să vedem de unde luăm energie. Respectiv, iarăși din Ucraina. În Ucraina e război, industria în mare parte e oprită, prin urmare are surplus de energie: am putea cu siguranță să avem energie de acolo și va fi aceeași situație, o creștere de 30-40% la achiziție. Mai departe, urmează ANRE să facă calcule, pentru că mai sunt devierile și nu se știe dacă au fost ele sau nu luate în calcul la ultima majorare.”
Coborând, la începutul acestei săptămâni, de la „stabilă” la „negativă” perspectiva economică a R. Moldova pe fundalul războiului din apropierea sa imediată, compania de rating Moody’s a estimat că, în caz de oprire a gazelor ruse, riscurile ar fi „atât de mari”, încât „nici măcar susținerea financiară din partea UE și a institutelor financiare internaționale nu va putea compensa consecințele negative”.